Рішення
від 01.04.2024 по справі 555/373/24
БЕРЕЗНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 555/373/24

Номер провадження 2/555/241/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2024 року

Березнівський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді - Мельничук Н. В.

при секретарі Кравчук С. Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Березне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Березнівської міської ради Рівненського району Рівненської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся із позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Позивач в обґрунтування заявлених вимог вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Вітковичі Березнівського району Рівненської області померла рідна тітка позивача ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно, а саме: житловий будинок та на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право власності від 12.02.2014 року серії НОМЕР_1 . На день своєї смерті ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала в будинку АДРЕСА_1 , крім неї в будинку станом на ІНФОРМАЦІЯ_1 ніхто не був зареєстрований та не проживав. ОСОБА_2 на випадок своєї смерті залишила заповіт, яким належний їй житловий будинок заповіла своєму племіннику ОСОБА_1 (позивачу). Даний заповіт посвідчений виконавчим комітетом Вітковицької сільської ради та та зареєстрований в реєстрі за №7. Нещодавно, прибираючи вищевказаний будинок, позивач знайшов вищевказаний заповіт покійної тітки. При житті покійна тітка повідомляла, що хоче щоб після її смерті спадщину у вигляді житлового будинку та земельної ділянки прийняв позивач, однак позивач не скористався своїм правом на прийняття спадщини, оскільки не знав про наявність заповіту та вважав, що спадщину необхідно оформляти після шести місяців після смерті. Звернувся до приватного нотаріуса Рівненського районного нотаріального округу Черкасової І.В. із заявою про прийняття спадщини. Нотаріус повідомила позивача, що він є таким, що пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини та порекомендувала звернутися до суду із відповідною заявою.

Клопотання, процесуальні дії у справі.

16 лютого 2024 року позовна заява була прийнята до розгляду та відкрите провадження у справі.

Будь-які заяви чи клопотання щодо проведення процесуальних дій, в тому числі забезпечення позову, забезпечення доказів, зупинення і поновлення провадження у справі, учасниками справи не заявлялися.

Позивач ОСОБА_1 , в судове засідання не з"явився- представник позивача- адвокат Оніщук М.А. подала до суду письмову заяву про проведення розгляду справи у її відсутності та відсутності позивача , заявленіпозовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить задовольнити позов.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, у якій позовні вимоги визнає, а також просить розглядати справу без його участі .

Встановлені судом фактичні обставини та відповідні їм правовідносини, норми права, які застосовував суд, мотиви суду.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Вітковичі Березнівського району Рівненської області померла рідна тітка позивача ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно, а саме: житловий будинок та на земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд в АДРЕСА_1 , що підтверджується свідоцтвом про право власності від 12.02.2014 року серії НОМЕР_1 .

На день своєї смерті ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала в будинку АДРЕСА_1 , крім неї в будинку станом на ІНФОРМАЦІЯ_1 ніхто не був зареєстрований та не проживав.

ОСОБА_2 на випадок своєї смерті залишила заповіт, яким належний їй житловий будинок заповіла своєму племіннику ОСОБА_1 (позивачу). Даний заповіт посвідчений виконавчим комітетом Вітковицької сільської ради та та зареєстрований в реєстрі за №7.

У встановлений законом шестимісячний строк заява про прийняття спадщини подана не була. У зв?язку з наведеним вище, відповідно до ст. 1272 ЦК України ОСОБА_3 вважається такою, що спадщину не прийняв.

У відповідності до статті 1217 Цивільного Кодексу України (далі - ЦК) спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно із ч.2 ст.1223 ЦК у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Статтею 1258 ЦК встановлено, що спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього Кодексу.

Відповідно до ст.1265 ЦК у першу чергу право на спадкування за законом мають дружина та діти спадкодавця.

Статтею 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має у шестимісячний термін подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Згідно статті 1272 Цивільного Кодексу України встановлено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З метою забезпечення однакового застосування законодавства про спадкування Пленумом Верховного Суду України 30.05.2008р. прийнято Постанову №7 "Про судову практику у справах про спадкування".

В частині 6 пункту 24 даної постанови вказано, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Отже, правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Такий правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

Вирішуючи питання поважності причин пропуску шестимісячного строку, визначеного частиною першою статті 1270 ЦК України, для прийняття спадщини, суд має ураховувати, що такі причини визначаються у кожному конкретному випадку з огляду на обставини справи (Постанова Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 02 лютого 2021 року у справі № 491/327/18).

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 , дійсно з поважної причини пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини, в зв`язку з чим позовна заява є законною і обґрунтованою, підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.1233, 1269, 1270, 1272 ЦК України, ст.ст.263-265 ЦПК України, ст.141 ЦПК України, п.1 ч.1 ст.7 Закону України «Про судовий збір», суд -

В И Р І Ш И В :

Визначити для ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с.Орлівка Березнівського району Рівненської області, додатковий строк тривалістю в три місяці для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті тітки ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с.Вітковичі Рівненського району Рівненської області.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Березнівський районний суд Рівненської області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Сторони та інші учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ,проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Березнівська міська рада Рівненського району Рівненської області вул.Київська,6 м.Березне Рівненської області поштовий індекс 34600 код ЄДРПОУ 04387823.

Суддя: Мельничук Н. В.

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118105236
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —555/373/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні