Ухвала
від 04.04.2024 по справі 195/350/24
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

195/350/24

У Х В А Л А

про виправлення описки

04.04.2024 року с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Омеко М.В., за участю: секретаря судового засідання Мартинової Н.В., розглянувши з власної ініціативи питання про виправлення описки в ухвалі суду від 06.03.2024 року про призначення судово-психіатричної експертизи стосовно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,-

в с т а н о в и в:

В провадженні Томаківського районного суду Дніпропетровської області на розгляді перебуває цивільна справа № 195/350/24 за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа: Томаківська селищна рада Нікопольського району Дніпропетровської області в особі Виконавчого комітету, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Ухвалою суду від 06.03.2024 року було призначено судово-психіатричну експертизу стосовно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Проте проведення експертизи помилково було доручено Комунальному підприємству Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги Дніпропетровської обласної ради, що розташована за адресою: 49115, м.Дніпро, вул.Бехтерева, 1, замісь вірного "проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи доручити експертам Дніпровської філії судових експертиз ДУ "Інститут судової психіатрії МОЗ України".

Відповідно до ч. 1 ст. 269 ЦПК України, суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

Згідно до ч. 2 ст. 269 ЦПК України, питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень.

Враховуючи, що виправлення описки проводиться за ініціативою суду, суд вважає за можливе виправлення описки провести без виклику сторін.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Судом встановлено, що помилково було зроблено описку, в резолютивній частині ухвали, а саме не вірно зазначено установу, якій доручено здійснення проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Відповідно до вимог статті 269 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки. Питання про внесення виправлень вирішується без повідомлення учасників справи, про що постановляється ухвала. За ініціативою суду питання про внесення виправлень вирішується в судовому засіданні за участю учасників справи, проте їхня неявка не перешкоджає розгляду питання про внесення виправлень. Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

Поняття «описка» та «арифметична помилка» різняться за своєю суттю. Описки це помилки, зумовлені неправильним написанням слів. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна, зазначення дат та строків. Особливо це стосується резолютивної частини рішення. В резолютивній частині будь-яка описка має істотне значення, оскільки вона може утруднити виконання рішення.

Не є описками граматичні помилки, які не спотворюють текст судового рішення та не призводять до його неправильного сприйняття: неправильне розташування розділових знаків, неправильні відмінкові форми слів, застосування русизмів і діалектизмів тощо.

Арифметична помилка це помилка у визначенні результату підрахунку: пропуск цифри, випадкова перестановка цифр, спотворення результату обчислення у зв`язку із використанням несправної техніки.

Не є арифметичною помилкою, а отже, і не може бути виправлене в порядку, передбаченому вказаною статтею, застосування неправильних методик підрахунку, а так само застосування неправильних вихідних даних для проведення арифметичних обчислень.

Суд може виправити лише ті помилки, яких він сам припустився.

Допущена описка в ухвалі суду є технічною та її виправлення не впливає на зміст ухвали.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає що в резолютивній частині ухвали допущена описка, а також, що виправлення описки не змінює змісту даної ухвали, тому допущена описка підлягає виправленню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 269 ЦПК України, суд

постановив:

Виправити описку в резолютивній частині ухвали Томаківського районного суду Дніпропетровської області від 06.03.2024 року про призначення судово-психіатричної експертизи стосовно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вважати вірним, саме " проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи доручити експертам Дніпровської філії судових експертиз ДУ "Інститут судової психіатрії МОЗ України".

Направити дану ухвалу до вищевказаного закладу за адресою: 49006, м.Дніпро, вул.Надії Алексєєнко,84, Дніпровська філія СЕ ДУ "ІСП МОЗУкраїни".

Ухвала є невід`ємною частиною ухвали суду від 06.03.2024 року, у яку вноситься виправлення описки, і набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського пеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 15-денний строк з дня отримання копії ухвали.

Суддя: М.В. Омеко

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118113507
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення судово-психіатричної експертизи стосовно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —195/350/24

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Омеко М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні