Рішення
від 04.04.2024 по справі 682/3225/23
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/3225/23

Провадження № 2-о/682/11/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2024 року м. Славута

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області у складі:

головуючої судді Матвєєвої Н.В.,

присяжних Кмитюк В.М., Радченя Л.М.,

з участю секретарки судових засідань Дубовки Г.Ю.,

за участю заявниці ОСОБА_1 ,

представника заявниці - адвоката Андрієвського О.А.

представника ОСОБА_2 адвоката Жилюка О.В.

представника органу опіки та піклування виконавчого комітету Славутської міської ради - Дмитришиної С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Славутської міської ради, про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна. В обґрунтування заяви посилається на те, що вона є дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який є особою з інвалідністю І-Б групи з діагнозом: деменція внаслідок перенесеного інсульту. Через вказану хворобу ОСОБА_2 не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю в зв`язку з чим він перебуває на обліку у лікаря-психіатра КП "Славутська міська лікарня ім.Ф.М.Михайлова" Славутської міської ради. Оскільки її чоловік не розуміє значення своїх дій, не може керувати ними, просить суд визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановити над ним опіку та призначити її опікуном чоловіка.

Заявник ОСОБА_1 та її представник в судовому засіданні заяву підтримали, просили її задовольнити.

Представник ОСОБА_2 адвокат Жилюк О.В. в судовому засіданні не заперечував проти задоволення заяви, посилаючись на її обгрунтованість та підставність.

Представник заінтересованої особи - органу опіки та піклування виконавчого комітету Славутської міської ради підтримала заяву ОСОБА_1 , не заперечувала проти її задоволення.

Особа, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився.

Ухвалою Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 12.12.2023 року відкрито провадження в справі та призначено її до судового розгляду на 11 год. 00 хв. 26.12.2023 року.

Ухвалою Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 14.12.2023 року доручено директору Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 26.12.2023року провадження у даній справі було зупинено у зв`язку із призначенням амбулаторної судово-психіатричної експертизи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Славутського міськрайонного суду Хмельницької області від 15.03.2024 року поновлено провадження в справі у зв`язку із надходженням висновку судово-психіатричного експерта та призначено судове засідання на 14 год. 30 хв. 27.03.2024 року.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 від 23.01.1983 року.

З довідки №6069/26-13 від 28.11.2023 року слідує, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає по АДРЕСА_1 , разом зі своїм чоловіком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З довідки до акту огляду МСЕК від 12.04.2023 року, вбачається, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю І-Б групи, довічно, потребує сторонього догляду та нагляду.

Відповідно до висновку судово-психіатричного експерта №113 від 19.02.2024 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним психічним захворюванням у вигляді оганічного розладу особистості судинного генезу з вираженими змінами, внаслідок цього не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними.

Заслухавши заявницю, її представника - адвоката Андрієвського О.А., інших учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Згідно з ч. 1 ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Статтею 58 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 3 ст. 63 ЦК України фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою.

Відповідно до ч. 6 ст. 300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Як встановлено судом, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає стійким хронічним психічним захворюванням у вигляді органічного розладу особистості судинного генезу з вираженими змінами, внаслідок цього не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними, а тому наявні підстави для визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним та встановлення над ним опіки.

Відповідно до подання органу опіки та піклування виконавчого комітету Славутської міської ради про встановлення опіки та призначення опікуна від 18.12.2023 року № 16, ОСОБА_1 може здійснювати функції опікуна та орган опіки та піклування не заперечує проти призначення її опікуном над чоловіком ОСОБА_2 .

Згідно з ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Таким чином, витрати за проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи у розмірі 6483, 60 грн слід віднести на рахунок держави.

На підставі ст. 39, 60, 61 ЦК України, керуючись ст. 76-81, 89, 263-265, 268, 273, 293, 294, 299, 300 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Славутської міської ради, про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого по АДРЕСА_1 , недієздатним.

Встановити над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити опікуном його дружину ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстровану та проживаючу по АДРЕСА_1 .

На підставі ч. 6 ст. 300 ЦПК України встановити строк дії даного рішення - два роки з дня набрання ним законної сили.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше п`ятнадцяти днів до закінчення строку дії даного рішення.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

Витрати за проведення судової-психіатричної експертизи у розмірі 6483 грн 60 коп. віднести на рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України за посиланням https://sl.km.court.gov.ua/sud2214/ або в підсистемі "Електронний суд".

Головуючий суддя Н.В.Матвєєва Присяжні : В.М. Кмитюк

Л.М. Радченя

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118118849
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —682/3225/23

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Матвєєва Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні