Рішення
від 26.03.2024 по справі 135/137/24
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/137/24

Провадження № 2/135/119/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

26.03.2024 м. Ладижин Вінницька область

Ладижинський міський суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Волошиної Т.В.,

за участі секретаря судових засідань Безпалька С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ладижин Вінницької області цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

ВСТАНОВИВ:

І. Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

29.01.2024 представник позивача АТ «ДТЕК Західенерго» Кабанець Р.І. звернувся до Ладижинського міського суду Вінницької області з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, у якій просить стягнути з відповідача на користь АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» заборгованість в сумі 12 616 грн 49 коп. та сплачені судові витрати в сумі 3 028 грн, які складаються з сплаченого судового збору.

На обґрунтування своєї позиції зазначає, що АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО», в особі ДТЕК Ладижинська ТЕС є виконавцем послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення для споживачів м. Ладижин на підставіЗУ «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII від 09 листопада 2017 року, за які має вноситись плата відповідно до затверджених (погоджених) рішенням органу місцевого самоврядування тарифів. ОСОБА_1 зареєстрована у квартирі АДРЕСА_1 , і відповідно є споживачем послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення. Згідно із п.1ст.9 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги» №2189-VIII від 09 листопада 2017 рокуспоживач зобов`язаний здійснювати оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладання відповідного договору. Однак, відповідач систематично не вносить оплату за надані житлово-комунальні послуги, у зв`язку з чим станом на 01.01.2024 загальна заборгованість за період з 01.10.2020 по 01.01.2024 складає 12 616 грн 49 коп.

ІІ. Заяви (клопотання) учасників справи.

Представник позивача АТ «ДТЕК Західенерго» - Кабанець Р.І.подав до суду заяву, в якій просив розгляд справи проводити без участі представника позивача, позовні вимоги підтримує, не заперечує проти ухвалення в справі заочного рішення.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутності представника позивача відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України, враховуючи, що останній скористався своїми процесуальними правами.

ІІІ. Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 01.02.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження. Вказаною ухвалою суду відповідачевізапропоновано надати в 15-денний строк з дня отримання даної ухвали відзив на позовну заяву.

29.02.2024 розгляд відкладено в зв`язку з неявкою відповідача.

Відповідач ОСОБА_1 відзив напозовну заявуне подала,на викликсуду нез`явиласяпо невідомійсуду причині,хоча прочас тамісце розглядусправи булаповідомлена належнимчином. Причини неявки суду не повідомила, заяв про розгляд справи у її відсутності або про відкладення розгляду справи від неї до суду не надходило.

Судом вжиті належні заходи для повідомлення відповідача про розгляд справи та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів.

За таких обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними у ній матеріалами, оскільки при підготовці справи до розгляду дотримано вимогиЦПК Українищодо належного повідомлення сторін у справі про розгляд справи.

Відповідно до вимог ч.1ст.280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; 2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3) відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Отже, у суду наявні підстави для заочного розгляду справи і ухвалення заочного рішення на підставінаявних доказів, про що постановлено ухвалу, відповідно до вимогстатей 280 -281 ЦПК України.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи, на підставі частини другоїстатті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу судом не здійснювалось.

ІV. Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

АТ «ДТЕК Ладижинська ТЕС», яка є відокремленим підрозділом АТ «ДТЕК Західенерго» надає житлово-комунальні послуги (постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення) у квартирі АДРЕСА_1 .

Відповідач зареєстрований та проживає у квартирі АДРЕСА_1 , та є споживачем послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, які надаються АТ «ДТЕК Західенерго».

З матеріалівсправи слідує,що відповідачне сплачуєкошти занадані послугиз постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, у зв`язкуз чиммає борг по оплатіжитлово-комунальнихпослуг врозмірі 12 616 грн 49 коп.за періодз 01.10.2020 по 01.01.2024,що стверджуєтьсянаданим позивачемрозрахунком боргуза спожитіжитлово-комунальніпослуги у квартирі АДРЕСА_1 .

V. Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування.

Основні засадиорганізаційних,господарськихвідносин,щовиникаютьусферінаданнята споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки, регулюються Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

Відповідно до ч. 1 ст. 6 ЗУ«Прожитлово-комунальніпослуги» учасникамиправовідносин усфері наданняжитлово-комунальнихпослуг є :1)споживачі(індивідуальнітаколективні); 2)управитель; 3) виконавці комунальних послуг.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги». Учасниками правовідносинусферінадання житлово-комунальнихпослугє: 1)споживачі (індивідуальнітаколективні); 2)управитель; 3)виконавцікомунальних послуг. Виконавцямикомунальних послугє: 1)послугз постачаннятарозподілу природногогазу-постачальник,якийнапідставі ліцензіїпровадить діяльністьізпостачанняприродного газу,таоператор газорозподільноїсистеми,доякоїприєднані об`єктигазоспоживанняспоживача; 2)послугзпостачання тарозподілуелектричноїенергії -енергопостачальник абоіншийсуб`єкт,визначенийзаконом; 3)послугз постачаннятепловоїенергії -теплопостачальнаорганізація; 4)послугз постачаннягарячої води-суб`єктгосподарювання,якийєвласником (абоволодіє ікористується наіншихзаконних підставах)теплової,тепловикористальної аботеплогенеруючої установки,задопомогоюякої виробляєгарячу воду,якщоспоживачами невизначеноіншого постачальникагарячої води; 5)послугзцентралізованого водопостачання-суб`єктгосподарювання, щопровадитьгосподарську діяльністьзцентралізованого водопостачання; 6)послугзцентралізованого водовідведення-суб`єктгосподарювання,що провадитьгосподарськудіяльністьз централізованоговодовідведення; 7) послуг з поводження з побутовими відходами - суб`єкт господарювання, визначений виконавцем послуг з вивезення побутових відходів у встановленому законодавством порядку.

Згідно із ч. 1 ст.9ЗУ«Прожитлово-комунальніпослуги» споживач здійснюєоплатузаспожитіжитлово-комунальніпослуги щомісяця,якщо іншийпорядок тастрокиневизначені відповіднимдоговором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно доч.1ст.10ЗУ«Прожитлово-комунальніпослуги» ціни (тарифи) на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни (тарифи) є регульованими. У такому разі ціни (тарифи) встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.

Згідно із зазначеними нормами закону споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Такий висновок узгоджується з правовою позицією Верховного Суду України, висловленою у постанові від 20 квітня 2016 року у справі № 6-2951цс15.

На підставі викладеного вище, суд приходить до висновку, що заявлені АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» в особі ВП «ЛАДИЖИНСЬКА ТЕПЛОВА ЕЛЕКТРИЧНА СТАНЦІЯ» позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі, оскільки ОСОБА_1 є користувачем квартири АДРЕСА_1 ,уданійквартирі зареєстрованатапроживає,а тому є споживачем послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення, які надаються АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО», наявна заборгованість відповідачем до теперішнього часу у добровільному порядку не погашена, тому підлягає стягненню в судовому порядку з відповідача на користь позивача АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» заборгованість за надані з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, централізованого водопостачання та водовідведення за період з 01.10.2020 по 01.01.2024в сумі 12616 грн 49 коп.

VІ. Розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних із розглядом справи.

Згідно з вимогами ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином,підлягає стягненнюз ОСОБА_1 на користь АТ «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» судовий збір в сумі 3028 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 7, 12, 13, 19, 81, 89, 141, 247, 259, 263-265, ч.4 ст.268, ст.ст. 273, 274-279, 280-281 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Акціонерного товариства «ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь АТ «ДТЕК Західенерго» (IBAN НОМЕР_1 в філії Вінницьке обласне управління АТ "Ощадбанк" Ладижинське ТВБВ № 10001/0111, ЄДРПОУ 05470928) заборгованість за надані житлово-комунальні послуги в розмірі 12616 (дванадцять тисяч шістсот шістнадцять) грн 49 коп., а також судовий збір в розмірі 3028 (три тисячі двадцять вісім) грн.

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено поза межами судового засідання чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копія судового рішення надсилається протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення якщо така адреса відсутня.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених Цивільного процесуальним кодексом України, не подана заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Рішення може бути оскаржено до Вінницького апеляційного суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Ім`я (найменування) сторін:

- позивач Акціонерне товариство «ДТЕК Західенерго», код ЄДРПОУ 23269555, місце знаходження: вул. Козельницька, 15, м. Львів, 79026;

- відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .

Заочне рішення складено та підписано суддею 26.03.2024.

Суддя

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118115904
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —135/137/24

Рішення від 26.03.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні