Ухвала
від 03.04.2024 по справі 733/454/23
ІЧНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Провадження № 1-кп/733/18/24

Єдиний унікальний №733/454/23

Ухвала

Іменем України

03 квітня 2024 року м.Ічня

Ічнянський районний суд Чернігівської області

в складі: головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю: прокурора ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

захисника ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Ічнянського районного суду клопотання обвинуваченого по кримінальному провадженню, внесеному до ЄРДР за №42022272210000120 від 07.12.2022 року по обвинуваченню

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця с.Гмирянка , жителя АДРЕСА_1 , освіта вища, одруженого, раніше не судимого про звільнення від кримінальної відповідальності, у зв`язку з дійовим каяттям на підставі ст. 45 КК України,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_6 відповідно до Контракту (далі - Контракт), укладеного 17.08.2017 з Парафіївською селищною радою, призначено на посаду директора КЗ «Парафіївський ЦПМСД» (відповідно до додаткової угоди № 1 від 31.08.2018 до контракту з директором КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » від 17 серпня 2017 року змінено назву з КЗ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на КІ1 «Парафіївський ЦПМСД») та в подальшому відповідно до розпорядження Парафіївської селищної ради № 190 від ЗО липня 2021 трудові відносини з ОСОБА_6 продовжено на 3 роки - до 2024 року.

Відповідно до розділу 7 статуту КП "Парафіївський центр первинної медико-санітарної допомоги" Парафіївської селищної ради, код ЄДРПОУ 40515844 (далі - КП «Парафіївський ЦПМСД»), що затверджений рішенням 32 сесії Парафіївської селищної ради 7 скликання №235 від 31 липня 2018 (далі - Статут), а саме: п. 7.1 управління Підприємством здійснює Парафіївська селищна рада (Засновник), та п. 7.2. поточне керівництво (оперативне управління) Підприємством здійснює керівник Підприємства - Директор (далі - керівник), який призначається і звільняється розпорядженням Парафіївського селищного голови. Порядок проведення та умови щодо обрання керівника Підприємства визначаються Засновником (Власником). Строк найму, права, обов`язки і відповідальність головного лікаря (директора), умови його матеріального забезпечення, інші умови найму визначаються контрактом.

Крім цього, згідно з положеннями вищевказаного розділу Статуту передбачено, що керівник діє без довіреності від імені Підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших органах, у відносинах з іншими юридичними та фізичними особами, підписує від його імені документи та видає довіреності та делегує право підпису документів іншим посадовим особам Підприємства, укладає договори, відкриває в органах Державної казначейської слуркби України та установах банків поточні та інші рахунки (п.п. 7.5.1), уживає ^аходи до своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати (п.п. 7.5.14)--несе відповідальність за збитки, завдані Підприємству з вини керівника Підприємства в порядку, визначеному законодавством (п.п. 7.5.15).

Відповідно до розділу 1 умов Контракту директор зобов`язується безпосередньо здійснювати поточне керівництво Комунальним закладом, забезпечувати його продуктивну діяльність, є уповноваженим представником закладу під час реалізації повноважень передбачених Статутом закладу (п. 1.1, п. 1.3 розділу 1), також директор здійснює оперативне керівництво установою, організовує її фінансово-господарську, соціально-побутову та іншу діяльність, забезпечує виконання завдань, передбачених Статутом закладу та контрактом (п. 2.1 розділу 2), укладати договори, видавати довіреності, відкривати в установах банків розрахункові та інші рахунки (п.п. 2.3.4 гі. 2.2 розділу 2) приймати рішення про прийняття на роботу, звільнення з роботи працівників (п.п. 2.3.8 п. 2.2 розділу 2).

У зв`язку з вищевикладеним, ОСОБА_6 , в період часу з 01.01.2019 по 31.12.2021 перебував на посаді керівника КП «Парафіївський ЦПМСД», виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції в

комунальному некомерційному підприємстві і був службового особою в розумінні ч. З ст. 18 Кримінального кодексу України.

Відповідно до п. 1 постанови Кабінету Міністрів України «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об`єднання державних підприємств» № 859 від 19.05.1999 (далі - Постанова КМУ № 859) визначено виключні умови оплати праці керівників підприємств заснованих на комунальній власності, та передбачено преміювання за підсумками роботи підприємства за квартал та рік. Пунктом 3.3, розділу 3 Контракту передбачено виплату керівнику КІІ «Парафіївський ЦПМСД» премії за рішенням голови Парафіївської селищної ради.

Однак, ОСОБА_6 , внаслідок неналежного виконання своїх службових обов`язків, через несумлінне ставлення до них, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинен був і міг їх передбачати, не перевіривши законність вимог щодо преміювання керівника підприємства, уклав Колективний договір між «Адміністрацією та профспілковим комітетом КП «Парафіївський ЦПМСД на 2018-2023 роки» (далі - Договір), до якого вніс зміни та доповнення від 16.05.2019, яким передбачив Додаток № 1 до Договору «Положення про преміювання», саме: відповідно до якого керівнику Підприємства здійснювати нарахування періодичної премії за формулою:«Премія керівника дорівнює дохід Підприємства за рахунок надходжень Національної служби здоров`я множиться на 5%» (п. 3.4.1 Положення про преміювання), що суперечить Постанові КМУ № 859 та Контракту.

У подальшому ОСОБА_6 , починаючи з липня 2019 по грудень 2020 включно, щомісячно, у невстановлений в ході досудового розслідування період часу, перебуваючи у

своєму службовому кабінеті за адресою: АДРЕСА_2 , через несумлінне ставлення до своїх службових обов`язків, не передбачаючи можливості настання суспільно-небезпечних наслідків свого діяння, хоча повинен був і міг їх передбачати затверджував розрахунково-платіжні відомості по підприємству, в яких були зазначені суми про нарахування та виплати 'йому щомісячних премій.

На підставі вищевказаних розрахунково-платіжних відомостей по підприємству щомісячно грошовими переказами у безготівковій формі, за рахунок бюджетних коштів КП «Парафіївський ЦПМСД», ОСОБА_6 здійснено незаконну виплату щомісячних премій на загальну суму 157 371,14 грн., які в подальшому були ним використані на власний розсуд, чим завдано істотну шкоду інтересам держави.

Внаслідок неналежного виконання своїх службових обов`язків, через несумлінне ставлення до них керівником КП «Парафіївський ЦПМСД» ОСОБА_6 завдав матеріальних збитків КП «Парафіївський ЦГІМСД» на загальну суму 157 371,14 грн., які відповідно до висновку судової економічної експертизи від 24.03.2023 №СЕ-19/111-23/6432-ЕК є збитками з економічної точки зору.

Таким чином, ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 367 КК України, а сем у службовій недбалості, тобто у неналежному виконанні службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди інтересам держави.

В судовому засіданні захисник - адвокат ОСОБА_7 подав клопотання про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1ст.367 КК України, оскільки наявні підстави для звільнення від кримінальної відповідальності після зміненого обвинувачення прокурором , згідно ст. 45 КК України у зв`язку із дійовим каяттям.

Обвинувачений ОСОБА_6 клопотання захисника підтримав, просив звільнити його від кримінальної відповідальності та закрити кримінальне провадження на підставі ст. 45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям, посилаючись на те, що він повністю визнає вину у вчиненні кримінального правопорушення, щиро кається, повністю відшкодував завдану шкоду, раніше не судимий.

Прокурор про звільнення ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження на підставі ст. 45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям не заперечувала.

Представник потерпілого Парафіївської селищної ради в судове засідання не з`явився, а матеріалах кримінального провадження міститься заява про розгляд справи за їх відсутністю.

Суд, вислухавши думку учасників судового провадження, дослідивши письмові докази, що містяться в матеріалах кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання захисника підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 286 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

На підставі ч.2 п.1ст.284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно ч.1 ст.44 КК України, особа, яка вчинила кримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст.45 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно п.3 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» №12 від 23.12.2005 року, звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям (ст.45 КК України) можливе в разі вчинення нею вперше злочину невеликої тяжкості. Такою, яка вчинила злочин уперше, вважається особа, котра раніше не вчиняла злочинів або раніше вчинила злочин, що вже втратив правове значення.

Дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. Відсутність хоча б однієї із зазначених складових дійового каяття виключає звільнення особи від кримінальної відповідальності за ст.45 КК України. Щире розкаяння характеризує суб`єктивне ставлення винної особи до вчиненого злочину, яке виявляється в тому, що вона визнає свою провину, висловлює жаль з приводу вчиненого та бажання виправити ситуацію, що склалася.

Активним сприянням розкриттю злочину, слід вважати надання особою органам дізнання або досудового слідства будь-якої допомоги в установленні невідомих їм обставин справи.

Повне відшкодування завданих збитків або усунення заподіяної шкоди полягає в добровільному задоволенні винним або іншими особами, зокрема батьками чи близькими родичами, обґрунтованих претензій потерпілого щодо відшкодування заподіяної злочином матеріальної та моральної шкоди, загладжуванні її в інший спосіб, наприклад, шляхом прилюдного вибачення за завдану образу. Передбачене у ст.45 КК України звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язковим.

На підставі об`єктивно з`ясованих обставин, підтверджених доказами та оцінених судом, відповідно до ст.94 КПК України, суд дійшов висновку, що мало місце діяння, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_6 та органом досудового розслідування його дії обґрунтовано кваліфіковані за ч.1 ст.367 КК України. Обвинувачений ОСОБА_6 у вчиненому щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінального правопорушення та встановленню істини у кримінальному провадженні, раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася, повністю відшкодував збитки, на обліку у лікаря-нарколога та лікаря-псиїхіатра не перебуває.

У судовому засіданні обвинуваченому роз`яснено суть підозри, підстави та наслідки закриття провадження у зв`язку зі звільненням від кримінальної відповідальності, у зв`язку з дійовим каяттям, право заперечувати проти закриття кримінального провадження з цієї підстави, і останній наполягав на закритті провадження.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання захисника ОСОБА_7 про звільнення обвинуваченого ОСОБА_6 від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст.367 КК України та закриття

щодо нього кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022272210000120 від 07.12.2022 року у зв`язку з дійовим каяттям, на підставі ст. 45 КК України.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_6 на досудовому розслідуванні не обирався, підстав для його обрання до набрання ухвалою законної сили суд не вбачає.

Цивільний позов не заявлений.

Долю речових доказів по кримінальному провадженню суд вирішує в порядку передбаченому ст.100 КПК України, в разі їх наявності та подання сторонами відповідних доказів.

Судові витрати по справі розподіляються в порядку передбаченому ст.124 КПК України в разі їх наявності та подання сторонами відповідних доказів.

Керуючись ст. 45 КК України, ст.ст. 284-286, 369-372 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання захисника ОСОБА_6 адвоката ОСОБА_7 - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.367 КК України, на підставі ст.45 КК України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження,внесене доЄдиного реєструдосудових розслідувань №42022272210000120 від 07.12.2022, щодо ОСОБА_6 за підозроюу вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.367 ККУкраїни -закрити.

Стягнути з ОСОБА_6 на користь держави витрати на проведення експертизи в розмірі 9061 (дев`ять тисяч шістдесят одна) 44 коп..

Ухвалу може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом семи днів з дня її проголошення. Якщо ухвалу було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали.

Cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118119401
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності, у зв`язку з дійовим каяттям на підставі ст. 45 КК України

Судовий реєстр по справі —733/454/23

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

Ухвала від 20.04.2023

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

Ухвала від 03.04.2023

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні