Ухвала
від 03.04.2024 по справі 342/486/24
ГОРОДЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 342/486/24

Провадження №2/342/325/2024

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

03 квітня 2024 року м. Городенка

Городенківський районний суд Івано-Франківської області в складі головуючого судді Федів Л.М., ознайомившись з матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 до Чернелицької селищної ради про визнання права власностві на житловий будинок в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 , звернулася до суду із позовом до Чернелицької селищної ради (місцезнаходження: вул. Незалежності, 19 смт. Чернелиця Коломийського району Івано-Франківської області), в якому просить визнати за нею право власності на жиитловий будинок та господарські споруди, що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , в порядку спадкування за законом після смерті його тата ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовна заяваподана здодержанням вимогстатей 175,177ЦПК України.Судовий збірсплачено згідноз вимогамизаконодавства. Позивач є особою, яка має процесуальну дієздатність.

На дотримання вимог ст. 19, ч.4 ст.274 ЦПК України справа буде розглядатися за правилами загального позовного провадження. Проведення підготовчого засідання у справі є необхідним.

Разом із позовною заявою, позивач подав до суду клопотання, в якому просив витребувати зобов`язати державного нотаріуса Городенківської державної нотаріальної контори Капріян С.В. та приватних нотаріусів Коломийського РНО Стефурак Н.Я. та Яшана Р.Р. надати суду належним чином завірену копію спадкової справи, заведену після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

При вирішенні даного клопотання враховуються положення п.7 ч.2 ст. 187 ЦПК України, де передбачено, що в ухвалі суду про відкриття провадження у справі зазначається результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Частина 1 статті 81 ЦПК України визначає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч.2 ст.83 ЦПК України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Згідно з ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Пунктом 2.1 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 (далі Порядок) встановлено, що нотаріус заводить спадкову справу на підставі поданої першої заяви. При цьому відповідно до вимог п. 2.2 глави 10 розділу ІІ Порядку при заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної справи, спадкового договору, заповіту. У разі підтвердження факту заведення спадкової справи іншим нотаріусом нотаріус відмовляє заявнику у прийнятті заяви (іншого документа) та роз`яснює право її подачі за місцезнаходженням цієї справи, а у разі потреби (неправильно визначено місце відкриття спадщини) витребовує цю справу для подальшого провадження (п. 2.4 глави 10 розділу ІІ Порядку).

У матеріалах справи міститься постанова державного нотаріуса Городенківської державної нотаріальної контори Коломийського району Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції № 762/02-31 від 15.03.2024, якою позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2

Оскільки при вирішенні справ про успадкування дослідженню підлягає інформація органів нотаріату про відкриття спадщини та можливого кола спадкоємців, дана інформація становить нотаріальну таємницю, тому, з метою всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи, є підстави для задоволення клопотання позивача про витребування доказів в частині зобов`язання державного нотаріуса Городенківської державної нотаріальної контори Капріян С.В. надати суду належним чином завірену копію спадкової справи, заведену після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 19, 81, 83, 84, 187, 190, 191, 260, 261, 274 ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Чернелицької селищної ради про визнання права власностві на житловий будинок в порядку спадкування.

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засідання в справі відбудеться 25 квітня 2024 року о 10.10 год. у приміщенні Городенківського районного суду Івано-Франківської області (вул. Героїв Євромайдану, 7 м.Городенка Івано-Франківської області, зал судових засідань № 2).

Витребувати від Городенківської державної нотаріальної контори Коломийського району Івано-Франківської області, у строк до 25 квітня 2024 року належним чиномзасвідчену копіюспадкової справи,заведену післясмерті ОСОБА_2 ,який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.РепужинціГороденківського районуІвано-Франківськоїобласті. У разі відсутності спадкової справи, надати відомості про їх відсутність.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі і з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду докази.

У випадку заперечення проти позову, надати відповідачу строк п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання до суду відзиву на позов, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, його копію та додані до відзиву документи відповідач повинен надіслати (надати) позивачу. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами справи.

Відповідно до вимог ст.179-180 ЦПК України позивач може подати до суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення щодо відповіді позивача на відзив протягом п`яти днів з дня вручення відповідного відзиву чи заперечення на відзив. Одночасно з надісланням (наданням) до суду зазначених документів, їх копії сторона повинна надіслати (надати) іншим учасникам справи.

Згідно ч.1 ст.193 ЦПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Згідно ч.9 ст.83 ЦПК України копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Інформацію щодо справи, яка розглядається, її учасники можуть отримати в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади України, веб-адреса сторінки суду - https://court.gov.ua/sud0905/

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Федів Л. М.

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118113553
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власностві на житловий будинок в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —342/486/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Городенківський районний суд Івано-Франківської області

Федів Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні