Рішення
від 04.04.2024 по справі 402/172/24
УЛЬЯНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №402/172/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" квітня 2024 р. Ульяновський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Ясінського Л.Ю.

секретаря судового засідання - Ільченко Л.Г.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні, в місті Благовіщенське Кіровоградської області, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Благовіщенської міської ради про визначення додаткового строку на прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача адвоката Терновенко Р.М., який представляє інтереси позивача ОСОБА_1 звернувся до Ульяновського районного суду Кіровоградської області з позовом до Благовіщенської міської ради про визначення додаткового строку про прийняття спадщини.

Позов до суду мотивовано зі слідуючих підстав:

В селі Данилова Балка Голованівського району Кіровоградської області проживав батько позивача - ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне йому за життя майно а саме : житловий будинок по АДРЕСА_1 , розташованого на території Благовіщенської територіальної громади Голованівського району Кіровоградської області.

Після смерті ОСОБА_2 спадщина залишається відкритою та ніким не успадкованою, про існуванні інших спадкоємців, які б могли успадкувати спадщину після смерті ОСОБА_2 позивачу не відомо.

Позивач, являється спадкоємцем за заповітом, після смерті батька ОСОБА_2 , який був посвідчений 28 жовтня 2008 року державним нотаріусом Ульяновської районної нотаріальної контори А.В. Білоус та зареєстрований в реєстрі за №2482.

При зверненні позивачем ОСОБА_1 до державного нотаріуса Благовіщенської державної нотаріальної контори Кіровоградської області з заявою про прийняття спадщини за заповітом, йому було надано роз`яснення нотаріуса про неможливість оформлення спадщини за заповітом, в зв`язку з пропущенням 6 місячного строку на прийняття спадщини та рекомендовано звернутись до суду.

Причиною пропущення строку позивачем ОСОБА_1 на подачу заяви про прийняття спадщини явилось те. що позивач не знав про існування заповіту складеного його батьком ОСОБА_2 та вважав що будинок в якому проживав його батько йому не належить, оскільки в батька були відсутні правовстановлюючі документи на житловий будинок.

Позивач просить суд, винести рішення, яким визначити додатковий строк на прийняття спадщини за законом після смерті батька ОСОБА_2 .

Ухвалою судді Ульяновського районного суду Кіровоградської області від 05 березня 2024 року цивільну справу прийнято до розгляду в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

Правом на відзив представник відповідача Благовіщенської міської ради не скористався.

В судове засідання представник позивача та позивач не з`явилися, надіслали до суду заяву в якій зазначили, що позовні вимоги підтримують та просять розглядати справу у їх відсутності.

Представник відповідача Благовіщенської міської ради в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, подав заяву щодо проведення судового розгляду у його відсутності, проти заявлених вимог не заперечує.

Частиною 3 статті 200 ЦПК України, передбачено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно зі ч. 4 ст. 200 ЦПК України, ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Частина 1 статті ст. 206 ЦПК України регламентує, що відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, то відповідно до вимог ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши наявні у справі докази, суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Особу позивача ОСОБА_1 встановлено згідно паспорта громадянина України ( а.с. 7).

Факт родинних відносин між позивачем ОСОБА_1 та його батьком ОСОБА_2 підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ( а.с.9).

28 жовтня 2008 року ОСОБА_2 було складено заповіт на ім`я ОСОБА_1 , яким на випадок своєї смерті ОСОБА_2 заповів усі його права та обов`язки, які йому належать на момент складання заповіту, а також ті права та обов`язки, які можуть належати у майбутньому та все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось і взагалі все те, що буде належати на день смерті і на що за законом матиме право, зазначений заповіт був посвідчений державним нотаріусом Ульяновської районної державної нотаріальної контори А.Білоус та внесено в реєстр за № 2482 ( а.с.10).

При зверненні позивачем з заявою про прийняття спадщини за законом, після смерті батька ОСОБА_2 отримав письмове роз`яснення про неможливість вчинення такої нотаріальної дії, оскільки ним пропущено строк про прийняття спадщини за заповітом та рекомендовано звернутись з позовом до суду ( а.с.12).

Вирішуючи позов по суті, суд враховує таке.

Позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті батька ОСОБА_2 в порядку ст. 1268, ст. 1270 ЦК України визначений строк у шість місяців з часу відкриття спадщини для її прийняття.

Згідно ч. 1 ч. 2 ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини повинні ураховуватися при наявності інших спадкоємців та спору між ними. До цього зводяться і норми ч. 2 ст. 1272 ЦК України, якою передбачено, що спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини може подати заяву про її прийняття нотаріусу за місцем відкриття спадщини за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину (тобто, за відсутності рішення суду про встановлення додаткового строку).

Оскільки спадкова справа після смерті ОСОБА_2 зареєстрована не була, більше ніхто не звертався з заявами про прийняття спадщини, спадщина ніким не прийнята, заяв про відмову від спадщини позивач не подавав, спадщина не визнана судом відумерлою, позивач в інший спосіб, крім, як звернутися з позовом до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, захистити своє порушене право не може.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позивач має право на звернення до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, оскільки є спадкоємцем після померлого батька за заповітом, причину пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини, суд визнає поважною, а тому позов слід задовольнити.

Судові витрати залишити по фактично понесеним.

На підставі викладеного та ст.ст.1235,1270,1272 ЦК України, ст. ст.12,13,81,265267 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

позов ОСОБА_1 до Благовіщенської міської ради про визначення додаткового строку на прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю 2 (два) місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 батька ОСОБА_2

Початок перебігу додаткового строку слід відраховувати з дати набрання даним рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржене до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів шляхом подання апеляційної скарги в порядку ст.ст.351-356, п.п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 273 ЦПК України.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_1 , паспорт НОМЕР_2 , виданий Ульяновським РВ УМВС України в Кіровоградській області 10 грудня 1996 року, місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач - Благовіщенська міська рада код ЄДРПОУ 05402694, місце знаходження: 26400 Кіровоградськав область Голованівський район місто Благовіщенське вулиця Промислова 23/54.

Суддя: Л.Ю.Ясінський

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118114438
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку на прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —402/172/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Ясінський Л. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні