Ухвала
від 04.04.2024 по справі 167/273/24
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 167/273/24

Номер провадження 2/167/139/24

У Х В А Л А

про закриття підготовчого провадження

та призначення справи до судового розгляду

04 квітня 2024 року м. Рожище

Рожищенський районний суд Волинської області у складі:

головуючого судді Гармай І. Т.,

з участю секретаря судового засідання Ісакової Н. Ю.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі Рожищенського районного суду Волинської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Рожищенської міської ради Луцького району Волинської області про встановлення факту родинних відносин, встановлення факту належності правовстановлюючого документу особі та визнання права власності на спадкове нерухоме майно

в с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до Рожищенської міської ради Луцького району Волинської області про встановлення факту родинних відносин, встановлення факту належності правовстановлюючого документу особі та визнання права власності на спадкове нерухоме майно.

Ухвалою судді Рожищенського районного суду Волинської області від 11 березня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи в порядку загального позовного провадження, підготовче засідання призначено 04 квітня 2024 року о 13 год 30 хв. Витребувано у Луцької районної державної нотаріальної контори Волинської області належним чином засвідчену копію спадкової справи № 305/2022 заведену після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . Витребувано у Рожищенської державної нотаріальної контори Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції інформаційну довідку зі Спадкового реєстру про наявність чи відсутність спадкової справи та виданих на їх підставі свідоцтв про право на спадщину до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3

04 квітня 2024 року представником позивача ОСОБА_4 на електронну адресу суду надіслано клопотання в якому просить витребувати у Рожищенського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції повний витяг актового запису про народження ОСОБА_2 . Зазначає, що у витязі про народження ОСОБА_2 міститься інформація про його батьків, яка необхідна для встановлення факту родинних відносин мід ОСОБА_2 та його сестрою ОСОБА_3 Покликається на те, що позивач позбавлена можливості подати указаний доказ, оскільки ОСОБА_5 (особа, щодо якої стосується запитувана інформація) помер.

Позивач ОСОБА_1 та представник позивача ОСОБА_4 в підготовче засідання не з`явились, 04квітня 2024року представникомпозивача наелектронну адресусуду надіслано заяву в якій клопотання про витребування доказів підтримав та просив судове засідання проводити у його та позивача відсутності.

Відповідач Рожищенськаміська радаЛуцького районуВолинської області в підготовче засідання не з`явилась, 03 квітня 2024 рокучерез систему "Електронний суд" нідіслати заяву про розгляд справи у відсутності представника міської ради. Проти заявлених вимог не заперечують.

У відповідності до ч. 1 ст. 223 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) суд ухвалив підготовче засідання проводити у відсутності учасників справи.

Згідно з ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Підстави для відкладення підготовчого засідання або оголошення у ньому перерви, з огляду на положення ч. 2, 5 ст. 198 ЦПК України, на переконання суду, відсутні.

Суд, дослідивши зміст позовної заяви, клопотання про витребування доказів, доходить такого висновку.

Положеннями ст. 189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Заяв про бажання укласти мирову угоду, передачу справи на розгляд третейського суду або врегулювання спору за участю судді, вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, зустрічного позову до суду не надходило.

За відсутності сторін питання щодо роз`яснення обставин, які входять до предмета доказування, які докази мають бути подані ними, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі, не вирішувалось.

Щодо клопотання представника позивача про витребування у Рожищенського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції повного витягу актового запису про народження ОСОБА_2 , суд зазначає таке.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим кодексом.

Статтею 76 ЦПК України визначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

У відповідності до ч. 2 ст. 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно з ч. 2 ст. 12 та ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 4 ст. 83 ЦПК України, якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу.

Ураховуючи, що першочерговим завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб (ст. 2 ЦПК України), з урахуванням особливостей даної цивільної справи, для з`ясування обставин, які мають істотне значення для правильного та об`єктивного розгляду справи, в порядку вчинення підготовчих дій, суд доходить висновку про необхідність задоволення клопотання представника позивача про витребування вищевказаних доказів.

Підстав для вирішення питань, визначених п. 11-14 ч. 2 ст. 197 ЦПК Українине встановлено.

Згідно з п. 15 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд: призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК Україниза результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: залишення позовної заяви без розгляду, закриття провадження у справі, закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

На підставі викладеного, суд вважає, що у підготовчому засіданні вирішено питання про всі процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті, підготовче засідання необхідно закрити, а справу призначити до судового розгляду по суті за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст. 83, 189, 196-198, 200 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Закрити підготовче провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Рожищенської міської ради Луцького району Волинської області про встановлення факту родинних відносин, встановлення факту належності правовстановлюючого документу особі та визнання права власності на спадкове нерухоме майно.

Призначити справу до судового розгляду по суті в судовому засіданні, яке відбудеться 24 квітня 2024 року о 14 год 00 хв в приміщенні Рожищенського районного суду Волинської області за адресою: вул. Грушевського, 4, м. Рожище Волинська область.

Витребувати у Рожищенського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції повний витяг актового запису про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с. Духче Рожищенського району Волинської області.

Копію цієї ухвали для виконання надіслати Рожищенському відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місцезнаходження: м. Рожище, вул. Кондратюка, 3 Волинська область).

Встановити строк виконання ухвали про витребування доказів - до 23 квітня 2024 року.

Роз`яснити, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України (ч. 8 ст. 84 ЦПК України), а саме: тимчасове вилучення доказів для дослідження судом (ст. 146 ЦПК України), штраф (ст. 148 ЦПК України).

В судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя І. Т. Гармай

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118121065
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин, встановлення факту належності правовстановлюючого документу особі та визнання права власності на спадкове нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —167/273/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Гармай І. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні