Рішення
від 02.04.2024 по справі 276/160/24
ВОЛОДАРСЬКО-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 276/160/24

Провадження по справі №2/276/124/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2024 року смт. Хорошів

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Збаражського А.М.,

за участю секретаря судового засідання: Ігнатенко О.М.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до вимог частини 2 статті 247 ЦПК України , цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа: орган опіки та піклування Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області-

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що вона з відповідачем перебувала у шлюбі з 24.04.2015 року, який розірвано рішенням Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 16.12.2016 року. Від шлюбу в них народилась дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . З моменту народження доньки сімейне життя між ними поступово погіршувалося, що в кінцевому результаті призвело до фактичного припинення між ними шлюбних відносин ще з квітня 2016 року. Відповідач постійно нехтував сімейними цінностями, взагалі не займається вихованням дитини, останній раз бачив її в однорічному віці, не цікавиться її життям та здоров`ям. 17.03.2017 року вона зареєструвала шлюб з ОСОБА_4 , який на даний час піклується про її доньку, дитина вважає його батьком, оскільки біологічного батька не пам`ятає. Таким чином, відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, оскільки не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування доньки, не створює умов для її розвитку, при чому це робить свідомо, без поважних причин. Крім того, відповідач злісно ухиляється від сплати аліментів, оскільки з 2019 року жодного разу не сплатив і копійки на утримання доньки, що стверджується розрахунком заборгованості, у зв`язку із чим позивач звернулася до суду із вказаним позовом та просить суд: позбавити відповідача батьківських прав відносно малолітньої дочки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Володарсько-Волинського суду Житомирської області від 02.02.2024 року відкрито провадження у справі та призначено по справі підготовче судове засідання, встановлено відповідачу строк для подання відзиву.

Позивач у судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи без її участі, позовні вимоги повністю підтримала та просила позов задовольнити.

Відповідач, ОСОБА_2 , будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, відповідно статті 128 ЦПК України, у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнав та не заперечував проти їх задоволення.

Третя особа, орган опіки та піклування Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце розгляду справи, відповідно статті 128 ЦПК України, в судове засідання не з`явилась, подала до суду висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 по відношенню до дочки ОСОБА_3 .

У відповідності до частини 2 статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Згідно частин 3, 4 статті 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем; ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити в підготовчому засіданні.

Стаття 263 ЦПК України регламентує, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права.

Згідно зі статтями 12, 13 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін, при цьому суд розглядає цивільні справи не інакше як в межах заявлених вимог і на підставі наданих учасниками справи доказів.

Відповідно до статті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених статтею 82 цього Кодексу, тобто тягар доказування лежить на сторонах цивільно-правового спору.

Згідно зі статтями 76-79 ЦПК України, доказуванню підлягають обставини (факти), які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у учасників справи, виникає спір.

Доказування по цивільній справі, як і судове рішення не може ґрунтуватися на припущеннях.

За змістом частини 1 статті 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Всебічно проаналізувавши обставини справи в їх сукупності, оцінивши за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному і об`єктивному розгляді справи, дослідивши докази у справі, керуючись законом, суд дійшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що відповідно до копії свідоцтва про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , серії НОМЕР_1 , виданого 11.06.2015 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Володарсько-Волинського районного управління юстиції у Житомирській області, її батьками є ОСОБА_2 та ОСОБА_5 ( а.сп.4).

Рішенням Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області від 16.12.2016 року по справі №276/1047/16-ц, шлюб зареєстрований 24.04.2015 року у виконавчому комітеті Рижанської сільської ради Володарсько-Волинського району Житомирської області між ОСОБА_2 та ОСОБА_5 розірвано; з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 на користь ОСОБА_5 стягнуто аліменти на утримання доньки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку відповідача, але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 22.11.2016 року і до досягнення ОСОБА_6 ( а.сп.7).

Згідно копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , ОСОБА_5 зареєструвала шлюб з ОСОБА_4 09.03.2017 року у Хорошівському районному відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області, після реєстрації шлюбу змінила прізвище на « ОСОБА_4 » ( а.сп.5).

Із витягу №79 про зареєстрованих у житловому приміщенні /будинку осіб , ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 разом з матір`ю ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 ( а.сп. 8).

Згідно розрахунку заборгованості по сплаті аліментів ОСОБА_2 в/л №276/1047/16-ц від 12.01.2017 р. загальна сума заборгованості станом на 13.11.2023 року становить 97772,61 грн.( а.сп.9).

Відповідно до характеристики ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 . учениці 3 класу Чернявської філії Пулинського ліцею за №416 від 07.11.2023 року, ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 навчається у Чернявській філії Пулинського ліцею з 1 класу. За час навчання зарекомендувала себе як здібна, розумна дитина. Має достатній рівень досягнень у навчанні, бере активну участь у позаурочному житті класу. Дитина забезпечена всім необхідним навчальним матеріалом, завжди охайно одягнена. Мати, ОСОБА_1 бере активну участь у житті класу, регулярно відвідує батьківські збори, цікавиться життям дитини. Батько, ОСОБА_2 , з класним керівником на зв`язок не виходив, на батьківські збори не з`являвся ( а.сп.10).

Із акту обстеження житлово-побутових умов від 06.11.2023 року слідує, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батько спільної дитини ОСОБА_3 разом не проживає та участі у вихованні дитини не приймає. Разом з позивачем проживають: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , - чоловік та її діти (а.сп.11).

Рішенням виконавчого комітету Пулинської селищної ради №846 від 28.03.2024 року, затверджено висновок органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно його малолітньої дочки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до висновку органу опіки та піклування виконавчого комітету Пулинської селищної ради, затвердженого рішенням виконавчого комітету Пулинської селищної ради від 28.03.2024 року №846, відповідний орган вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 відносно його малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Висновок обґрунтований тим, що після розірвання шлюбу відповідач ОСОБА_2 самоусунувся від виконання своїх батьківських обов`язків. Будучи батьком, ОСОБА_3 , не бере участі у вихованні, не цікавиться життям та здоров`ям доньки, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, з дитиною не спілкується, не відвідує її за місцем проживання, не проявляє інтересу до її внутрішнього світу. Батько, ОСОБА_2 з класним керівником на зв`язок жодного разу не виходив, на батьківські збори не з`являвся.

Відповідно довідки про склад сім`ї, виданої Пулино-Гутським старостинським округом № 291 від 11.03.2024 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Відповідно акту обстеження житлово-побутових умов проживання сім`ї ОСОБА_1 № 32 від 11.03.2024 року, обстеження умов здійснено в складі комісії: старости Пулино-Гутського старостинського округу Тетяни Костриці, сусідів ОСОБА_11 та ОСОБА_12 . В результаті обстеження встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батько дитини ОСОБА_3 , разом з дитиною не проживає та участі у вихованні дитини не бере. Дитина забезпечена усім необхідним для проживання, навчання та розвитку. ОСОБА_2 не сплачує аліменти на утримання доньки, згідно з виконавчим листом № 276/1047/16-й від 12.01.2017 року, виданим Володарсько-Волинським районним судом за період з 2019 року по 2023 рік.

Відповідно листа служби у справах дітей Хорошівської селищної ради № 102 від 13.03.2024 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає в АДРЕСА_2 разом з батьками. ОСОБА_2 поінформовано щодо позбавлення його батьківських прав відносно доньки, ОСОБА_3 . З його слів, він не допомагає дитині, не відвідує її за місцем проживання, не бере участі у вихованні ОСОБА_6 , та не сплачує аліменти. ОСОБА_2 не заперечує проти позбавлення його батьківських прав відносно малолітньої дитини, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до частини 2 статті 150 СК України, батьки зобов`язані піклуватись про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Згідно вимог частин 1, 2 статті 155 СК України, здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Відповідно до вимог статті 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: 1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров`я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; 2) ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; 3) жорстоко поводяться з дитиною; 4) є хронічними алкоголіками або наркоманами; 5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; 6) засуджені за вчинення умисного кримінального правопорушення щодо дитини. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав з підстав, встановлених пунктами 2, 4 і 5 частини першої цієї статті, лише у разі досягнення ними повноліття. Мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав щодо усіх своїх дітей або когось із них. Під час ухвалення рішення про позбавлення батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу. Якщо суд при розгляді справи про позбавлення батьківських прав виявить у діях батьків або одного з них ознаки кримінального правопорушення, він письмово повідомляє про це орган досудового розслідування, який в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України, розпочинає досудове розслідування. Рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Пунктом 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» роз`яснено, що особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла вісімнадцяти років, і тільки з підстав, передбачених статтею 164 СК України.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав має передувати виважена та ґрунтована підготовка, збір необхідної доказової бази, адже більшість чинників, які є підставою для прийняття позитивних рішень у вказаних категоріях справи, мають оцінювальний характер, залежать від конкретних обставин справи та особистості учасників цих правовідносин.

За положенням частини шостої статі 19 СК України, суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування (про доцільність чи недоцільність позбавлення батьківських прав), якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини. Висновок виконавчого комітету має рекомендаційний характер.

Судам слід мати на увазі, що позбавлення батьківських прав є крайнім заходом, вирішення сімейних питань, на який вони йдуть лише у виняткових випадках, і головне - за наявності достатніх та переконливих доказів, що характеризують особливості батька й матері як особи, що становить реальну загрозу для дитини, її здоров`я та психічного розвитку.

Самі по собі встановлені судами факти, що батьки спілкуються з дитиною, забезпечують її матеріально, приймають участь у вихованні не у достатній мірі не може бути підставою для позбавлення батьківських прав.

Інтереси дитини полягають в тому, щоб забезпечити її право на потребу у любові, піклуванні та матеріальної забезпеченості (ст. 5 Декларації про соціальні та правові принципи, що стосуються захисту і благополуччя дітей, особливо у разі передачі дітей на виховання та їх усиновлення на від 03 грудня 1986 року).

Дитина має право на особливе піклування та повинна мати свободу вибору щодо своїх батьків тощо.

Аналізуючи встановлені факти у контексті позбавлення батьківських прав, суди повинні зважувати на те, що позбавлення батьківських прав на дитину та освідомлення цього самою дитиною вже несе в собі негативний вплив на її свідомість та застосовувати цей захід як крайню міру впливу та захисту прав дитини.».

Відомостей про те, що відповідач намагається належним чином виконати свої батьківські обов`язки у суду відсутні.

Досліджені судом докази в їх сукупності дають підстави для висновку, що батько ОСОБА_2 належний догляд за дитиною - дочкою ОСОБА_14 не здійснює, потреби дочки не задовольняє, не займається вихованням та забезпеченням належних умов для її фізичного, духовного та морального розвитку. Відповідач не спілкуються з дитиною, не виявляє інтересу до її внутрішнього світу, не забезпечує відповідне піклування та матеріальні потреби дочки. Дитина зі сторони батька не забезпечується необхідним харчуванням, медичним доглядом, що негативно впливає на її здоров`я, а також на психічний і фізичний розвиток як складову виховання. Відповідач свідомо нехтує своїми батьківськими обов`язками, а тому суд розцінює поведінку ОСОБА_2 як умисне ухилення від виховання малолітньої дочки.

Враховуючи те, що відповідач ухиляється від виконання обов`язків по вихованню своєї малолітньої дочки, не спілкується з нею, що становить основоположну складову сімейного життя, дитина з ним не проживає, відповідач дочку матеріально не забезпечує, що свідчить про його небажання виконувати батьківські обов`язки, при цьому будь-яких об`єктивних перешкод для виконання таких обов`язків у відповідача не було, що підтверджує свідоме нехтування ним батьківськими обов`язками, тому суд вважає за необхідне позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно малолітньої дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позбавлення відповідача батьківських прав за вищевказаних обставин не буде суперечити інтересам дитини, а тому позов підлягає задоволенню.

На підставі статті 141 ЦПК України, виходячи з обсягу задоволених позовних вимог, суд стягує з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір за позовну вимогу про позбавлення батьківських прав.

Керуючись статями 150, 155, 164, 166, 180, 181, 182, 183, 191 Сімейного кодексу України, статями 2, 12, 13, 76-79, 81, 89, 141, 258, 259, 263-265, 268, 273, 354, 430 Цивільного процесуального кодексу України, суд -

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав, третя особа: орган опіки та піклування Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав відносно його малолітньої дочки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 1211 ( одна тисяча двісті одинадцять) гривень 20 копійок.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду через Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП: НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП: НОМЕР_4 .

Третя особа: орган опіки та піклування Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області, адреса: смт. Пулини, вул. Шевченка, буд. 104, код ЄДРПОУ 04347172.

Суддя А.М. Збаражський

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118102829
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав,

Судовий реєстр по справі —276/160/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

ЗБАРАЖСЬКИЙ А. М.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

ЗБАРАЖСЬКИЙ А. М.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

ЗБАРАЖСЬКИЙ А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні