Ухвала
від 02.04.2024 по справі 589/694/24
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/694/24

Провадження № 6/589/66/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2024 року м. Шостка

Шосткинський міськрайонного суду Сумської області у складі:

головуючого судді Сидорчука О.М.

з участю:

секретаря судового засідання Медведь А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Шостка подання державного виконавця Шосткинського відділу державної виконавчої служби у Шосткинському районі Сумській області Білевич Н.С. про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1 ,

ВСТАНОВИВ:

Подання обгрунтовується здійсненням виконавчого провадження ВП № 71233207 щодо виконання зобов`язань, покладених на боржника згідно виконавчого листа №480/606/22 від 07.09.2022, виданого Сумським окружним адміністративним судом про стягнення з ОСОБА_1 на користь держави податкового боргу в сумі 13234,00 грн.

Постановою державного виконавця від 09.03.2024 року відкрито виконавче провадження, на адресу боржника направлялись виклики щодо явки до виконавця для надання пояснень щодо причин невиконання рішення суду, однак ОСОБА_1 на виклики не з`явидяється, про причини неявки не повідомляє, постанови суду в частині стягнених коштів залишаються невиконаними.

Державний виконавець, належним чином повідомлений про час, дату та місце судового розгляду, в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд подання за його відсутності.

Дослідивши матеріали подання суд приходить до висновку про його задоволення враховуючи таке.

Відповідно до Закону України "Про виконавче провадження", державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням.

Відповідно до ст. 33 Конституції України, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Згідно з ч. 2 ст. 6 Закону України "Про порядок виїзду з України та в`їзду в Україну громадян України", тимчасове обмеження права громадянина України на виїзд з України у випадках, передбачених частиною першою цієї статті, запроваджується в порядку, передбаченому законодавством. У разі запровадження такого обмеження орган, що його запровадив, в одноденний строк повідомляє про це громадянина України, стосовно якого запроваджено обмеження, та центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони державного кордону.

Згідно діючої на час судового розгляду норми, встановленої ст. 441 ЦПК України, суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Судом встановлено, що на виконанні Шосткинського відділу державної виконавчої служби у Шосткинському районі Сумської області перебуває ВП № 71233207 щодо виконання зобов`язань, покладених на боржника ОСОБА_1 згідно виконавчого листа №480/606/22 від 07.09.2022, виданого Сумським окружним адміністративним судом про стягнення з ОСОБА_1 на користь держави податкового боргу в сумі 13234,00 грн.

Судом встановлено, що державним виконавцем направлялись запити до МВС, Держпродспоживслужби, банківських установ, органів Державної фіскальної служби України, Пенсійного Фонду України, зроблені витяги з Реєстру прав на рухоме та нерухоме майно.

29.03.2023 винесена постанова про арешт коштів боржника та направлена на виконання до банківських установ.

09.03.2023 винесена постанова про арешт майна боржника та відомості внесені до відповідних реєстрів.

Згідно повідомлень банківських установ у боржника наявні відкриті рахунки. До банківських установ направлені платіжні інструкції, згідно яких з рахунків були списані кошти в сумі 149,81 грн.

Згідно отриманих відповідей МВС та Держпродспоживслужби на ім`я боржника ОСОБА_1 відсутні зареєстровані транспортні засоби та сільськогосподарська техніка.

Згідно повідомлень ГІФУ та ДПС України боржника ОСОБА_1 має доходи.

25.12.2023до ТОВ «Золотий Дим» направлена постанова про звернення стягнення на доходи боржника.

06.02.2024до ТОВ «Гетьманське» направлена постанова про звернення стягнення на доходи боржника.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта за боржником ОСОБА_1 зареєстровано на праві власності .житловий будинок з надвірними будівлями за адресою АДРЕСА_1 , що є єдиним зареєстрованим житлом та сума стягнення недос татня для звернення стягнення на єдине житло боржника. Також зареєстровані земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, які перебувають в оренді у ТОВ «Гетьманське».

Згідно довідки Ображіївського старостинського округу № 9 від 07.02.2024 боржник ОСОБА_1 зареєстрована за адресою АДРЕСА_1 , але не проживає.

Згідно інформації ДПС України іцодо перетину державного кордону України на запит від 06.02.2024 відносно боржника відсутні дані про перетин державного кордону України.

Станом на 07.02.2024 заборгованість по ВП № 71233207 з урахуванням виконавчого збору та витрат виконавчого провадження становить 14754,18 грн.

Також державним виконавцем надано заяву боржника ОСОБА_1 подану нею особисто до виконавчої служби, що вказує на її обізнаність з відкритим виконавчим провадженням в якому вона є боржником.

Таким чином, з матеріалів подання вбачається, що рішення про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 на користь держави боржником не виконано, що вказує на наявність підстав для задоволення подання державного виконавця про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за кордон ОСОБА_1 .

Керуючись ст. 441 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Подання державного виконавця Шосткинського відділу державної виконавчої служби у Шосткинському районі Сумській області Білевич Н.С. про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника без вилучення паспортного документа у відношенні ОСОБА_1 задовольнити.

Тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон без вилучення паспорту громадянина України для виїзду за кордон ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , до виконання своїх зобов`язань, покладених на неї згідно виконавчого листа №480/606/22 від 07.09.2022, виданого Сумським окружним адміністративним судом про стягнення з ОСОБА_1 на користь держави податкового боргу в сумі 13234,00 грн.

Виконання ухвали доручити Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Суддя О.М.Сидорчук

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118119137
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника ОСОБА_1

Судовий реєстр по справі —589/694/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Сидорчук О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні