Ухвала
від 03.04.2024 по справі 466/2845/24
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/2845/24

Провадження № 4-с/466/18/24

У Х В А Л А

03 квітня 2024 року м. Львів

Шевченківський районний суд м. Львова

у складі: головуючого судді Єзерського Р.Б.

при секретарі Свиті А.І.

з участю представника скаржника ОСОБА_1

начальника відділу Личаківського відділу

ДВС у місті Львові ЗМУМЮ Шургота І.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові скаргу адвоката Жукровського Ярослава Івановича, який представляє інтереси ОСОБА_2 на дії начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича та зобов`язання до вчинення дій, -

в с т а н о в и в:

13 березня 2024 року адвокат Жукровський Ярослав Іванович, який представляє інтереси ОСОБА_2 звернувся до суду із скаргою на дії начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича та зобов`язання до вчинення дій, у якій просить суд, з урахуванням заяви про уточнення вимог від 01.04.2024 - постановити ухвалу, якою визнати дії начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича щодо прийняття постанови «Про утворення виконавчої групи» від 15.02.2024 у виконавчому провадженні №73987239 протиправними.

В обґрунтування скарги зазначає, що у провадженні Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження 373987239 немайнового характеру з примусового виконання ухвали Шевченківського районного суду м. Львова про забезпечення позову від 15 січня 2024.

28 лютого 2024 р. в Автоматизованій системі виконавчого провадження була розміщена постанова начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції «Про утворення виконавчої групи» від 15 лютого 2024 р. Зазначена постанова прийнята та розміщена в Автоматизованій системі виконавчого провадження з порушенням встановленого порядку та процедури, а тому дії начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції мають бути визнані протиправними.

Відповідно до пункту 10 розділу ІІІ Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, у разі прийняття рішення про утворення виконавчої гру керівник органу державної виконавчої служби вносить до Системи відомості про утворення виконавчої групи та її склад. Постанова про утворення виконавчої групи формується Системою автоматично.

Як вбачається із даних автоматизованої системи виконавчого провадження, постанова про утворення виконавчої групи від 15 лютого 2024 р. не формувалась автоматично.

Згідно пункту 4 розділу IV Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, постанови виконавця, а також інші документи виконавчого провадження виготовляються за допомогою Системи відповідно до шаблонів документів, переданих адміністратору Системи структурним підрозділом Міністерства юстиції України, що забезпечує реалізацію державної політики у сфер організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб). Виготовлення постанов та інших документів виконавчого провадження не в Системі забороняється.

Постанова про утворення виконавчої групи винесена з порушенням встановленого порядку та процедури, тому просить суд визнати дії начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича щодо прийняття постанови «Про утворення виконавчої групи» від 15.02.2024 у виконавчому провадженні №73987239 протиправними.

У судовому засіданні представник скаржника ОСОБА_1 просив суд визнати дії начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича щодо прийняття постанови «Про утворення виконавчої групи» від 15.02.2024 у виконавчому провадженні №73987239 протиправними, відповідно скаргу задовольнити з підстав наведених у ній.

Начальник Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургот Ігор Ярославович у судовому засіданні просив у задоволенні скарги відмовити.

Суд, заслухавши учасників справи, дослідивши доводи викладені у скарзі та додані до неї матеріали, вважає, що у задоволенні скарги слід відмовити виходячи з наступного.

Відповідно до ст.124 Конституції України судові рішення ухвалюються судом України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Згідно з ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч.1 ст.447 ЦПК України, сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи.

Судом встановлено, що у провадженні Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції перебуває виконавче провадження №373987239 з примусового виконання ухвали Шевченківського районного суду м. Львова про забезпечення позову від 15 січня 2024.

Постановою начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича від 15.02.2024 у ВП №73987239 утворено при Личаківському відділі державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції виконавчу групу для проведення виконавчих дій у виконавчому провадженні АСВП №73987239 з примусового виконання ухвали №466/11693/21, виданого 15.01.2023 Шевченківським районним судом м. Львова про зобов`язання ОСОБА_2 забезпечувати явку малолітньої доньки ОСОБА_3 щочетверга о 17:00 год. в кабінеті психолога Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ» за адресою: м. Львів, вул. Лисенка, 31, для зустрічей ОСОБА_4 з ОСОБА_3 у присутності психолога установи, без присутності інших осіб, до моменту набрання законної сили рішення у даній справі.

Однак, як вбачається з доводів представника скаржника, який зазначає, що 28 лютого 2024 р. в Автоматизованій системі виконавчого провадження була розміщена постанова начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції «Про утворення виконавчої групи» від 15 лютого 2024 р., яка прийнята та розміщена в Автоматизованій системі виконавчого провадження з порушенням встановленого порядку та процедури, посилаючись на пункт 10 розділу ІІІ Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження та пункт 4 розділу IV Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження.

Відповідно до пункту 10 розділу ІІІ Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, у разі прийняття рішення про утворення виконавчої гру керівник органу державної виконавчої служби вносить до Системи відомості про утворення виконавчої групи та її склад. Постанова про утворення виконавчої групи формується Системою автоматично.

Зазначає, що згідно даних автоматизованої системи виконавчого провадження, постанова про утворення виконавчої групи від 15 лютого 2024 р. не формувалась автоматично.

Згідно пункту 4 розділу IV Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, постанови виконавця, а також інші документи виконавчого провадження виготовляються за допомогою Системи відповідно до шаблонів документів, переданих адміністратору Системи структурним підрозділом Міністерства юстиції України, що забезпечує реалізацію державної політики у сфер організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб). Виготовлення постанов та інших документів виконавчого провадження не в Системі забороняється.

У зв`язку із вищенаведеним представник скаржника просить суд, з урахуванням заяви про уточнення вимог від 01.04.2024, визнати дії начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича щодо прийняття постанови «Про утворення виконавчої групи» від 15.02.2024 у виконавчому провадженні №73987239 протиправними, а також постановити окрему ухвалу щодо начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича та направити її органу досудового розслідування у зв`язку із наявністю в діях посадової особи ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 КК України («Службове підроблення»).

Однак, відповідно до пунктів 1-4 глави IV Наказу №2432/5 від 05.08.2016 Міністерства юстиції України «Про затвердження Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження», державний або приватний виконавець (далі - виконавець) після отримання виконавчого документа у строки, встановлені Законом України «Про виконавче провадження», приймає рішення про відкриття виконавчого провадження чи про повернення виконавчого документа стягувачу без прийняття до виконання. Виконавцем до Системи обов`язково вносяться відомості про проведення всіх виконавчих дій та прийняття процесуальних рішень. До Системи в обов`язковому порядку вносяться також відомості про всі документи, отримані на запит виконавця, заяви сторін виконавчого провадження, відповіді на них та їх скановані копії. Відомості про проведення виконавчих дій вносяться до Системи одночасно з виготовленням документа, на підставі якого вчиняється виконавча дія, або одночасно з виготовленням документа, яким оформлюється проведення виконавчої дії. У разі здійснення виконавчої дії за межами органу державної виконавчої служби (офіса приватного виконавця) відомості про таку дію вносяться до Системи не пізніше наступного робочого дня після її проведення. Постанови виконавця, а також інші документи виконавчого провадження виготовляються за допомогою Системи відповідно до шаблонів документів, переданих адміністратору Системи структурним підрозділом Міністерства юстиції України, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб). Виготовлення постанов та інших документів виконавчого провадження не в Системі забороняється.

У разі тимчасової відсутності доступу до Системи (через перебої в електропостачанні тощо), як виняток, допускається виготовлення документів виконавчого провадження без використання Системи з подальшим обов`язковим внесенням таких документів до системи в день усунення причин, що перешкоджали доступу до неї.

Постановою начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича від 01.04.2024 у виконавчому провадження №73987239 припинено чинність постанови про утворення виконавчої групи та скасовано постанову про її утворення від 15.02.2024 року.

Таким чином, у зв`язку припиненням чинності та скасування постанови начальником Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургот Ігорем Ярославовичем про утворення виконавчої групи від 15.02.2024 року у виконавчому провадженні №73987239, яка з пояснень начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича була виготовлена без використання Системи, оскільки була тимчасова відсутність доступу до Системи, з невідомих причин, тому суд на підставі п. 4 глави IV Наказу №2432/5 від 05.08.2016 Міністерства юстиції України «Про затвердження Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження» не вважає дії начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича щодо прийняття постанови «Про утворення виконавчої групи» від 15.02.2024 у виконавчому провадженні №73987239 протиправними, отже підстав для задоволення даної скарги не вбачає, та постановляє ухвалу про відмову в задоволенні такої, а також відмовляє у винесенні окремої ухвали суду щодо начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича за фактом наявності у його діях ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 КК України («Службове підроблення») за вищенаведених обставин.

Керуючись положеннями ст.ст. 259, 447, 451 ЦПК України, Наказу №2432/5 від 05.08.2016 Міністерства юстиції України «Про затвердження Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження», суд

постановив :

у задоволенні скарги адвоката Жукровського Ярослава Івановича, який представляє інтереси ОСОБА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 на дії начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича, ЄДРПОУ: 35009358, місцезнаходження: м. Львів, пр. Чорновола, 39 та зобов`язання до вчинення дій відмовити.

У постановленні окремої ухвали суду щодо начальника Личаківського відділу державної виконавчої служби у місті Львові Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Шургота Ігора Ярославовича за фактом наявності у його діях ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 КК України («Службове підроблення») відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали суду апеляційної скарги.

Суддя: Р. Б. Єзерський

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118120211
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —466/2845/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Єзерський Р. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні