Рішення
від 21.03.2024 по справі 278/615/24
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №278/615/24

Категорія 10

2-о/295/99/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.03.2024 року м. Житомир

БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ЖИТОМИРА

в складі:

головуючого - судді Кузнєцова Д.В.

присяжних - Башинського М.В., Будзінської Н.В.,

за участі секретаря с/з - Карпішиної С.С.,

заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника Служби у справах дітей Житомирської РДА - Іщук Ж.В.,

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - Служба у справах дітей Житомирської районної державної адміністрації як Орган опіки та піклування, ОСОБА_2 про усиновлення дитини, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду із указаною заявою, в якій зазначив, що 13.09.2021 року зареєстрував шлюб з ОСОБА_3 , яка має доньку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішенням Богунського районного суду м. Житомира від 07.11.2017 року батько дитини - ОСОБА_5 позбавлений батьківських прав відносно ОСОБА_4 . За словами заявника, ним та дружиною створені всі умови для зростання ОСОБА_8. Він активно брав та бере участь у її житті, займається вихованням доньки, матеріально забезпечує її усім необхідним. ОСОБА_1 вказує, що працює, психічно здоровий, до кримінальної відповідальності не притягувався, має житло, де всі разом проживають, а тому просить ухвалити рішення про усиновлення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , записати заявника батьком дитини, присвоїти дитині прізвище « ІНФОРМАЦІЯ_6 », по батькові « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Ухвалою судді Житомирського районного суду Житомирської області від 06.02.2024 року цивільну справу передано на розгляд за територіальною підсудністю до Богунського районного суду м. Житомира на підставі п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України.

Ухвалою судді Богунського районного суду м. Житомира Кузнєцова Д.В. від 01.03.2024 року заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження.

З метою забезпечення таємниці усиновлення, суд на підставі ч. 3 ст. 313 ЦПК України постановив розглядати справу в закритому судовому засіданні.

В судовому засіданні заявник заявлені вимоги підтримав в повному обсязі з підстав, викладених в заяві. Додав, що ОСОБА_8 живе з ним вже 3,5 роки, він її виховує. Хоче, щоб дитина мала його прізвище і була повноцінним членом родини. В подружжя вже є двоє спільних дітей.

Заінтересована особа ОСОБА_2 пояснила в судовому засіданні, що разом проживають вже 4 роки. ОСОБА_8 вважає заявника своїм батьком. Заявник добре справляється зі своїми батьківськими обов`язками, допомагає з уроками. Хоче, щоб донька стала повноцінним членом їх родини.

Представник заінтересованої особи - Служби у справах дітей Житомирської районної державної адміністрації як Органу опіки та піклування в судовому засіданні не заперечувала проти усиновлення ОСОБА_4 заявником, оскільки це є доцільним і таким, що відповідає найкращим інтересам дитини.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, вивчивши матеріали справи, суд дійшов висновку про те, що дана заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 13.09.2021 року Виконавчим комітетом Тетерівської сільської ради Житомирського району Житомирської області був зареєстрований шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_9 . Прізвище дружини після укладення шлюбу ОСОБА_1З копії свідоцтва про народження вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилася ОСОБА_4 , батьками якої є ОСОБА_5 та ОСОБА_9 .

Заочним рішенням Богунського районного суду м. Житомира від 07.11.2017 року позбавлено ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно малолітньої дочки - ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Мати - ОСОБА_2 надала згоду на усиновлення неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , яка завірена приватним нотаріусом Житомирського міського нотаріального округу Гаркушею О.Л. від 30 листопада 2023 року та зареєстрована в реєстрі за №1198.

Орган опіки та піклування Житомирської районної державної адміністрації вважає доцільним усиновлення ОСОБА_1 малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також таким, що відповідає найкращим інтересам дитини, що підтверджується висновком №01-18/260 від 19.01.2024 року.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Статтею 233 СК України передбачено, що на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється.

Враховуючи не заперечення заінтересованих осіб щодо задоволення заяви, а також те, що заявник дієздатний, має задовільний стан здоров`я, постійне місце проживання та роботи, стабільний дохід, до кримінальної відповідальності не притягався, суд вважає за доцільне усиновити ОСОБА_1 дитини та у відповідності до ст.ст. 229, 231 СК України задовольнити прохання заявника щодо зміни прізвища дитини, відомостей про батька, про що внести зміни до актового запису про народження дитини .

З огляду на викладене та керуючись ст.ст. 207, 208, 211, 218, 220, 224, 229, 231, 233 СК України, ст.ст. 2-5, 10-13, 76-81, 264, 265, 313, 314, 352, 354 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Заяву задовольнити.

Оголосити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , усиновлювачем дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженки м. Житомира.

Заявника в актовому записі про народження ОСОБА_4 записати батьком - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець с. Тетерівка Житомирського району Житомирської області, громадянин України, який фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України № НОМЕР_1 ).

Присвоїти дитині ОСОБА_4 прізвище - « ІНФОРМАЦІЯ_6 », по батькові та ім`я залишити без змін.

Зобов`язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Житомирі Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини ОСОБА_4 за №348 від 05.02.2014, складеного Відділом ДРАЦС реєстраційної служби Житомирського міського управління юстиції у Житомирській області.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа - 1: ОСОБА_2 , адреса: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа - 2: Служба у справах дітей Житомирської районної державної адміністрації, адреса: м. Житомир, вул. Л.Українки, 1.

Головуючий суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118102815
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —278/615/24

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Кузнєцов Д. В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні