Рішення
від 25.03.2024 по справі 446/57/24
КАМ'ЯНКА-БУЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 446/57/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.03.2024року Кам`янка-Бузький районний суд Львівської областів складі:

головуючого - судді Костюк У. І.

секретаря судових засідань: Михайлишин О.В.

за участі:

представника позивача ОСОБА_1

представник третьої особи ОСОБА_2

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кам`янка-Бузька цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог Служби у справах дітей Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області, Служби у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області про позбавлення батьківських прав,-

встановив:

представник ОСОБА_3 - адвокат Лащук Ю.В. подала до Кам`янка-Бузького районного суду Львівської області позов до ОСОБА_2 , третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог: Служби у справах дітей Підгайцівської сільської ради, Служби у справа дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області про позбавлення батьківських прав, в якому просить суд позбавити відповідача ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та вирішити питання судових витрат.

В обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що сторони перебували в зареєстрованому шлюбі з 09.09.2006 по 14.09.2010. Від спільного подружнього життя ІНФОРМАЦІЯ_2 у сторін народився син ОСОБА_4 ..Вказує, що батько дитини, ОСОБА_2 , з моменту розірвання шлюбу з позивачкою, тобто протягом 13 років, взагалі з сином не бачився, не спілкувався, не проявляв щодо нього батьківської турботи, не цікавиться його здоров`ям, життям та розвитком. Разом з тим, свідомо ухилявся та ухиляється на даний час від виконання своїх батьківських обов`язків, не піклується про фізичний і духовний розвиток, взагалі не приймає участі у вихованні та утриманні дитини. Таким чином, з моменту розірвання шлюбу і до цього часу (протягом 13 років) син ОСОБА_5 постійно проживав зі своєю мамою, яка всі ці роки самостійно матеріально забезпечувала свого сина, дбала про його здоров`я, виховання та розвиток.Враховуючи, те що відповідач ОСОБА_2 свідомо нехтує своїми батьківськими обов`язками, вважають за доцільне позбавити його батьківських прав, тому звернулися до суду із даним позовом.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.01.2024 вказана цивільна справа передана судді Костюк У.І..

Відповідно до ч. 6 ст. 187 ЦПК України 23.01.2024 судом отримано відповідь органу реєстрації місця проживання та перебування особо щодо зареєстрованого місця проживання відповідача.

Ухвалою суду від 24.01.2024 провадження у справі відкрито визначено, що розгляд справи буде проводитись за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 06.03.2024 підготовче провадження у справі закрито та призначено справу до судового розгляду.

Представник позивачки ОСОБА_1 в судовому засіданні позов з підстав зазначених в ньому підтримала та просила його задоволити. Додатково вказала, що відповідач по справі, батько неповнолітнього ОСОБА_4 відсутній в житті дитини більше 13 років, зокрема відповідач не спілкується з дитиною, не цікавиться його життям, не забезпечує його матеріально. Неналежне виконання відповідачем своїх батьківських обов`язків стало підставою звернення до суду з даним позовом.

Представник третьої особи Служби у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області в судовому засіданні позов підтримала, просила його задоволити.

Представник Служби у справах дітей Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області в судове засідання не з`явилася, на адресу суду подала клопотання, в якому просила розгляд справи здійснювати без її участі

Відповідач в судове засідання повторно не з`явився, причини неявки суд не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання. Суд зі згоди представника позивачки, ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ч.1 ст. 280 ЦПК України, з урахуванням достатніх матеріалів про взаємовідносини сторін.

Свідок ОСОБА_6 пояснила, що вона перебуває з позивачкою ОСОБА_3 в дружніх відносинах з 2014 року, проте за всі роки дружби, жодного разу не бачила батька неповнолітнього сина позивачки, не чула про те, що останній з сином спілкувався чи надавав йому матеріальну допомогу.

Свідок ОСОБА_7 пояснила, що сім`ю ОСОБА_8 знає з 2010року. Позивачка ОСОБА_3 є доброю матір`ю, яка виховує сина самостійно, займається його розвитком, оздоровленням та відпочинком. Коли вона познайомилася із сім`єю ОСОБА_8 , то відповідач ще був присутній в житті дитини, однак після розірвання шлюбу між сторонами, останній перестав спілкуватися з сином, не займався його вихованням та не допомагав матеріально.

Заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності та взаємозв`язку, суд встановив такі обставини справи та відповідні до них правовідносини.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого 15.04.2022 відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Луцьку Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , в графі про батьків ОСОБА_2 зазначений як батько, ОСОБА_3 зазначена як мати /а.с.8/.

Згідно рішення Луцького міськрайонного суду Волинської області по справі №2-2919/10 від 14.09.2010, шлюб між ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який зареєстрований 09.09.2006 Добротвірською селищною радою Кам`янка-Бузького району Львівської області, актовий запис № 19 - розірвано/ а.с. 9/.

Згідно інформації наданої Комунальним закладом загальної середньої освіти "Луцький ліцей № 4 імені Модеста Левицького" Луцької міської ради, ОСОБА_4 навчався у Луцькій гімназії № 4 імені Модеста Левицького з 01.09.2013 по 31.03.2015. За період навчання в гімназії проживав із матірю - ОСОБА_3 , яка відвідувала гімназію, цікавилася навчанням сина та його шкільним життям. Вона приходила на батьківські збори, що проводилися в класі, постійно забезпечувала дитину всім необхідним для освітнього процесу - канцелярськими товарами, змінним взуттям, формою, харчуванням та іншим. ОСОБА_10 турбувалась про ОСОБА_5 та намагалась завжди підтримувати хлопчика, допомагала у вирішенні проблем, контролювала поведінку. За час навчання ОСОБА_5 в гімназії батька учня, ОСОБА_2 , класовод не бачила жодного разу /а.с. 12/.

Згідно зі змісту наданої Комунальним закладом загальної середньої освіти "Луцький ліцей № 4 імені Модеста Левицького" Луцької міської ради характеристики на учня ОСОБА_4 вбачається наступне: "вихованням ОСОБА_5 під час навчання в школі займалася мама - ОСОБА_10 . Мама приділяла належну увагу навчанню, вихованню, матеріальному забезпеченню сина. Була присутня на батьківських зборах, відвідувала класні та шкільні свята, супроводжувала разом із іншими батьками дітей під час екскурсій. Завжди йшла на контакт з вчителями-предметниками та класним керівником, прислухалася до їхніх зауважень та порад. Батько ОСОБА_5 , ОСОБА_2 , за час навчання жодного разу не був присутнім на батьківських зборах, шкільних лінійках, класних та шкільних святах, екскурсіях. Спілкування із вчителями-предметниками, класним керівником та адміністрацією школи не було.

3 вересня 2022 року по даний час ОСОБА_4 навчається в Відокремленому структурному підрозділі "Технічний фаховий коледж Луцького національного технічного університету", що підтверджується довідкою № 1880, виданою Відокремленим структурним підрозділом "Технічний фаховий коледж Луцького національного технічного університету" від 26.10.2023.

Як вбачається із відповіді № 01-07/661 Комунального підприємства "Луцька міська дитяча поліклініка" від 10.11.2023 на адвокатський запит ОСОБА_1 від 30.10.2023, дитина, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , спостерігається на підприємстві, декларація з лікарем-педіатром про медичне обслуговування укладена 19.07.2022 року. Контактною особою по декларації є мама дитини ОСОБА_3 .

Згідно наданої 05.12.2023 службою у справах дітей Підгаєцької сільської ради Луцького району Волинської області відповіді №152/13.43 від громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 не надходило жодних заяв та звернень щодо усунення перешкод у спілкуванні з сином або визначення способу участі у вихованні дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 /а.с. 17/.

Згідно наданої 05.12.2023 службою у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області відповіді № 203/01-23 до органу опіки та піклування Добротвірської селищної ради та Служби у справах дітей Добротвірської селищної ради не надходило заяв від громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо участі у вихованні, спілкуванні та перешкоджанні йому із неповнолітнім сином ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з боку матері та інших родичів /а.с. 18/.

15.03.2024 комісією з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Підгаєцької сільської ради надано висновок № 2 щодо доцільності позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Згідно рішення Виконавчого комітету Підгаєцької сільської ради № 2 від 15.03.2024 затверджено висновок комісії з питань захисту прав дитини Підгаєцької сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 відносно неповнолітнього сина ОСОБА_4 ..

Позивач ОСОБА_3 звертаючись до суду, вказує, що відповідач ОСОБА_2 свідомо ухиляється від виконання батьківських обов`язків по вихованню дитини ОСОБА_4 , що є підставою для позбавлення їх батьківських прав.

Відтак, суд встановив, що між сторонами виник спір щодо позбавлення відповідача батьківських прав відносно неповнолітнього ОСОБА_4 з підстав неналежного виконання батьком своїх батьківських обов`язків.

Відповідно до ч. 9-10 ст. 7 СК України сімейні відносини регулюються на засадах справедливості, добросовісності та розумності, відповідно до моральних засад суспільства. Кожен учасник сімейних відносин має право на судовий захист.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

За змістом п. 2 ч. 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

В п. 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" зазначено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Пунктом 16 цієї Постанови роз`яснено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав є крайньою мірою сімейно - правового характеру, вона застосовується до батьків, що не забезпечують належне виховання своїх дітей. По змісту Закону ухилення повинно бути навмисним, коли особа повністю розуміє наслідки своєї винної поведінки.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 30.05.2018 у справі № 553/2563/15-ц (провадження № 61-12305св18) зроблено висновок по застосуванню пункту 2 частини першої статті 164 СК України і вказано, що "ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини може бути підставою для позбавлення батьківських прав лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками". Дана правова позиція узгоджується постановою Верховного суду від 23.01.2020 у справі № 755/3644/19.

В ході судового розгляду судом встановлено, що сторони перебували у зареєстрованому шлюбі який рішенням Луцького міськрайонного суду Волинської області у справі № 2-2919/10р. від 14.09.2010 розірвано.

Від спільного подружнього життя сторони мають неповнолітнього сина ОСОБА_4 , який на даний час є неповнолітнім.

В ході судового розгляду судом встановлено, що і підтверджується зібраними у справі доказами, поясненнями свідків, що з моменту розірвання шлюбу відповідач ОСОБА_2 не проживає з своїм сином, не спілкується з ним, не займається його вихованням, зокрема не піклується про нього, про його харчування, медичний догляд, лікування, натомість вихованням сина займається матір, позивачка по справі ОСОБА_3 , яка, піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, його навчання, підготовкою до самостійного життя, зокрема: забезпечує необхідним харчуванням, медичним доглядом, лікуванням дитини, створила задовільні умови для проживання.

Слід зазначити, що згідно висновку Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області від 15.03.2024 № 2 позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо його неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є доцільним.

Будь-яких поважних причин, які б унеможливили виконання відповідачем його батьківських обов`язків судом не встановлено.

Суд вважає, що за встановлених усіх обставин, відповідач свідомо нехтував своїми батьківськими обов`язками, легковажив щодо наслідків такої своєї поведінки по відношенню до життя, виховання дитини та протягом тривалого часу не виправив ситуації.

Тому, з урахуванням викладеного, діючи в інтересах дитини, які за своєю природою та важливістю мають переважати над інтересами відповідача як батька, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про позбавлення батьківських прав є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

При цьому, на переконання суду, позбавлення батьківських прав відповідача не тягне невідворотних наслідків, оскільки не позбавляє осіб, які позбавлені батьківських прав, на спілкування з дитиною і побачення з нею, виконання своїх батьківських обов`язків, а також права на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав.

Одночасно суд вважає за необхідне вирішити питання про розподіл судових витрат згідно ст. 142 ЦПК України та стягнути судові витрати у виді судового збору з відповідачів на користь держави.

Керуючись ст. ст. 4, 10, 12, 13, 76-81, 89, 141,247, 263-265, 268 ЦПК України, суд ,

вирішив :

позовну заяву ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог Служби у справах дітей Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області, Служби у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 на користь позивачки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 сплачений судовий збір в розмірі 1211,20 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

Учасники справи:

Позивачка: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Служба у справах дітей Підгайцівської сільської ради Луцького району Волинської області, код ЄДРПОУ: 04332331, юридична адреса: Волинська область, Луцький район, с. Підгайці, вул. Шкільна, буд. 30

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Служба у справах дітей Добротвірської селищної ради Червоноградського району Львівської області, код ЄДРПОУ: 44436172, юридична адреса: 80411,Львівська область, Червоноградський район, смт. Добротвір, вул. Івана Франка, буд. 20.

Повний текст рішення виготовлено 03.04.2024.

Суддя У.І. Костюк

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118120088
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —446/57/24

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Рішення від 25.03.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Кам'янка-Бузький районний суд Львівської області

Костюк У. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні