Рішення
від 03.04.2024 по справі 279/1133/24
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження №2/279/770/24

Справа № 279/1133/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" квітня 2024 р.

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області в складі:

судді Коваленко В.П.

секретаря Лепесевицької В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу №279/1133/24 запозовом ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 до ТзОВ " Фінансова компанія " Приватні Інвестиції", треті особи : Приватний нотаіус Івано Франківського міського нотаріального округу Івано Франківської області Личук Тарас Володимирович , Коростенський ВДВС у Коростенському районі Житомирської області ЦМЛ МЮ ( м. Київ) про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню ,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 в інтересах якого діє ОСОБА_2 звернувся до суду із позовом про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що 13.05.2018 між ОСОБА_1 та первісним кредитором ТОВ «БІ ЕЛ ДЖИ МПСРОФІНАНС» (право вимоги за яким було відступлено до нового кредитора - ТОВ «ФК «ПРИВАТНІ ІНВЕСТИЦІЇ», відповідно до договору про відступлення прав вимоги № 1 від 22.08.2018р.) був укладений кредитний договір № МФ- 1981800000345 (далі - Кредитний договір), відповідно до якого Відповідачем надано Позивачу у строк кредитні кошти.

05.07.2021 постановою старшого державного виконавця Коростенського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м, Хмельницький) Рай Тетяною Сергіївною відкрито провадження № 65965914 на підставі виконавчого напису приватного нотаріуса Івано- Франківського міського нотаріального округу Івано Франківської області Личука Тараса Володимировича (далі - «Третя особа», «нотаріус») № 8043 від 13 квітня 2021р. про звернення стягнення невиплачених грошових коштів за Кредитним договором (з 22.08.2018р. по 25.03.2021р.). Сума заборгованості складається з: 8928 (вісім тисяч дев`ятсот двадцять вісім) грн. 54 коп- простроченої заборгованості за кредитом (основна сума); 7549 (сім тисяч п`ятсот сорок дев`ять) грн. 47 коп. - заборгованості за відсотками; 4 375 (чотири тисячі триста сімдесят п`ять) грн. 00 коп,- пені;1281 (одна тисяча двісті вісімдесят один) грн. 2 коп. - 3% річних застосовані до основної суми та відсотків за період з 22 серпня 2018 року по 25 березня 2021 року. Загальна сума заборгованості становить 23 384 (двадцять три тисячі триста вісімдесят чотири) грн. 23 коп. та сума плати, що здійснена Стягувачем за вчинення виконавчого напису - 700 (сімсот) грн.00 коп.

У січні 2024 року ОСОБА_1 дізнався про те, що йому було заблоковано рахунки на підставі виконавчого провадження. Після цього, зайшовши в систему «Дія», побачив, що на нього відкрито виконавче провадження №65965914.

Вказана сума боргу, не є безспірною.

Справу розглянуто в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Представником відповідача подано відзив на позов, в яком відповідачем викладено свою позицію щодо заявлених позовних вимог, в позові просить відмовити.

Дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до наступного висновку.

Приватний нотаріусІвано -Франківського міськогоІвано-Франківськоїобласті Личук Т.В. видав виконавчий напис № 8043 від 30.04.2021 , відповідно до якого з ОСОБА_1 на користь ТзОВ " Фінансова компанія " Приватні Інвестиції" стягнуто заборгованість на загальну суму 23384,23 гривень.

У виконавчому написі зазначено, що заборгованість виникла на підставі Кредитного договору № МФ-1981800000345 від 13.05.2018 укладеного між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Бі Ел Джи Мікрофінанс".

Правонаступником всіхправ таобов`язків поданому кредитує Товариствоз обмеженоювідповідальністю " Приватні Інвестиції".

05.07.2021 року на виконання спірного виконавчого напису відкрито виконавче провадження ВП № 65965914.

За приписами статті 18 ЦК України нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на борговому документі у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно зі ст. 87 Закону України «Про нотаріат» для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Умови вчинення виконавчих написів визначені Порядком вчинення виконавчих дій нотаріусами України, затвердженимнаказом Міністерстваюстиції Українивід 22.02.2012№ 296/5 (далі - Порядок).

Відповідно до п. 2 Переліку документів для одержання виконавчого напису, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Українивід 29 червня 1999р.№ 1172 (далі - Перелік), за якими стягнення заборгованості проводиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, для одержання виконавчого напису за кредитним договором додаються: оригінал кредитного договору; засвідчена стягувачем виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості та строків її погашення з відміткою стягувана про непогашення заборгованості.

Відповідно до п. 3.5 Глави 16 Порядку, при вчиненні виконавчого напису нотаріус повинен перевірити, чи подано на обґрунтування стягнення документи, зазначені у вказаному Переліку.

За змістом статті 88 Закону України «Про нотаріат» нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями не більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

Як встановлено судом, нотаріус при вчиненні виконавчого напису не пересвідчився у безспірності заборгованості позивача перед відповідачем .

З урахуванням приписів статей 15,16,18 ЦК України, статей 50,87,88 Закону України «Про нотаріат» захист цивільних прав шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису полягає в тому, що нотаріус підтверджує наявне у стягувача право на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. Це право існує, поки суд не встановить зворотного. Тобто боржник, який так само має право на захист свого цивільного права, в судовому порядку може оспорювати вчинений нотаріусом виконавчий напис: як з підстав порушення нотаріусом процедури вчинення виконавчого напису, так і з підстав неправомірності вимог стягувача (повністю чи в частині розміру заборгованості або спливу строків давності за вимогами в повному обсязі чи їх частині), з якими той звернувся до нотаріуса для вчинення виконавчого напису.

Суд при вирішенні спору про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, не повинен обмежуватися лише перевіркою додержання нотаріусом формальних процедур і факту подання стягувачем документів на підтвердження безспірної заборгованості боржника згідно з Переліком документів. Для правильного застосування положень статей 87,88 Закону України «Про нотаріат» у такому спорі суд повинен перевірити доводи боржника в повному обсязі й установити та зазначити в рішенні чи справді на момент вчинення нотаріусом виконавчого напису боржник мав безспірну заборгованість перед стягувачем, тобто чи існувала заборгованість взагалі, чи була заборгованість саме такого розміру, як зазначено у виконавчому написі, та чи не було невирішених по суті спорів щодо заборгованості або її розміру станом на час вчинення нотаріусом виконавчого напису.

Разом із тим, законодавством не визначений виключний перелік обставин, які свідчать про наявність спору щодо заборгованості. Ці обставини встановлюються судом відповідно до загальних правил цивільного процесу за наслідками перевірки доводів боржника та оцінки наданих ним доказів.

В Постанові КЦС ВС від 23.01.2018 в справі № 310/9293/15ц зазначено, що вчинений нотаріусом виконавчий напис не породжує права стягувача на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, а підтверджує, що таке право виникло в стягувача раніше. Безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника - це обов`язкова умова вчинення нотаріусом виконавчого напису.

Належними доказами, які підтверджують наявність чи відсутність заборгованості, а також встановлюють розмір заборгованості, можуть бути виключно первинні документи, оформлені у відповідності до вимог ст.9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність".

Отже, відповідне право стягувача, за захистом якого він звернувся до нотаріуса, повинно існувати на момент звернення. Так само на момент звернення стягувача до нотаріуса із заявою про вчинення виконавчого напису повинна бути безспірною, заборгованість або інша відповідальність боржника перед стягувачем.

З матеріалів справи не вбачається, що при вчиненні напису нотаріус отримував від позивача первинні бухгалтерські документи щодо видачі кредиту та здійснення його часткового погашення (квитанції, платіжні доручення, меморіальні ордери, розписки, чеки тощо), тому у нотаріуса були відсутні підстави вважати, що розмір заборгованості перед ТОВ "Дебт Форс" зазначений у написі не є безспірним. Наведені обставини також вказують на те, що розмір кредитної заборгованості, зазначений нотаріусом в оспорюваному виконавчому написі, не є безспірним, оскільки позивач звернувся одразу до суду після початку стягнення з нього заборгованості по виконавчому напису нотаріуса, заперечив розмір боргу, це є достатньою правовою підставою для визнання даного виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, а відповідач не позбавляється можливості вирішити спірні питання у позовному провадженні.

Отже, нотаріус при вчиненні напису не переконався належним чином у безспірності розміру сум, що підлягають стягненню за виконавчим написом, а як встановлено судом заборгованість не є безспірною.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 263,265 ЦПК України , ст.ст. 18, 262 ЦК України, ст. 87-89 Закону України «Про нотаріат», суд, -

У Х В А Л И В :

Виконавчий напис№8043 вчинений13.04.2021 приватнимнотаріусом Івано-Франківського міськогоІвано-Франківськоїобласті Личук Т.В., відповідно до якого з ОСОБА_1 на користь ТзОВ " Фінансова компанія " Приватні Інвестиції", стягнуто заборгованість на загальну суму 23384,23 гривень, визнати таким, що не підлягає виконанню.

Стягнути з ТзОВ " Фінансова компанія " Приватні Інвестиції" на користь ОСОБА_1 на користь держави 1211,20 гривень.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя В.П. Коваленко

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118103915
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —279/1133/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Коваленко В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні