Рішення
від 02.04.2024 по справі 569/19815/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/19815/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2024 року м.Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в особі судді - Ковальова І.М.

при секретарі - Фурдись В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за позовом Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про зобов`язання вчинити певні дії, стягнення судових витрат,-

в с т а н о в и в :

В Рівненський міський суд Рівненської області з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про зобов`язання вчинити певні дії, стягнення судових витрат звернувся представник ОК «ЖБК «ЛЬОНОК».

В судовому засіданні представник позивача адвокат Малишева А.А, представники позивача ОСОБА_3 , ОСОБА_4 позовні вимоги підтримали повністю, просять суд зобов?язати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 передати для обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК», місцезнаходження: м.Рівне, просп.Генерала Безручка, буд.7, код ЄДРПОУ - 22568793 в особі Голови правління ОСОБА_3 всі наявні документи обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК», а саме: технічну документацію на житловий будинок ОК ЖБК «ЛЬОНОК» по АДРЕСА_3 , всю первинну та бухгалтерську документацію, всі матеріальні цінності, установчі документи, протоколи засідань, господарські договори та акти до них, які знаходились у користуванні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у зв'язку здійснення ними статутної діяльності кооперативу; зобов?язати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 підписати з ОК ЖБК «ЛЬОНОК», місцезнаходження: м.Рівне, просп.Генерала Безручка, буд.7, код ЄДРПОУ - 22568793 акти приймання передачі наступних документів обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК»: технічної документації на житловий будинок ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» по проспекту Безручка Генерала, 7, первинної та бухгалтерської документацію, всіх матеріальні цінності, установчих документів, протоколів засідань, господарських договорів та актів до них; стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 на користь ОК «ЖБК «ЛЬОНОК», місцезнаходження: м.Рівне, просп.Генерала Безручка, буд.7, код ЄДРПОУ - 22568793 судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

В судовому засіданні відповідач-1 ОСОБА_1 та представник відповідача-1 адвокат Кушнір О.С. позовні вимоги не визнає, просить суд в задоволенні позову відмовити повністю з підстав, викладених у відзиві .

В судовому засіданні відповідач-2 ОСОБА_2 позовні вимоги не визнає, просить суд в задоволенні позову відмовити повністю.

Дослідивши матеріали справи, подані письмові докази та заслухавши учасників, свідків по справі, суд прийшов до наступного висновку.

Статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23 лютого 2006 року передбачено, що суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права.

Європейський суд з прав людини зазначив, що п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи (рішення ЄСПЛ від 18 липня 2006 року № 63566/00 «Проніна проти України» § 23).

Правосуддя за своєю суттю визнається таким лише за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах (абз. десятий п. 9 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 30 січня 2003 року №3-рп\2003).

Судом встановлено, що 11 квітня 2023 року на підставі позачергових загальних зборів членів обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» від 10 квітня 2023 року та протоколу зборів правління обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» від 11 квітня 2023 року були внесені зміни в єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо зміни членів правління та голови правління обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК».

До 11 квітня 2023 року головою правління обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» був ОСОБА_1 , а бухгалтером - ОСОБА_2 . Відтак з 11 квітня 2023 року головою правління обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» є ОСОБА_3 .

Дана обставина підтверджується копією виписки з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 439696252872 від 24 квітня 2023 року, в якій зазначено, що головою правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» з 11 квітня 2023 року є ОСОБА_3

12 травня 2023 року, для нормального функціонування обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК», новообраними головою правління кооперативу ОСОБА_3 було направлено письмову вимогу до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (по місцю фактичного проживання) щодо передачі первинної та бухгалтерської документації обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» та всіх матеріальних цінностей, що належать обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» та знаходились у їхньому користуванні для здійснення статутної, господарської діяльності кооперативу.

З дослідженої в судовому засіданні копії письмової вимоги до ОСОБА_1 вих. №2 від 12 травня 2023 року вбачається, що голова правління ОСОБА_3 просить передати для новообраних членів правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» всю технічну документацію на житловий будинок ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» по АДРЕСА_3 , всю первинну та бухгалтерську документацію, всі матеріальні цінності, які знаходились у користуванні ОСОБА_1 , інвентар працівників та інше.

21.07.2023 року головою правління кооперативу ОСОБА_3 було направлено повторну вимогу до ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (по місцю фактичного проживання) щодо передачі первинної та бухгалтерської документації обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» та всіх матеріальних цінностей, що належать обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» та знаходились у їхньому користуванні для здійснення статутної, господарської діяльності кооперативу.

З досліджених в судовому засіданні копії письмової вимоги вих.№10 від 21 липня 2023 року, адресованій ОСОБА_2 та копії повторної письмової вимоги вих. № 9 від 21 липня 2023 року, адресованій ОСОБА_1 вбачається аналогічна вимога стосовно передачі документації на житловий будинок ОК «ЖБК «ЛЬОНОК», всієї первинної та бухгалтерської документації, всі матеріальні цінності, які знаходились у користуванні їх користуванні.

Представниками позивача зазначено, що окрім направлення поштовим зв'язком листів щодо передачі даної документації, неодноразово телефонували ОСОБА_1 та ОСОБА_2 з проханням зустрітися та здійснити передачу необхідної документації для подальшої роботи кооперативу, на що отримували негативну відповідь - відмову від зустрічі та передачі документів.

На листи щодо передачі документів, що належать обслуговуючому кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК», відповіді не надходило, підписання акту приймання-передачі не відбулося.

Відповідно до дослідженої в судовому засіданні копії наказу №1 від 05 квітня 2023 року «Про проведення інвентаризації товаро-матеріальних цінностей ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» була створена інвентаризаційна комісія в складі: голови правління ОСОБА_1 , бухгалтера ОСОБА_2 , відповідального за сантехнічні інженерні системи будинку слюсара-сантехніка ОСОБА_5 , відповідального за енергетичні системи будинку електромонтера ОСОБА_6 , двірника ОСОБА_7 та з 12 квітня 2023 року розпочата інвентаризація товаро-матеріальних цінностей та документації кооперативу.

Згідно з п.2.4 Розділу ІІ Положення про інвентаризацію активів та зобов`язань, затвердженого наказом МФУ від 02 вересня 2014 року №879 матеріально відповідальні особи не включаються до складу робочої інвентаризаційної комісії для перевірки активів, що знаходяться у них на відповідальному зберіганні. А відповідно до п.6 Розділу ІІ Положення матеріально відповідальні особи дають в інвентаризаційному описі розписки про те, що до початку інвентаризації всі прибуткові та видаткові документи на активи здані в бухгалтерію, що всі цінності, які надійшли під їх відповідальність, оприбутковані, а ті, що вибули, списані.

21 квітня 2023 року був підписаний акт перевірки стану інструменту, матеріалів та стану інженерних систем будинку АДРЕСА_3 , за маршрутами перевірки - приміщення правління, майстерня, суміщена з складськими приміщеннями, вводи енергетичних, електричних систем, їх розгалуження у нижньому технічному поверсі, щитові, під'їздні стояки електричні, 24 квітня 2023 року акт перевірки стану інструменту, матеріалів та інвентаря будинку АДРЕСА_3 , за маршрутами перевірки - приміщення правління, майстерня, суміщена з складськими приміщеннями та акт перевірки стану інструменту, матеріалів та стану інженерних систем будинку АДРЕСА_3 , за маршрутами перевірки - приміщення правління, майстерня, суміщена з складськими приміщеннями, вводи інженерних систем, теплові вузли будинку. Інвентаризація проводиться повним складом інвентаризаційної комісії (або робочої інвентаризаційної комісії, у разі її створення) та у присутності матеріально відповідальної особи. (п. 1. Розділу ІІ Положення).

Попередні огляди приміщень та місць зберігання товаро-матеріальних цінностей та документації ОК «ЖБК «Льонок» відбувалися не в повному складі інвентаризаційної комісії про що свідчать акти від 21 та 24 квітня 2023р., не були запрошені новий голова правління, члени правління, а також ревізійна комісія ОК «ЖБК «Льонок».

Відповідно до дослідженого протоколу Правління №2 від 25 квітня 2023 року Головою правління - ОСОБА_3 , було винесено на порядок денний питання щодо входу у приміщення за адресою: АДРЕСА_3 , яке є робочим кабінетом членів правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» за відсутності попереднього голови правління ОСОБА_1 , який був головою попереднього складу правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» та необхідність залучити правоохоронні органи України для правомірного здійснення входу у дане приміщення та мати можливість доступу до майна кооперативу, яке є власністю усіх членів ОК «ЖБК «ЛЬОНОК». Було вирішено залучити правоохоронні органи України для правомірного здійснення входу у приміщення за адресою: АДРЕСА_3 , яке є робочим кабінетом членів правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» та мати можливість доступу до майна кооперативу, яке є власністю усіх членів ОК «ЖБК «ЛЬОНОК».

Такі вимушені дії, зі сторони членів правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК», були вчинені так як на неодноразові усні та письмові звернення голови правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» ОСОБА_3 до відповідача-1 та відповідача-2 з проханням передати майно, та у відповідності до приписів чинних Законів України «Про житлово-комунальне господарство», «Про кооперацію», документація кооперативу та ключі до приміщення правління передані не були.

Додатком до протоколу Правління №2 від 25 квітня 2023 року був складений опис майна ОК «ЖБК «ЛЬОНОК», яке знаходилось у приміщенні робочого кабінету членів правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» за м. Рівне, пр. Безручка Генерала, буд. 7 під час здійснення законного входу.

З досліджених в судовому засіданні копій переліку документів передачі обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» від 09 травня 2023 року, переліку опису документів що передаються від 15 травня 2023 року та опису документів ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» для передачі від 29 травня 2023 року вбачається, що документація на будинок та інші цінності відсутні, а саме наступні документи:

- оригінал статуту ОК «ЖБК «ЛЬОНОК»;

- оригінал Державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯК №434190;

- оригінал Витягу із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки;

- печатка ОК «ЖБК «Льонок»;

- технічний паспорт на багатоквартирний будинок

АДРЕСА_3 ;

-проектно-кошторисна документація зі схемами влаштування внутрішньобудинкових мереж водопостачання, каналізації, центрального опалення, тепло, газо -, електропостачання багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 ;

- акти державної комісії про приймання багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 в експлуатацію;

- паспорт об'єкта, складений за результатами обстеження прийнятих в експлуатацію об'єктів будівництва (багатоквартирного будинку

АДРЕСА_3 );

- енергетичний сертифікат і звіт про обстеження інженерних систем багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 ;

- документ, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів (багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 ):

- технічна документація обладнання теплопунктів, паспорти на лічильники (акти перевірки лічильників) багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 :

- план земельної ділянки залежної для ОК «ЖБК «Льонок»;

- акти приймання-передавання технічної документації на багатоквартирний будинок АДРЕСА_3 :

- паспорти, гарантійні документи, акти випробування, повірки й опломбування та інші технічні документи на системи, мережі, встановлені прилади, устаткування та обладнання у багатоквартирному будинку АДРЕСА_3 :

- протоколи правління (протокол щодо обрання та переобрання голови правління у 2014 та у 2018 році/бюлетені голосування/обрання тощо) у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- затверджений список членів кооперативу, заяви на вступ у членство кооперативу ОК «ЖБК «Льонок»;

- кошториси ОК «ЖБК «Льонок» у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- журнал реєстрації наказів та самі накази ОК «ЖБК «Льонок» у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року:

- журнал вхідної та вихідної документації та самі листи ОК «ЖБК «Льонок» у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року,

- журнал реєстрації звернень та відповіді до них ОК «ЖБК «Льонок» у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- журнал реєстрації перевірок ОК «ЖБК «Льонок» у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- акти проведених перевірок ОК «ЖБК «Льонок» у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- книга обліку трудових книжок ОК «ЖБК «Льонок» у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- наказ про облікову політику підприємства ОК «ЖБК «Льонок» у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- головна книга ОК «ЖБК «Льонок» у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року:

- книга заробітної плати ОК «ЖБК «Льонок» у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року:

- договори з постачальниками, підрядниками, орендарями у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- рахунки-фактури у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- акти виконаних робіт та наданих послуг у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- прибуткові накладні у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року: - чекові книжки у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- касові книги у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- авансові звіти у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- журнал-ордер по рахунках: 10 , 11, 12, 13, 15, 20, 22, 30, 31, 36, 37, 38, 39, 44, 47, 48, 50, 51, 60, 61, 63, 64, 65, 66, 68, 70, 71, 73, 74, 79, 80, 81, 82, 83, 84 у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- податкова та статистична звітність у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- банківські виписки у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року по всіх відкритих банківських рахунках;

- бухгалтерські довідки у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року;

- реєстраційні документи ДПС, статистика, Пенсійний фонд у період з 04 лютого 2014 року по 11 квітня 2023 року.

Однак, документи повинні були бути наявні, оскільки ОК «ЖБК «Льонок» повинен вести бухгалтерський облік відповідно до норм чинного законодавства.

З дослідженого в судовому засіданні копії акту від 26 квітня 2023 року вбачається, що члени комісії в особі ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , ОСОБА_8 , 26 квітня 2023 року о 13-30 год., встановили факт незаконного проникнення до приміщення правління, майстерні-складу матеріальних цінностей ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» до закінчення проведення інвентаризації та підписання акту прийому-передачі матеріальних цінностей, документації та відповідних приміщень, де вони зберігалися. Внаслідок незаконного проникнення невідомими був замінений замок на центральному вході до приміщень та зсередини закрита засувка на запасному виході. Таким чином унеможливлено подальше проведення інвентаризації та формування підписання акту прийому-передачі. Засвідчено підписами бухгалтера члена правління ОСОБА_2 , екс-голови правління ОСОБА_1 , двірника, члена правління ОСОБА_7 та печаткою ОК «ЖБК «ЛЬОНОК».

Встановлені обставини в судовому засіданні підтвердили допитані свідки, спростувавши пояснення, надані відповідачами, а саме:

Свідок ОСОБА_9 , дала показання про те, що вона проживає в будинку на АДРЕСА_3 , була присутня при вході в приміщення, де працює правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» разом з представниками поліції, членами правління та при складенні опису майна в кабінеті правління. Стверджувала, що документів в кабінеті не було, оскільки все, що було наявне було відображене у описі в її присутності.

Свідок ОСОБА_10 дала показання про те, що вона проживає в будинку на АДРЕСА_3 , є членом правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК», стверджувала, що колишній голова правління ОСОБА_1 не віддав документи стосовно діяльності кооперативу, неправомірно їх утримує в себе. Крім того, зазначила, що за період його роботи на посаді голови правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» в будинку нічого не мінялося на краще, не було зрозуміло куди витрачаються гроші, оскільки були заборгованості. Особливо великими були заборгованості по заробітній платі двірнику, електрику, слюсару, яку досі виплачуються за період роботи голови правління ОСОБА_1 . Стосовно передачі документів новому голові правління стверджує, що документи не передавалися, просили бухгалтера ОСОБА_2 віддати їх, але отримували відмову. Додає, що члени правління давно мали намір змінити голову правління ОК «ЖБК «ЛЬОНОК». При вході в приміщення, що є робочим місцем членів обслуговуючого кооперативу були запрошені ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , однак проігнорували і не з`явилися, тому вхід в приміщення було здійснено із залученням правоохоронних органів, фіксували наявне майно, зачитувалося і записувалося до опису все, що було наявне в кабінеті. Печатку ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» колишній голова правління не передав, тому було прийнято рішення виготовити нову печатку для можливості ведення діяльності кооперативу.

Свідок ОСОБА_11 повідомила, що відповідача-2 ОСОБА_2 запрошували до приміщення правління для того, щоб відкрити сейф, що знаходиться там та передачі її особистих речей, але вона відмовилася, оскільки в приміщенні працює вже нове правління кооперативу. Принтер, що належить обслуговуючому кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» знаходиться вдома в ОСОБА_2 , який вона передасть, коли їй повернуть трудову книжку, яка знаходиться в замкненому сейфі в приміщенні правління.

Відповідно до ст. 80 Цивільного кодексу України юридичною особою с організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Відповідно до ст. 83 Цивільного кодексу України юридичні особи можуть створюватися у формі товариств, установ та в інших формах, встановлених законом.

Згідно із ст. 1 Закону України «Про кооперацію», кооперація - система кооперативних організацій, створених з метою задоволення економічних, соціальних та інших потреб своїх членів.

За змістом положень ст. 2 Закону України «Про кооперацію»:

- кооператив - юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами, які добровільно об`єдналися на основі членства для ведення спільної господарської та іншої діяльності з метою задоволення своїх економічних, соціальних та інших потреб на засадах самоврядування;

- обслуговуючий кооператив - кооператив, який утворюється шляхом об`єднання фізичних та/або юридичних осіб для надання послуг переважно членам кооперативу, а також іншим особам з метою провадження їх господарської діяльності. Обслуговуючі кооперативи надають послуги іншим особам в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу.

Статтями 6 та 9 Закону України «Про кооперацію» унормовано, що кооператив є первинною ланкою системи кооперації і створюється внаслідок об`єднання фізичних та/або юридичних осіб на основі членства для спільної господарської та іншої діяльності з метою поліпшення свого економічного стану. Відповідно до завдань та характеру діяльності кооперативи поділяються на такі типи: виробничі, обслуговуючі та споживчі. За напрямами діяльності кооперативи можуть бути сільськогосподарськими, житлово-будівельними, садово-городніми, гаражними, торговельно-закупівельними, транспортними, освітніми, туристичними, медичними тощо. Кооператив є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків та може мати печатки.

Згідно пункту 133.4.6. Податкового кодексу України до неприбуткових організацій, що відповідають вимогам цього пункту і не є платниками податку, зокрема, можуть бути віднесені: бюджетні установи; громадські об`єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди; спілки, асоціації та інші об`єднання юридичних осіб; житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово - будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства); об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків; професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об'єднання; сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів; інші юридичні особи, діяльність яких відповідає вимогам цього пункту.

Відповідно до ч.1 ст.2 ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16 липня 1999 року №996-XIV, всі юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, на представництва іноземних суб`єктів господарської діяльності (далі - підприємства), зобов'язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність, а також на операції з виконання державного та місцевих бюджетів і складання фінансової звітності про виконання бюджетів з урахуванням бюджетного законодавства.

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про кооперацію» виконавчим органом кооперативу є правління, яке очолює голова, повноваження якого визначаються статутом кооперативу. Виконавчий орган підзвітний вищому органу управління кооперативу і несе перед ним відповідальність за ефективність роботи кооперативу. Виконавчий орган кооперативу: здійснює управління кооперативом у період між загальними зборами членів кооперативу, забезпечує виконання їх рішень; представляє кооператив у відносинах з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, міжнародними організаціями, юридичними та фізичними особами; укладає угоди між кооперативом та іншими особами та виконує інші функції відповідно до статуту.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про кооперацію» для досягнення мети своєї діяльності кооператив набуває та використовує майно, фінансові та інші ресурси. Кооператив є власником будівель, споруд, грошових та майнових внесків його членів, виготовленої продукції, доходів, одержаних від її реалізації та провадження іншої передбаченої статутом діяльності, а також іншого майна, придбаного на підставах, не заборонених законом. Володіння, користування та розпорядження майном кооперативу здійснюють органи управління кооперативу відповідно до їх компетенції, визначеної статутом кооперативу.

Відповідно до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 17.07.2018 року №176 встановлений перелік технічної документації на багатоквартирний будинок, який має бути наявний в голови кооперативу, а саме: технічний паспорт на багатоквартирний будинок; паспорт об`єкта, складений за результатами обстеження прийнятих в експлуатацію об`єктів будівництва; енергетичний сертифікат і звіт про обстеження інженерних систем; проектна документація зі схемами влаштування внутрішньобудинкових систем; документ, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів; технічна документація обладнання котелень; технічна документація на ліфти; план земельної ділянки; акти приймання-передавання технічної документації на багатоквартирний будинок; паспорти, гарантійні документи, акти випробування, повірки й опломбування та інші технічні документи на системи, мережі, встановлені прилади, устаткування та обладнання у багатоквартирному будинку.

Виходячи з викладеного вище, дії відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 порушують нормальне функціонування кооперативу та його керівних органів, а тому позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч.6 ст.141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Оскільки при подачі позовної заяви представником позивача було сплачено судовий збір в розмірі 2684,00 грн., рішення прийнято на користь позивача, а тому судові витрати слід стягнути з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 16, 19 Закону України «Про кооперацію», ст.ст.10, 12, 81, 141, 263, 264, 265, 268, 273, 354 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позовні вимоги Обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про зобов`язання вчинити певні дії, стягнення судових витрат - задоволити.

Зобов?язати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 передати для обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК», місцезнаходження: м.Рівне, просп.Генерала Безручка, буд.7, код ЄДРПОУ - 22568793 в особі Голови правління Балабата Дмитра Зіновійовича всі наявні документи обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК», а саме: технічну документацію на житловий будинок ОК ЖБК «ЛЬОНОК» по проспекту Безручка Генерала, 7, всю первинну та бухгалтерську документацію, всі матеріальні цінності, установчі документи, протоколи засідань, господарські договори та акти до них, які знаходились у користуванні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у зв?язку здійснення ними статутної діяльності кооперативу.

Зобов'язати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 підписати з ОК ЖБК «ЛЬОНОК», місцезнаходження: м.Рівне, просп.Генерала Безручка, буд.7, код ЄДРПОУ - 22568793 акти приймання передачі наступних документів обслуговуючого кооперативу «ЖБК «ЛЬОНОК»: технічної документації на житловий будинок ОК «ЖБК «ЛЬОНОК» по проспекту Безручка Генерала, 7, первинної та бухгалтерської документацію, всіх матеріальні цінності, установчих документів, протоколів засідань, господарських договорів та актів до них.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 на користь ОК «ЖБК «ЛЬОНОК», місцезнаходження: м.Рівне, просп.Генерала Безручка, буд.7, код ЄДРПОУ - 22568793 судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: Обслуговуючий кооператив «ЖБК ЛЬОНОК», місцезнаходження: м.Рівне, просп.Генерала Безручка, буд.7, код ЄДРПОУ - 22568793

Відповідач-1: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1

Відповідач-2: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2

Суддя Рівненського

міського суду І.М.Ковальов

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118105404
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії, стягнення судових витрат

Судовий реєстр по справі —569/19815/23

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні