Рішення
від 02.04.2024 по справі 151/8/24
ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 151/8/24

Провадження №2-о/151/2/24

РІШЕННЯ

іменем України

02 квітня 2024 року смт. Чечельник

Чечельницький районний суд Вінницької області у складі :

головуючого судді Моцного В.С.,

присяжних Дудника О.М. та

Калінчук А.П.,

за участю секретаря судового засідання Добровольської М.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Чечельник Вінницької області цивільну справу за заявою адвоката Страшка Олега Володимировича, поданої в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа Ольгопільська сільська рада Гайсинського району Вінницької області про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Адвокат СтрашокО.В.звернувся досуду іззаявою вінтересах ОСОБА_1 про визнаннянедієздатною ОСОБА_2 та встановленнянад неюопіки.Заяву мотивуєтим,що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є його бабусею та проживає разом з ним в АДРЕСА_1 . Відповідно до довідки № 196 виданої КНП "Чечельницька районна лікарня" Чечельницької селищної ради Пащенко К.М. перебуває на диспансерному обліку в психіатричному кабінеті та згідно довідки МСЕК від 01 червня 2004 року серія 218 АВ № 084423 їй встановлена друга група інвалідності по психічному захворюванню, безтерміново. Через свій психічний стан ОСОБА_2 не пристосована до самостійної праці, не може керувати своїми діями, потребує стороннього догляду та допомоги, внаслідок психічного захворювання страждає стійким психічним розладом, не може висловлювати свої думки, погано розмовляє, не здатна до самообслуговування та не розуміє обставин, що відбуваються навколо неї. У зв`язку з чим, просить визнати ОСОБА_2 недієздатною і призначи опікуном її онука ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 05 січня 2024 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі.

Ухвалою суду від 24 січня 2024 року у справі призначено судово-психіатричну експертизу, провадження по справі зупинено.

Ухвалою суду від 25 березня 2024 року провадження по справі поновлено, оскільки до суду надійшов висновок судово-психіатричної експертизи.

У судове засідання представник заявника адвокат Страшок О.В. не з`явився, проте через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи без його участі, заявлені вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник Ольгопільської сільськоїради Гайсинськогорайону Вінницькоїобласті ГарникА.В.у судове засідання не з`явився, проте подав до суду заяву про розгляд справи без участі їх представника, при винесенні рішення покладаються на думку суду.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає, що заява підлягає задоволенню, по слідуючих обставинах.

Судом установлено, що ОСОБА_1 є внуком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується його свідоцтвом про народження, свідоцтвом про народження мами заявника ОСОБА_3 , яка є дочкою ОСОБА_2 , однак змінила своє прізвище після укладення шлюбу з " ОСОБА_4 " на " ОСОБА_5 ". (а.с. 5, 9)

Згідно довідки про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб № 400 виданої 01.12.2023 Ольгопільською сільською радою Гайсинського району Вінницької області ОСОБА_1 зареєстрований по АДРЕСА_1 , до складу сім`ї входять : ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - підопічна та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - мати. (а.с. 18)

Згідно висновку судово-психіатричного експерта №70 від 08.02.2024 ОСОБА_2 страждає на хронічний стійкий психічний розлад у вигляді параноїдної шизофренії (F20.0) та не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. (а.с. 54-56)

Як вбачається із довідки до Акта огляду МСЕК серія 2.18 АВ № 084423 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 має другу групу інвалідності, загального захворювання безстроково. (а. с. 12)

Згідно висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу №176 від 04.12.2023 виданого КНП "Чечельницька районна лікарня" Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області, ОСОБА_2 , 1950 року народження, інвалід ІІ групи внаслідок психічного розладу встановленої 06.04.2004, проживає разом із ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_1 та потребує постійного стороннього догляду з 04.12.2023 року.(а.с. 21)

Як вбачається із довідки № 2 від 04.12.2023 виданої лікарською консультативною комісією КНП Чечельницький центр первинної медико-санітарної допомоги на основі рішення ЛКК, протоколу №223 від 04.12.2023 ОСОБА_3 , 1972 року народження, мати заявника за станом здоров`я не може здійснювати сторонній догляд за іншою особою (а.с. 17)

Відповідно до довідки від 04.12.2023 виданої лікарською консультативною комісією КНП Чечельницький центр первинної медико-санітарної допомоги на основі рішення ЛКК, протоколу №223 від 05.12.2023 ОСОБА_1 , 1996 року народження, за станом здоров`я може здійснювати догляд за ОСОБА_2 (а.с. 13)

Згідно з довідками КНП "Чечельницької районної лікарні" Чечельницької селищної ради Гайсинського району Вінницької області ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 на обліку в психіатричному кабінеті не перебуває та за останні п`ть років не звертався, також не перебуває на диспансерному обліку в наркологічному кабінеті і за останні п`ять років за медичною допомогою не звертався. (а.с. 14-15)

Як вбачається із рішення виконавчого комітету Ольгопільської сільської ради Гайсинського району Вінницької області №121 від 21 грудня 2023 року про затвердження висновку опікунської ради про доцільність призначення опікуна вирішили: затвердити висновок опікунської ради при виконавчому комітеті Ольгопільської сільської ради від 21 грудня 2023 року про доцільність призначення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . (а.с. 35-38)

Відповідно до довідки МВС України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на території України до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. (а.с. 16)

Згідно з Актом обстеження матеріально-побутових умов проживання сім`ї від 11.12.2023 встановлено, що ОСОБА_2 проживає у будинку разом з донькою ОСОБА_3 та ОСОБА_1 в АДРЕСА_1 . Матеріально - побутові умови проживання відповідають санітарним вимогам, в будинку чисто, прибрано, присутні всі зручності. (а.с. 19)

Згідно ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 55 ЦК України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 62 ЦК України опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Статтею 63 ЦК України визначено, що опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу. Опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Відповідно до ч. 1 ст. 295 ЦПК України, заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі, за місцезнаходження цього закладу.

Відповідно до ч. 3 ст. 296 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

У відповідності до ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуном ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Керуючись статтями 39-41, 50, 58, 60, 62, 63 ЦК України, статтями 13, 81, 263-265, 268, 300, 354 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною.

Встановити над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити її опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Строк дії рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною визначити два роки з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Витрати пов`язані із провадження по справі віднести на рахунок держави.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до вимог ст. 300 ЦПК України клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду .

Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст судового рішення виготовлений 03 квітня 2024 року.

Суддя Валерій МОЦНИЙ

Присяжні : Олександр ДУДНИК

Алла КАЛІНЧУК

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118116006
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —151/8/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Моцний В. С.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Моцний В. С.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Моцний В. С.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Моцний В. С.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Моцний В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні