Рішення
від 02.04.2024 по справі 273/2562/23
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

Справа № 273/2562/23

провадження у справі № 2-о/0285/28/24

02 квітня 2024 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області в складі

головуючої судді………………..……Літвин О. О.,

присяжних..……………......................Дюбо О. С., Іваха Т. О.,

секретаря…………………..................Клечковської М. М.,

за участю:

заявника................................................ ОСОБА_1 ,

захисника особи, відносно якої

розглядається справа........................... ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу

за правилами окремого позовного провадження

за заявою ОСОБА_3

заінтересована особа: орган опіки та піклування

виконавчого комітету Баранівської міської ради Житомирської області

про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки,

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2023 року заявник звернувся до Баранівського районного суду з заявою про визнання його сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та призначення його опікуном останнього. Вимоги обґрунтовує тим, що син страждає на психічний розлад, внаслідок якого не здатен повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю.

Розпорядженням виконуючого обов`язки голови Баранівського районного суду від 09.11.2023 справа направлена до Новоград-Волинського міськрайонного суду Житомирської області.

В судовому засіданні заявник просив задовольнити заяву.

Представник органу опіки та піклування до суду не прибула, у заяві від 08.12.2023 не заперечила щодо задоволення заяви.

Зважаючи на викладений у висновку експерта стан психічного здоров`я ОСОБА_4 , він в судове засідання не викликався. Його адвокат просив суд задовольнити заяву, мотивуючи тим, що це відповідатиме інтересам останнього.

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ст.39 ЦК України).

Судом встановлено, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є сином заявника, що підтверджується копією свідоцтва про народження. На день подачі заяви до суду проживає разом з заявником.

Відповідно до медичної картки амбулаторного хворого ОСОБА_5 від ОСОБА_6 встановлено синдром ОСОБА_7 , з раннього дитинства відставав в розвитку. 02.06.2022 Житомирським обласним центром медико-соціальної експертизи йому встановлена ІІ група інвалідності терміном до 01.07.2025 та встановлено діагноз: помірна розумова відсталість (нерізко виражена імбецильність) внаслідок синдрому ОСОБА_7 . Виражений ступінь порушення життєдіяльності F-71.0. Страждає на вальгусне викривлення правої стопи; міопічний астигматизм; ожиріння; аутомний тиреодит та інші захворювання, з приводу чого спостерігається у лікаря психіатра. Потребує амбулаторного лікування та постійного стороннього догляду.

Згідно ч.3 ст.296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №102-2024 від 20.02.2024 у ОСОБА_4 свідомість формально ясна. Дезорієнтований в місці, часі, не знає свого віку, правильно назвав своє ім`я та прізвище. До продуктивного контакту не спроможний, відповіді по типу ехолалій. Мова дизартрична, недорозвинута, з обмеженим словниковим багажем. Інструкції виконує вибірково. Темп психічної діяльності повільний, туго рухомий, психомоторно загальмований. Пам`ять та інтелект знижені до ступеню помірної розумової відсталості в ступені імбецильності. Неспроможний до узагальнень. Не орієнтується в побутових та життєвих питаннях. Коло інтересі в звужено побітовими та фізіологічними потребами, потребує постійного стороннього догляду та нагляду.

Під час огляду виявляв клінічні ознаки помірної розумової відсталості в ступені імбециліності у вигляді загального недорозвитку мови, процесів мислення, емоційно-вольової сфери, зниження інтелекту до ступеню імбецильності ( мова бідна, емоційні реакції примітивні...).

З приводу поставлених експерту питань встановлено, що ОСОБА_8 страждає на помірну розумову відсталість в ступені імбецильності, що відповідає шифру F71.0 міжнародної класифікації хвороб 10-го перегляду. ОСОБА_8 не усвідомлює значення своїх дій, не може керувати ними.

Відтак, з огляду на зазначене, є підстави для визнання ОСОБА_4 недієздатним.

Одним із наслідків визнання фізичної особи недієздатною є встановлення над нею опіки (ч.1 ст.41 ЦК України), яка відповідно до ст.60 ЦК України, ст.300 ЦПК України призначається судом.

Опіка і піклування, згідно Правил опіки і піклування, затверджених наказом №34/166/131/88 Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.99, установлюються, зокрема, державною адміністрацією районів, виконавчими комітетами міських у містах, сільських, селищних Рад для захисту особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов`язки.

Враховуючи факт близької спорідненості ОСОБА_4 та заявника, орган опіки і піклування у своєму висновку від 01.11.2023 вважає прийнятною кандидатуру останнього для виконання обов`язків опікуна.

Обставин, які виключають можливість призначення заявника опікуном свого сина, визначених ст.64 ЦК України, судом не встановлено, зокрема, його поведінка та інтереси не суперечать інтересам ОСОБА_4 .

ОСОБА_1 відповідає вимогам, визначеним ст.ст.63,67 ЦК України, він дбатиме про підопічного та створить йому необхідні побутові умови, забезпечить його доглядом та лікуванням і вживатиме заходів щодо захисту прав та інтересів свого сина, а тому може виконувати обов`язки опікуна.

Отже, суд приходить до висновку, що заява є обґрунтованою, підтверджується належними доказами та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до вимог ч.6 ст.300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Відповідно до положень ст.294 ЦПК України при ухваленні судом рішення в порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись статтями ст.ст.258-260, 293, 294, 300 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт Полянка Баранівського району, Житомирської області

недієздатним та встановити над ним опіку,

призначивши опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, уродженця с Лучиста Дзержинського району Житомирської області, який зареєстрований та проживає в АДРЕСА_1 .

Встановити строк діїрішення про визнання фізичної особи недієздатною два рокиз дня набрання рішенням законної сили.

Судове рішення може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на нього протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення або з дня його складення, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи (ст.ст.352, 354 ЦПК України). Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну його частини або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення судунабирає законноїсили післязакінчення строкуподання апеляційноїскарги всімаучасниками справи,якщо їїне булоподано;у разіподання апеляційноїскарги рішення,якщо йогоне скасовано,набирає законноїсили післяапеляційного перегляду (ст.273 ЦПК України).

Дата виготовлення повного тексту рішення 03.04.2024.

Головуюча суддя О. О. Літвин

Присяжні О. С. Дюбо

Т. О. Іваха

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118104006
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки

Судовий реєстр по справі —273/2562/23

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Літвин О. О.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Літвин О. О.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Літвин О. О.

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Літвин О. О.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Літвин О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні