Рішення
від 26.03.2024 по справі 555/148/24
БЕРЕЗНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 555/148/24

Номер провадження 2/555/201/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"26" березня 2024 р.

Березнівський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді - Мельничук Н. В.

при секретарі Кравчук С. Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Березне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог на стороні позивача : орган опіки та піклування Березнівстької міської ради про позбавлення батьківських прав, -

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позиції позивача.

ОСОБА_1 в обґрунтування заявлених вимог покликається на те, що є рідним батьком ОСОБА_2 , яка ІНФОРМАЦІЯ_1 народила сина ОСОБА_3 . Дані про батька дитини було записано з дотриманням вимог ч.1 ст. 135 СК України за вказівкою матері, оскільки вона на дату народження дитини не перебувала в зареєстрованому шлюбі.З народження дитини, позивач постійно піклується про нього. Його рідна дочка, матір хлопчика близько чотирьох років тому покинула дитину, не бачиться з ним, веде аморальний спосіб життя,не цікавиться життям своєї малолітньої дитини та ніяким чином їй не допомогає. Усі обов`язки щодо утримання та виховання внука позивач несе самостійно.Відповідачка сином не цікавиться, не проявляє до нього турботи та піклування. Весь цей час відповідачка життям дитини не цікавилася, не виявляла бажання спілкуватися з дитиною та приймати участь у її вихованні. Позивач проживає з дитиною у власному житловому будинку. Дитині забезпечені гідні умови проживання та гармонійна атмосфера оточення. Між позивачем та дитиною склалися усталені доброзичливі стосунки, які сприяють належному вихованню дитини, її повноцінному світосприйматтю життя та оточуючих людей. ОСОБА_2 жодного з покладених законом на батьків обов`язків не виконує, не бере педагогічної, матеріальної, грошової, посильної, трудової або будь-якої іншої участі у вихованні дитини. Всі питання щодо виховання вирішуються позивачем самостійно без участі та підтримки з боку Відповідача. Дитина знаходиться на повному утриманні позивача. Також хлопчик проявляє бажання у розвитку своїх творчих та пізнавальних здібностей, уподобань, розвитку власних обдарувань. Для розвитку дитини позивач прикладає всі свої зусилля та можливості. Разом з тим, Відповідачка ніяким чином не піклується про дитину, не проявляє заінтересованості в її подальшій долі, не цікавиться її успіхами, станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток сина, підготовку до самостійного життя, зокрема - не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до її внутрішнього світу.

Заяви, клопотання, процесуальні дії у справі.

19 січня 2024 року позовна заява була прийнята до розгляду та відкрите загальне позовне провадження у справі.

Будь-які заяви чи клопотання щодо проведення процесуальних дій, в тому числі забезпечення позову, забезпечення доказів у справі, учасниками справи не заявлялися.

У судове засідання позивач не з"явився- представник позивача- адвокат Оніщук М.А. подала до суду заяву, в якій просить розглянути справу без її участі та без участі позивача , позов підтримала, просить задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву, в якій просить розглянути справу без її участі, позов визнає.

У судове засідання представник третьої особи не з`явився, подала до суду заяву, в якій просить розглянути справу без її участі, не заперечує щодо задоволення позову.

Встановлені судом фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що Позивач, ОСОБА_1 , є батьком ОСОБА_2 , яка ІНФОРМАЦІЯ_1 народила сина ОСОБА_3 . Дані про батька дитини було записано з дотриманням вимог ч.1 ст. 135 СК України за вказівкою матері, оскільки вона на дату народження дитини не перебувала в зареєстрованому шлюбі.З народження дитини, позивач постійно піклується про нього. Його рідна дочка, матір хлопчика близько чотирьох років тому покинула дитину, не бачиться з ним, веде аморальний спосіб життя,не цікавиться життям своєї малолітньої дитини та ніяким чином їй не допомогає. Усі обов`язки щодо утримання та виховання внука позивач несе самостійно. Відповідачка сином не цікавиться, не проявляє до нього турботи та піклування. Весь цей час відповідачка життям дитини не цікавилася, не виявляла бажання спілкуватися з дитиною та приймати участь у її вихованні. Позивач проживає з дитиною у власному житловому будинку. Дитині забезпечені гідні умови проживання та гармонійна атмосфера оточення. Між позивачем та дитиною склалися усталені доброзичливі стосунки, які сприяють належному вихованню дитини, її повноцінному світосприйматтю життя та оточуючих людей.

ОСОБА_2 жодного з покладених законом на батьків обов`язків не виконує, не бере педагогічної, матеріальної, грошової, посильної, трудової або будь-якої іншої участі у вихованні дитини. Всі питання щодо виховання вирішуються позивачем самостійно без участі та підтримки з боку Відповідача. Дитина знаходиться на повному утриманні позивача. Також хлопчик проявляє бажання у розвитку своїх творчих та пізнавальних здібностей, уподобань, розвитку власних обдарувань. Для розвитку дитини позивач прикладає всі свої зусилля та можливості.

Разом з тим, Відповідач ніяким чином не піклується про дитину, не проявляє заінтересованості в її подальшій долі, не цікавиться її успіхами, станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток сина, підготовку до самостійного життя, зокрема - не забезпечує необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надає дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до її внутрішнього світу.

Згідно висновку про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно дитини- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , затвердженого рішенням виконавчого комітету Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області № 18 від 18.01.2024 року, орган опіки та піклування Березнівської міської ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_2 стосовно дитини ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 ./а.с.10/.

Згідно із статтею 27 Конвенції про права дитини, держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

Відповідно до статті 150 Сімейного кодексу України, батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини. Батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов`язані забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Батьки зобов`язані поважати дитину.

Згідно з статтею 12 Закону України «Про охорону дитинства» батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці. Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

Частиною першою статті 180 Сімейного кодексу України передбачено, що батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до частини першої статті 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав по відношенню до своїх дітей за ухилення від виконання батьківських обов`язків щодо виховання дитини.

Згідно з пунктом 16 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 №3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкується з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Відповідно до статті 6 Декларації прав дитини дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові та розуміння. Вона має, якщо це можливо, зростати в піклуванні та під відповідальністю своїх батьків, у будь-якому разі - в атмосфері любові та моральної і матеріальної забезпеченості.

Згідно з статтею 165 Сімейного кодексу України право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають орган опіки та піклування.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» органами опіки та піклування є виконавчі органи міських рад.

Керуючись ст. 128 СК України, Законом України «Про охорону дитинства», у, ст.ст.178,263-265 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В :

Позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Сарни Сарненського району Рівненської області.

Рішення може бутиоскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення до Рівненського апеляційного суду.

Сторони та інші учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , Ід.номер НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача: Орган опіки та піклування Березнівської міської ради м.Березне вул.Київська,5 Рівненської області поштовий індекс 34600

.

Суддя: Мельничук Н. В.

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118105220
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —555/148/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні