Ухвала
від 04.04.2024 по справі 335/1425/24
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 04.04.2024 Справа № 335/1425/24

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЄУН 335/1425/24 Головуючий у І інстанції: Соболєва І.П.

Провадження №22-ц/807/1004/24

У Х В А Л А

04 квітня 2024 року м. Запоріжжя

Суддя апеляційного суду Запорізької області Поляков О.З. під час вирішення питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Голіщева Володимира Юрійовича на рішення Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя від 05 березня 2024 року у справі за позовом ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Голіщева Володимира Юрійовича до комунального підприємства «Готель Україна» Запорізької обласної ради, комунального підприємства «Універс» Запорізької обласної ради, про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, індексації та моральної шкоди,-

В С Т А Н О В И В:

РішеннямОрджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя від 05 березня 2024 року в задоволені позову відмовлено.

Не погоджуючись із вищезазначеним рішенням, ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Голіщева В.Ю. подав апеляційну скаргу, що містить клопотання про відстрочення сплати судового збору до ухвалення рішення у справі.

В обґрунтування зазначеного клопотання ОСОБА_1 в особіпредставника -адвоката ГоліщеваВ.Ю.,посилаючись наскрутний матеріальнийстан,наст.8ЗУ «Просудовий збір»,ч.1ст.136ЦПК України, зазначає, що з 2020 року він не працює і не має доходу, а у зв`язку з війною, постійними обстрілами та вибухами зазнає психічних і психологічних страждань, що змушує його купувати медичні препарати та ліки.

Згідно із частиною першоюстатті 136 ЦПК Українисуд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно достатті 8 Закону України «Про судовий збір»,враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі, за визначених умов. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній участині першійцієї статті.

Також, відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно з положеннямистатті 12 ЦПК України,повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Проте, звертаючись до суду з клопотанням про відстрочення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги, ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Голіщева В.Ю. додав копії довідок ПФ України форми ОК-5 та ОК-7, в яких відображені відомості про застраховану особу у період 1198-2020 рр та 2011-2020 рр відповідно.

Оскільки ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Голіщева В.Ю., посилаючись на скрутний матеріальний стан, не надав суду належних та допустимих доказів на підтвердження того, що розмір судового збору за подання цієї апеляційної скарги перевищує 5 відсотків розміру його річного доходу за попередній календарний рік (2023 рік): довідки Державної податкової служби України, Пенсійного фонду України тощо, суд позбавлений можливості оцінити, який відсоток доходу скаржника складає сума судового збору, що належить сплатити за подання апеляційної скарги у цій справі.

За таких умов, підстави для відстрочення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги відсутні.

Разом зтим,необхідно роз`яснити ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Голіщева В.Ю., що він непозбавлений права звернутись з повторним клопотанням щодо відстрочки, розстрочки сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати, до якого долучити відповідні докази, які б підтверджували те, що розмір судового збору за подання цієї апеляційної скарги перевищує 5 відсотків розміру його річного доходу за попередній календарний рік (2023 рік).

Відповідно до ч. 3 ст. 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

За приписами пп.6 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір за подачу апеляційної скарги на рішення суду оплачується, виходячи з 150% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Відповідно доп.п.1.1,1.2ч.2ст.4Закону України«Про судовийзбір»,судовий збірза поданнядо судупозовної заявимайнового характеру,яка поданафізичною особою,становить 1відсоток цінипозову,але неменше 0,4розміру прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб(1211,20грн)та небільше 5розмірів прожитковогомінімуму дляпрацездатних осіб(15140грн).

Згідно з ч. 3 ст.4Закону України«Про судовийзбір» при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Таким чином, враховуючи подання апеляційної скарги в електронній формі з використанням системи «Електронний суд», сума судовогостановить1453,44 грн (1211,20 грн х 150% х 0,8).

Реквізитами банківської установи з 01 січня 2021 року є:

22030101 Судовий збір (Державна судова адміністрація України)

Отримувач коштів: ГУК у Зап.обл/м. Запоріжжя Вознес./22030101;

Рахунок отримувача (IBAN): UA498999980313121206080008513;

Код отримувача (ЄДРПОУ): 37941997

Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП)

Відомча ознака: «80» Апеляційні суди

Призначення платежу: *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), на судове рішення від
(Дата оскарження справи) по справі
(Номер справи), Запорізький апеляційний суд (назва суду, де розглядається справа).

Згідно з ч. 2 ст. 357 ЦПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених ст. 356 цього Кодексу, застосовуються положення ст.185 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали. Якщо ухвала постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 ЦПК України, сплатить суму судового збору позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На підставі ст. 185, ч. 2 ст. 357 ЦПК України апеляційну скаргу необхідно залишити без руху і апелянту надати строк для усунення недоліків скарги.

Керуючись ст. ст. 185, 357 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Голіщева Володимира Юрійовича про відстрочення сплати судового збору залишити без задоволення.

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Голіщева Володимира Юрійовича - залишити без руху.

Надати скаржнику строк удесять днівз днявручення копії ухвали суду для надання до Запорізького апеляційного суду оригіналу квитанції про сплату судового збору в сумі 1453,44 грн зі сплатою на вказані реквізити або клопотання щодо відстрочки, розстрочки сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати, до якого долучити відповідні докази, які б підтверджували те, що розмір судового збору за подання цієї апеляційної скарги перевищує 5 відсотків розміру його річного доходу за попередній календарний рік (2023 рік).

Роз`яснити, що у випадку невиконання зазначених вимог у встановлений строк апеляційна скарга буде визнана неподаною та повернута скаржнику відповідно до вимог, ч. 3 ст. 185, ст. 357 ЦПК України.

Суддя: О.З. Поляков

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118119627
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, індексації та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —335/1425/24

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Поляков О. З.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні