Ухвала
від 04.04.2024 по справі 139/274/24
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 139/274/24

Провадження № 2/139/87/24

У Х В А Л А

про залишення позову без руху

04 квітня 2024 року смт Муровані Курилівці

Суддя Мурованокуриловецького районного суду Вінницької області Тучинська Н.В., отримавши позовну заяву ОСОБА_1 до Мурованокуриловецької селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом,

у с т а н о в и л а:

Засобами поштового зв`язку до Мурованокуриловецького районного суду надійшла ця заява, підписана представником позивача адвокатом Казюк Олександром Олексійовичем. У позові заявлено вимогу про визнання за ОСОБА_1 права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . Підставою для позову названо обставину, що через нотаріуса оформити спадкові права не вбачається за можливе, оскільки відсутній (втрачений) правовстановлюючий документ на спадкове право.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, вважаю, що у відповідності до правил ст. 185 ЦПК України позовну заяву слід залишити без руху, оскільки вона не відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Пункт 5ч.2ст.175ЦПК Українизобов`язуєпозивача викластиобставини,якими вінобґрунтовує своївимоги ізазначити докази,що підтверджуютьвказані обставини.Крім того,відповідно доч.5ст.177ЦПК України,позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Позивач чи її представник не виконали такі вимоги процесуального законодавства.

Так, заявляючи в позові, що до складу спадщини після смерті ОСОБА_2 входить право на земельну частку (пай) в колишньому КСП «Подільський край» с. Котюжани, але відповідний сертифікат втрачено, представник позивача не зазначив доказів, якими стверджується такий факт і не подав їх до суду разом з позовною заявою.

Зокрема, у тексті позовної заяви зазначено, що «сертифікат був втрачений, однак збереглася його копія». До позовної заяви додано ксерокопію документу «Сертифікат на право на земельну частку (пай) серії АН № 0060330».

В той же час, письмовий доказ, відповідно до вимог ч. 2 ст. 95 ЦПК України має бути подано в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Наданий до суду доказ не відповідає таки вимогам.

У випадку втрати Сертифікат на право на земельну частку (пай), до суду має бути подано доказ про оголошення такого документа втраченим, а також інформацію від Держгеокадастру з книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку.

На ствердження обставини, що земельну частку (пай) не виділено в натурі, представник позивача до позовної заяви додав інформацію старости Котюжанівського старостинського округу про те, що сільська рада такою інформацією не володіє.

В той же час, компетентним органом (володільцем) щодо такої інформації є Держгеокадастр.

Заявляючи в позовній заяві, що заповіт ОСОБА_2 не скасований, представник позивача додав до позову відповідну інформацію старости Котюжанівського старостинського округу.

В той же час, належним доказом такого факту може бути лише інформація зіСпадкового реєструпо заповітах (адже скасування чи зміна заповіту могла бути здійснена у будь-якому іншому місці проживання чи лікування ОСОБА_2 )

Зазначаючи в позові, що ОСОБА_1 не зможе оформити спадщину у вигляді земельного паю у нотаріуса, представник позивача не зазначив доказів, якими стверджується факт звернення до нотаріуса із відповідною заявою та факт відмови нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії.

З цього приводу вважаю за доцільне роз`яснити наступне:

Спадкові відносини в Україні регулюються Цивільним кодексом України 2003 року (ЦК), законами України "Про нотаріат", "Про міжнародне приватне право", іншими законами та підзаконними нормативними актами, як нормами матеріального та процесуального права.

Главою 86 ЦК України, а також спеціальним законодавством, зокрема, Законом України "Про нотаріат", підзаконними нормативними актами, визначено нотаріальний порядок оформлення права на спадщину, що відповідає встановленій законодавством сукупності функцій притаманній юрисдикційній діяльності судів та нотаріусів. Зазначене також знайшло підтвердження і у п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику в справах про спадкування".

Право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності (ст. 392 ЦК України).

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Нормами цивільногопроцесуального законодавства(ч.7ст.81ЦПК України)суду забороненозбирати докази,що стосуютьсяпредмету спору,з власноїініціативи.Позивач,особи,яким закономнадано правозвертатися досуду вінтересах іншихосіб,повинні податидокази разомз поданнямпозовної заяви(ч.2ст.83ЦПК України). Якщо доказне можебути поданийу встановленийзаконом строкз об`єктивнихпричин,учасник справиповинен проце письмовоповідомити судта зазначити:доказ,який неможе бутиподано;причини,з якихдоказ неможе бутиподано узазначений строк;докази,які підтверджують,що особаздійснила всізалежні віднеї дії,спрямовані наотримання вказаногодоказу (ч.4ст.83ЦПК України). Учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом, у якому повинно бути зазначено:1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу (ч.ч. 1 і 2 ст. 84 ЦПК України).

Крім того, варто зазначити, що вимога про визнання права на спадкове майно є вимогою майнового характеру і має оплачуватися позивачем-фізичною особою судовим збором у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, у позові має бутизазначено ціну позову (п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України). За приписами п. 2 ч. 1 ст. 176 ЦПК України у позовах про визнання права власності на майно або його витребування ціна позову визначається вартістю майна.

Представник позивача, зазначивши у позові його ціну 9142 гривні, не додавдо позовноїзаяви документапро вартістьземельної частки (паю) (його можна отримати у кадастрового реєстратора), а зазначена ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості земельного паю.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175 і 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За наведених вище обставин, неможливий подальший рух позовної заяви. Позивачу слід надати термін для усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 175, 185 ЦПК України, суддя

у х в а л и л а:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Мурованокуриловецької селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом залишити без руху.

Роз`яснити позивачу, що для усунення недоліків позовної заяви він має вказати підстави для звернення до суду з цим позовом, зазначені в мотивувальній частині цієї ухвали, а також надати докази щодо ціни позову.

Позивачу надати строк для усунення недоліків позовної заяви терміном у сім днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Якщо позивач усуне всі недоліки, вказані у цій ухвалі, позовна заява вважатиметься поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і повернеться позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:


Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118115929
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —139/274/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні