Ухвала
від 03.04.2024 по справі 909/309/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/309/24

УХВАЛА

03.04.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі: судді Фанди О.М., розглянувши матеріали позовної заяви вх. № 3097/24 від 03.04.2024

за позовом: Державного підприємства обслуговування повітряного руху України,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Назарбест Транс",

про стягнення заборгованості в сумі 184 529,61 грн.

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство обслуговування повітряного руху України (далі позивач) звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Назарбест Транс" (далі відповідач) про стягнення заборгованості в сумі 184 529,61 грн.

Дослідивши позовну заяву із додатками, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно із частиною 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 за № 270 встановлено, що підтвердженням прийняття для пересилання поштового відправлення є розрахунковий документ, що підтверджує надання такої послуги (касовий чек, розрахункова квитанція тощо). Крім того, надається опис вкладення, зразок бланка такого опису затверджується уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі зв`язку, бланк опису вкладення заповнюється відправником у двох примірниках із зазначенням адреси одержувача, кількості предметів, вартості кожного з цих предметів. Обидва примірники опису підписуються відправником. Працівник об`єкта поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису видається відправникові, другий вкладається до поштового відправлення. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Отже, при поданні позовної заяви позивачем має бути доданий фіскальний чек відділення поштового зв`язку, накладна "Укрпошти" та опис вкладення з переліком документів, що направляються відповідачам, за підписом працівника об`єкта поштового зв`язку із зазначенням адреси одержувача, кількості предметів, вартості кожного з цих предметів.

З позовної заяви вбачається, що позивачем пред`явлено позов до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Назарбест Транс", як доказ відправлення копії позовної заяви і доданих до неї документів відповідачу, позивачем до матеріалів позовної заяви додано реєстр за № 20 від 02.04.2024, з якого суд не має можливості встановити конкретно, що саме позивач відправив на адресу відповідача рекомендованим листом, чим порушено приписи частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України.

З огляду на що суд робить висновок, що позивачем не надано належних доказів направлення на адресу відповідача доданих до позовної заяви документів.

За приписами частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Суд зазначає, що після усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Керуючись статтями 91, 162, 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Державного підприємства обслуговування повітряного руху України (вх. № 3097/24 від 03.04.2024) до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Назарбест Транс" про стягнення заборгованості в сумі 184 529,61 грн. - залишити без руху.

Роз`яснити позивачу необхідність усунення вказаних недоліків в строк не пізніше десяти днів з дня вручення цієї ухвали суду.

Визначити наступний спосіб усунення недоліків:

позивачу надати суду:

- докази, які підтверджують відправлення відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю "Назарбест Транс" копії позовної заяви і доданих до неї документів (опис вкладення до цінного листа з поіменним переліком предметів вкладення, зокрема додатків до позовної заяви).

Попередити позивача, що у разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвалу підписано 03.04.2024.

Суддя О.М. Фанда

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118102322
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості в сумі 184 529,61 грн

Судовий реєстр по справі —909/309/24

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фанда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні