Ухвала
від 03.04.2024 по справі 530/730/24
ЗІНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Зіньківський районний суд Полтавській області


38100, м. Зіньків, вул. Соборності, 2. Тел.3-24-41/факс 3-11-95

Справа № 530/730/24

Номер провадження 1-кс/530/183/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.2024 р. слідчий суддя Зіньківського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого слідчого відділення відділення поліції № 4 Полтавського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні лікаря психіатра КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою АДРЕСА_1 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024170490000056 від 17.02.2024 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.185 КК України,-

В С Т А Н ОВ И В :

Матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024170490000056 від 17.02.2024 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.185 КК України.

До Зіньківського районного суду Полтавської області звернулася слідча слідчоговідділення відділенняполіції №4Полтавського районногоуправління поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Полтавськійобласті старшийлейтенант поліції ОСОБА_3 із клопотанням погодженим прокурором Зіньківського відділу Диканської окружної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024170490000056 від 17.02.2024 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.185 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено: 17.02.2024 близько 10 год. 28 хв., ОСОБА_5 , реалізовуючи свій протиправний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, керуючись корисливим мотивом в умовах воєнного стану (відповідно до ЗУ «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство» від 03.03.2022), перебуваючи на території поблизу кафе « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке розташоване в АДРЕСА_2 , шляхом вільного доступу, таємно, повторно, викрав велосипед марки «Україна» біло-блакитного кольору вартість якого згідно висновку судово-товарознавчої експертизи №1123/24 від 27.02.2024 становить 1500 (одна тисяча п`ятсот) грн., який належить ОСОБА_6 . В подальшому викраденим майном ОСОБА_5 , розпорядився на власний розсуд, чим спричинив потерпілому ОСОБА_6 матеріальних збитків на вказану суму.

Таким чином, своїми умисними та протиправними діями, які виразилися у таємному викраденні чужого майна (крадіжці), вчиненій повторно та вчиненій в умовах воєнного стану, ОСОБА_5 , підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.185 КК України.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, 22.02.2024 близько 13 год. 31 хв., ОСОБА_5 , реалізовуючи свій протиправний умисел, спрямований на таємне викрадення чужого майна, керуючись корисливим мотивом в умовах воєнного стану (відповідно до ЗУ «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за мародерство» від 03.03.2022), перебуваючи в приміщенні магазину « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ФОП ОСОБА_7 , яке розташоване в АДРЕСА_3 , шляхом вільного доступу, повторно, таємно викрав пакет в якому знаходились суповий набор курячий вартість якого згідно висновку судово-товарознавчої експертизи №1123/24 від 27.02.2024 становить 103 (сто три) грн. 30 (тридцять) коп., гаманець чорно-зеленого кольору з написом «adidas» вартість якого згідно висновку судово-товарознавчої експертизи №1123/24 від 27.02.2024 становить 220 (двісті двадцять) грн., в якому малися грошові кошти в сумі 600 грн. та банківська картка АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », які належать ОСОБА_8 . В подальшому викраденим майном ОСОБА_5 розпорядився на власний розсуд, чим спричинив потерпілому ОСОБА_8 матеріальних збитків на загальну суму 923 (дев`ятсот двадцять три) грн. 30 (тридцять) коп..

Враховуючи те, що ОСОБА_5 перебуває на диспансерному обліку у лікаря психіатра КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що підтверджується довідкою №01.01-20/284 від 26.02.2024, а тому з метою встановлення психічного стану підозрюваного ОСОБА_5 призначено судову психіатричну експертизу.

На підставі вищевикладеного, враховуючи, що для проведення судово-психіатричної експертизи з метою встановлення психічного стану підозрюваного необхідно отримати тимчасовий доступ до оригіналу медичної карти ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителя АДРЕСА_4 , яка знаходиться у лікаря психіатра КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », в якій містяться відомості, що становлять лікарську таємницю, але іншим чином, крім як тимчасовий доступ до документів, що становлять охоронювану законом таємницю, неможливо здобути відомості, які мають доказове значення у даному кримінальному провадженні.

В судовезасіданняслідча не з`явилася, надіслала клопотання в якому просить провести розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів без її участі, подане клопотання підтримала з підстав у ньому наведених.

Зважаючи на вимоги ч.2ст.163 КПК Українивважаю можливим розглядати клопотання без виклику осіб, у володінні яких можуть знаходитись речі та документи, тимчасовий дозвіл на доступ до яких та можливість їхнього вилучення просить слідчий.

Відповідно до ч.4ст.107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цьогоКодексусудове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя дослідивши матеріали клопотання, приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення з слідуючих підстав.

Згідно п.5 ч.2ст.131 КПК України, одним із заходів забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Частиною 3ст.132 КПК Українивстановлено перелік обставин, які повинен довести слідчий, прокурор з метою необхідності застосування заходів забезпечення кримінального провадження. Відповідно до ч.5 цієї статті, сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються під час розгляду питання про застосування заходів кримінального провадження.

Згідно частин 1,2ст.159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до положень п.7 ч. 1ст. 162 КПК Україниінформація, що перебуває у володінні лікаря психіатра КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою АДРЕСА_1 відноситься до охоронюваної законом таємниці та порядок доступу до неї регулюється положеннями ч.ч.5 та 6ст.163 КПК України.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ч.5ст.163 КПК Українислідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв"язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Разом з цим, у відповідності до вимог ч.6ст.163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п"ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Частиною 7 ст. 163 КПК України також передбачено, що слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів. Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Під часрозгляду клопотанняслідчою слідчоговідділення відділенняполіції №4Полтавського районногоуправління поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Полтавськійобласті старшимлейтенантом поліції ОСОБА_3 доведено наявністьдостатніх підставвважати,що вказанав клопотанні медичнакартка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ,жителя АДРЕСА_4 , знаходитьсяу лікаряпсихіатра КНП« ІНФОРМАЦІЯ_1 »за адресою АДРЕСА_1 і всукупності зіншими речамиі документамикримінального провадженнямає суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні, може бути використана як доказ в кримінальному провадженні, іншими способами неможливо довести обставини, які передбачаються довести.

На підставівищевикладеного,керуючись ст. ст.107,131-132, 159, 163-166, 369-372 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого слідчого відділення відділення поліції № 4 Полтавського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні лікаря психіатра КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою АДРЕСА_1 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024170490000056 від 17.02.2024 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.185 КК України задоволити.

Надати тимчасовий доступ до оригіналу медичної карти ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителя АДРЕСА_4 , яка знаходиться у лікаря психіатра КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою АДРЕСА_1 , та надати дозвіл на її вилучення.

Надати можливість заступнику начальника ВП № 4 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області начальнику СВ ОСОБА_9 , старшому слідчому СВ ВП №4 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_10 , слідчому СВ ВП №4 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , слідчому СВ ВП №4 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_11 , слідчому СВ ВП №4 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_12 та за дорученням в порядку ст.40 КПК України працівникам ВП №4 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області, зробити виїмку оригіналу медичної карти ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителя АДРЕСА_4 , яка знаходиться у лікаря психіатра КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою АДРЕСА_1 , оскільки таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей у відповідності до ст. 166 КПК України, слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей, має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення з 03.04.2024 року по 03.05.2024 року.

Копію ухвали направити слідчій, прокурору, юридичній особі.

Слідчий суддя Зіньківського районного суду

Полтавської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118104793
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —530/730/24

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 22.04.2024

Кримінальне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Зіньківський районний суд Полтавської області

Должко С. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні