Рішення
від 03.04.2024 по справі 341/393/24
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/393/24

Номер провадження 2/341/238/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2024 року м.Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області в складі головуючого-судді Гаполяка Т.В., розглянувши цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бурштинської міської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

в с т а н о в и в :

1.Стислий виклад позиції позивача, відповідача.

ОСОБА_1 звернувся до Галицького районного суду Івано-Франківської області з позовом до Бурштинської міської ради, та просить суд визначити йому додатковий строк, для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Обґрунтовуючи позовні вимоги покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . За життя ОСОБА_2 склав заповіт, згідно якого усе своє майно заповів йому.

Має намір прийняти спадщину за заповітом, однак перешкодою є те, що він в межах встановлених строків прийняття спадщини не звернулася до нотаріальної контори з відповідною заявою. Причиною цього було необізнаність про наявність заповіту, оскільки перебував за кордоном. Позивач просить вважати причину пропуску строку прийняття спадщини поважною та визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

В судове засідання позивач та його представник належним чином повідомлені про розгляд справи не з`явилися. Просили розгляд справи проводити у їхній відсутності.

В судове засідання відповідач Бурштинська міська рада представника не скерувала. Секретарем міської ради Іванюком Р. подано заяву про розгляд справи у відсутності представника та про визнання позову.

2.Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що стверджується наявною в матеріалах справи копією свідоцтва про смерть(а.с. 6).

На випадок смерті ОСОБА_2 , залишив заповіт, згідно якого усе своє майно заповів - позивачу ОСОБА_1 (а.с. 17).

Позивачем шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини пропущено з поважних причин, оскільки був необізнаний про наявність заповіту.

Приватним нотаріусом Івано-Франківського районного нотаріального округу Івано-Франківської області ОСОБА_1 відмовлено позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно ОСОБА_4 у зв`язку з пропуском строку подачі до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини(а.с.9).

3.Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування

Відповідно до частини 3 статті 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до частини 4 статті 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Відповідно до частини 2 статті 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до статті 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця).

Відповідно до частини 1 статті 1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до частини 1 статті 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до частин 1,3 статті 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до правової позиції висловленої Верховним Судом України в постановах від 6 вересня 2017 року у справі № 6-496цс17, від 26 червня 2019 року №565/1145/17 - необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини.

Оскільки позивач не проживав зі спадкодавцем на момент смерті, не є спадкоємцем першої черги за законом, а тому об`єктивно не міг знати про наявність на його ім`я заповіту та вчасно не звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 з поважних причин, йому слід визначити додатковий строк для подання ним заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Керуючись статтями 12, 13, 81, 82, 88, 141, 200, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, статтями 1216, 1269, 1270 Цивільного кодексу України, суд

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю два місяці для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду шляхом подачі в 30-ти денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, з подачею її копії.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання якого за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ;

представник позивача - ОСОБА_5 , адреса робочого місцязнаходження: АДРЕСА_2;

відповідач - Бурштинська міська рада, адреса місця знаходження: С. Стрільців, 4, м.Бурштин, Івано-Франківська область Код ЄДРПОУ 04357466.

СуддяТарас ГАПОЛЯК

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118113538
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —341/393/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

ГАПОЛЯК Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні