Ухвала
від 04.04.2024 по справі 585/1130/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/1130/24

Номер провадження 2-о/585/73/24

У Х В А Л А

04 квітня 2024 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого судді - Євтюшенкової В. І.,

присяжних: Панасенко Л. О.,

Поліщук В. В.,

з участю секретаря судового засідання - Ковган О. В.,

представника заявника - ОСОБА_1 ,

захисника - Марченка А. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ромни цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , представник заявника - ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Комунальне некомерційне підприємство Сумської обласної ради «Обласна клінічна спеціалізована лікарня», Департамент соціальної політики Чернігівської міської ради, як орган опіки та піклування, ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_2 , представництво якого здійснює адвокат Цимбал В. І., звернувся до суду із заявою про визнання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Ухвалою суду від 06 березня 2024 року відкрито провадження у справі та призначене судове засідання.

Заявник ОСОБА_2 у поданій до суду заяві просив призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_4 .

Представник заявника у судовому засіданні підтримав заявлене клопотання.

Учасники судового розгляду не заперечували проти призначення судово-психіатричної експертизи.

Відповідно ч.1 ст.298ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно ст.21Закону України«Про психіатричнудопомогу» судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно ст.7Закону України«Про судовуекспертизу» судово-експертнудіяльність здійснюютьдержавні спеціалізованіустанови,а такожсудові експерти,які неє працівникамизазначених установ,та іншіфахівці (експерти)з відповіднихгалузей знаньу порядкута наумовах,визначених цимЗаконом.До державнихспеціалізованих установналежать: науково-дослідні установи судових експертиз, судово-медичні та судово-психіатричні установи Міністерства охорони здоров`я України.

Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи необхідно доручити експертам Сумської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (м. Суми, проспект М. Лушпи, 54).

Відповідно п. 5 ч.1 ст.252ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Відповідно ч. 1 ст.299ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

З огляду на наявність достатніх даних про психічний розлад здоров`я ОСОБА_4 , суд вважає обґрунтованим заявлене клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи та необхідним зупинення провадження у справі на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 19, 252, 293, 299, 315-316, 318 ЦПК України,

у х в а л и в:

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_2 , представник заявника - ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Комунальне некомерційне підприємство Сумської обласної ради «Обласна клінічна спеціалізована лікарня», Департамент соціальної політики Чернігівської міської ради, як орган опіки та піклування, ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1)Чи є у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , психічні розлади здоров`я? Якщо так, то які саме (діагноз)? Якщо так, то чи мають ці психічні захворювання або розлади хронічний або тимчасовий характер?

2)Чи розуміє у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , значення своїх дій та чи здатен керувати своїми діями?

3)Чи потребує ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановлення опіки?

4) Чи може ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , за станом здоров`я особисто приймати участь у судовому засіданні та давати пояснення по суті справи?

Проведення експертизи доручити експертам Сумської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (м. Суми, проспект М. Лушпи, 54).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Зупинити провадження у справі на час проведення експертизи.

Ухвалу може бути оскаржено в частині зупинення провадження у справі до Сумського апеляційного суду через Роменський міськрайонний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя Роменського

міськрайонного суду В.І.Євтюшенкова

Присяжні: Л.О.Панасенко

В.В.Поліщук

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118120737
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —585/1130/24

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євтюшенкова В. І.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євтюшенкова В. І.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євтюшенкова В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні