Ухвала
від 03.04.2024 по справі 742/2046/24
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/742/611/24

Єдиний унікальний № 742/2046/24

У Х В А Л А

03 квітня 2024 року слідчий суддя Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Прилуки судове провадження за скаргою СТОВ «Батьківщина», представник адвокат ОСОБА_3 про невнесення відомостей до ЄРДР посадовими особами Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області,

ВСТАНОВИВ:

До Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області надійшла вказана скарга у порядкуст.303КПК України на бездіяльність уповноважених службових осіб Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області, яка полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення.

Оскільки, 29.03.2024 року СТОВ «Батьківщина» звернулася із заявою до Прилуцького районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області про вчинення кримінального правопорушення, але заява про вчинення кримінального правопорушення не була внесена до ЄРДР. Вважаючи, бездіяльність органу досудового розслідування протиправною та незаконною, заявник звернувся до Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області з відповідною скаргою.

Заявник в судове засідання не з`явився.

Представник Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області у судове засідання не з`явився, про розгляд скарги повідомлявся, заяви, клопотання або письмові заперечення не були подані, про причини неявки до суду не повідомлено.

Вивчивши скаргу, дослідивши матеріали провадження, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, приходить до наступного висновку.

Вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, визначений частиною 1ст. 303 КПК України. Зокрема, у відповідності до п.1 ч.1ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

За результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора постановляється ухвала згідно з правилами цього Кодексу. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути про: 1) скасування рішення слідчого, дізнавача чи прокурора; 1-1) скасування повідомлення про підозру; 2) зобов`язання припинити дію; 3) зобов`язання вчинити певну дію; 4) відмову у задоволенні скарги (ст. 307 КПК України).

Судовим розглядом встановлено, що скаржник 29.03.2024 (отримано Прилуцьким РВП талон №3822) звертався із завою про вчинення кримінального правопорушення до Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області.

Проте, станом на день подання скарги інформацію про внесення відомостей за заявою заявником не отримано та суду не надано.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Частиною 1статті 214 КПК України, передбачено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

За змістом вказаної норми, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається, незалежно від того, чи відносяться розслідування фактів про повідомлені кримінальні правопорушення до територіальної юрисдикції або процесуальної компетенції органу, до якого надійшла заява чи повідомлення.

Також, частиною 2статті 60 КПК Українипередбачено, що заявник має право отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію; витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У повідомленні про кримінальне правопорушення заявником зазначено короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення та попередню кваліфікацію правопорушення.

Проте, відомості за зверненням скаржника від 29.03.2024 про вчинення кримінального правопорушення внесені до ЄРДР не були, тобто вимоги визначені ч. 1ст. 214 КПК Українине виконані, що суперечить положенням національного законодавства.

За таких обставин, скаргу слід задовольнити та зобов`язати компетентну посадову особу Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області внести відомості за заявою про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Керуючись ст. ст.60,303,305,306,307,309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Скаргу - задовольнити.

Визнати незаконною бездіяльність посадових осіб Прилуцького районного відділу поліції ГУНП в Чернігівській області, що полягає у невнесенні відомостей про вчинення злочину за повідомленням СТОВ «Батьківщина» від 29.03.2024.

Зобов`язати Прилуцький районний відділ поліції ГУНП в Чернігівській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.191 КК України за фактом розкрадання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118119566
СудочинствоКримінальне
Сутьневнесення відомостей до ЄРДР посадовими особами Прилуцького РВП ГУНП в Чернігівській області

Судовий реєстр по справі —742/2046/24

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Бездідько В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні