Ухвала
від 03.04.2024 по справі 180/474/24
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 180/474/24

Провадження 2-о/195/54/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про призначення судово-психіатричної експертизи

"03" квітня 2024 р. с-ще Томаківка

Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Колодіної Л.В.,

присяжних: Оксенюка О.В., Притикіної О.Д.,

за участі секретаря судового засідання Левкович І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Томаківського районного суду Дніпропетровської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Марганецької міської ради Дніпропетровської області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

до Томаківського районного суду Дніпропетровської області надійшла заява громадянина ОСОБА_2 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Громадянин ОСОБА_2 03.04.2024 року подав письмову заяву у якій підтримує заявлені вимоги та просить суд призначити судово-психіатричну експертизу відносно стану здоров`я громадянки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що додає медичну карту амбулаторного хворого, висновок ЛКК, та розглянути це питання у його відсутність.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, повідомлений належним чином.

У зв`язку з неявкою учасників справи в судове засідання, фіксація судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалась, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, розглянувши заяву заявника про призначення експертизи, дослідивши матеріали справи, дійшов до наступного.

За змістом частини 1 статті 39 ЦПК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психіатричного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ст. 21 Закону України Про психіатричну допомогу, судово-психіатрична експертиза в цивільних справах призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законами та прийнятими відповідно до них іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України, суд, за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно абз.1 п.4 Постанови пленуму ВСУ № 3 від 28.03.1972 року Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним, судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи.

Вирішуючи клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи, суд виходить з вимог ст.105 ЦПК України, яка встановлює, що призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

З огляду на наведене, суд дійшов висновку, що вказане клопотання заявника підлягає задоволенню, оскільки проведення судової психіатричної експертизи має значення для правильного вирішення даної справи.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі, у разі призначення судом експертизи.

Враховуючи, що суду надані достатні дані про психічний розлад громадянки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а вирішення питання про те, чи може вона розуміти значення своїх дій та керувати ними, потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам КУ Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги Дніпропетровської обласної ради, що розташована за адресою: 49006, м.Дніпро, вул.Надії Алєксєєнко, буд.84.

Оскільки, для проведення судово-психіатричної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.103-105, 252, 253, 258-260, 293, 298 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Марганецької міської ради Дніпропетровської області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу для встановлення психічного стану здоров`я громадянки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На вирішення судово-психіатричної експертизи поставити наступні питання:

- чи страждає громадянка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним розладом психіки?

- чи може громадянка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , через психічну хворобу розуміти значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити Дніпропетровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України, що розташована за адресою: 49006, м.Дніпро, вул.Надії Алексєєнко, 84.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Зобов`язати заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , доставити громадянку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до Дніпропетровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України, що розташована за адресою: 49006, м.Дніпро, вул.Надії Алексєєнко, 84, для проведення судово-психіатричної експертизи, з наданням експертам необхідних для проведення експертизи довідок і медичних карток.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи покласти на ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Ухвалу про призначення судово-психіатричної експертизи надіслати для виконання експертам Дніпропетровської філії судово-психіатричних експертиз ДУ Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України, що розташована за адресою: 49006, м.Дніпро, вул.Надії Алексєєнко, 84.

У разі необхідності надати експертам Дніпропетровської філії судово-психіатричнихекспертиз ДУІнститут психіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиків МОЗУкраїни, матеріали цивільної справи № 180/474/24 (2-о/195/54/24) за заявою ОСОБА_4 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Томаківської селищної ради Дніпропетровської області, про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Провадження по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виконавчий комітет Марганецької міської ради Дніпропетровської області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, - зупинити на час проведення експертизи.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: https://court.gov.ua/sud0442/.

Ухвала суду,в частинізупинення провадженняу справі,може бутиоскаржена доДніпровського апеляційногосуду протягом15днів здня проголошенняухвали.

Суддя: Л. В. Колодіна

присяжні: О.В.Оксенюк

О.Д.Притикіна

03.04.2024

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118108371
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —180/474/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Колодіна Л. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Колодіна Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні