Рішення
від 04.04.2024 по справі 168/277/24
СТАРОВИЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 168/277/24

Провадження № 2/168/141/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2024 року сел. Стара Вижівка

Старовижівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого-судді Малюти А.В.,

секретаря судових засідань Сулеви Н.С.,

розглянувши увідкритому підготовчомузасіданні впорядку загальногопозовного провадженняцивільну справуза позовом ОСОБА_1 до Сереховичівської сільської ради Ковельського району Волинської області, про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

учасники справи в підготовче засідання не з`явилися.

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати за ним право на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 ., який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позов мотивований тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 . Після його смерті спадщину прийняв позивач ОСОБА_1 . Про що подав заяву нотаріусу. Проте нотаріусом позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину земельну частку (пай) в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно у спадкодавця. Тому позивач просив суд визнати за ним право власності на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала в колективній власності КСП «Зоря», розміром 2,30 га в у.к.г. без визначення меж цієї частки в натурі ( на місцевості) згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 0256300, в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 .

Відповідач відзиву на позов не подав.

Заяви (клопотання) учасників справи.

Позивач ОСОБА_1 подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності. Позов підтримав та просив його задовольнити.

Від Сереховичівської сільської ради до суду надійшла заява про розгляд справи у відсутності їхнього представника. Проти позову не заперечили.

Інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду 19 березня 2024 року відкрито провадження у справі. Цією ж ухвалою прийнято рішення про розгляд у порядку загального позовного провадження. Запропоновано відповідачеві надати відзив на позовну заяву. В порядку підготовчого провадження витребувано від приватного нотаріуса Ковельського районного нотаріального округу Козоріз Н.С. спадкову справу (належним чином завірені копії документів), заведену після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідач подав до суду заяву про визнання позовних вимог. Дана обставини, в силу вимог статті 206 ЦПК України, серед інших, є підставою для задоволення позову, оскільки визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

Відповідно до частин 3, 4 статті 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Враховуючи, що особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з`явились, суд розглядає справу в порядку, встановленому частиною 2статті 247 ЦПК Українибез фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Фактичні обставини встановлені Судом.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 . Був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 . З 07 липня 1993 року був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_2 .

Заповіт від імені ОСОБА_2 виконкомом Сереховичівської сільської ради не посвідчувався.

Після смерті ОСОБА_2 спадщину прийняв його син позивач ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом першої черги, шляхом постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини. Про що подав заяву нотаріусу.

Інші спадкоємці за законом ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 спадщини не приймали, пропустили строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Доказів про існування інших спадкоємців за заповітом, за законом, чи таких, що мають право на обов`язкову частку, які прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 судом не встановлено.

13листопада 2019року приватнимнотаріусом Ковельськогорайонного нотаріальногоокругу КозорізН.С.заведено спадковусправу №75/2019після смерті ОСОБА_2 .Протенотаріусом позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) в зв`язку з відсутністю у спадкодавця сертифіката на право на земельну частку (пай). Про щонотаріусом винесенапостанова.

Згідно з довідкою Головного управління Держгеокадастру у Волинській області від 29 листопада 2021 року ОСОБА_2 має право на земельну частку (пай) згідно сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 0256300, виданого Старовижівською районною державною адміністрацією на підставі розпорядження голови Старовижівської районної державної адміністрації від 14 березня 2000 року № 87, зареєстрованого в книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 434 від 16 грудня 2015 року.

На даний час вищевказаний оригінал сертифікату на право на земельну частку (пай) втрачено, про що у Ковельській районній газеті «Вісті Ковельщини» від 12 серпня 2021 року опубліковано відповідне оголошення «вважати недійсним втрачений сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №0256300, виданий члену КСП «Зоря» Соколищенської сільської ради на ім`я ОСОБА_2 , зареєстрований за № 434 від 16.12.2015 р.»

Оцінка Суду

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповіднодочастинипершоїстатті16ЦКУкраїникожнаособа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно з пунктом 3.1інформаційного листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року, вказано, що право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту у спосіб, передбачений статтею 392 ЦК України.

Відповідно до статі 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Згідно зі статтями 1216 та 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно достатті 1218 ЦК Українидо складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Частинами першою та другою статті 1220 ЦК України встановлено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно з частиною першою статті 1221 ЦК України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Відповідно до частини першої статті 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом, зокрема, можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

Згідно з частиною першою статті 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до частини другої статті 1269 ЦК України, заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто. Відповідно до частини першої статті 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до статті 1261 у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з частинами 1, 2статті 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до пункту 17Перехідних положень Земельного кодексу України, сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно.

Згідно частин 1, 2ст. 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Вищезазначене підтверджує той факт, що на ім`я ОСОБА_2 дійсно було оформлено в установленому законом порядку сертифікат на право на земельну частку (пай), оригінал якого втрачено.

Суд враховує, що позивачем втрачено оригінал правовстановлюючого документу - сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 0256300. Його право на земельну частку (пай) підтверджується письмовими доказами у справі. Беручи до уваги положення частини 2статті 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв), відповідно до яких рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) є документом, що посвідчує право наземельнучастку(пай).

Отже, із урахуванням зазначених вище вимог, суд вважає, що позивач ОСОБА_1 являється спадкоємцем за законом першої черги після смертіОСОБА_2 . Позивач спадщину після смерті матері прийняв. Подав заяву нотаріусу. У зв`язку із поданням цієї заяви нотаріальною контрою відповідно до законодавства України було заведено спадкову справу. Однак свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) не було видано в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно у спадкодавця.

Суд, давши мотивовану оцінку кожному аргументу, наведеному позивачкою в позовній заяві, дослідивши обставини справи, перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, виходячи з принципів розумності, виваженості та справедливості, дійшов висновку про задоволення позовних вимог повністю.

Розподіл судових витрат.

Відповідно до частини першоїстатті 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи клопотання позивача, понесені витрати по оплаті судового збору залишити за позивачем.

Керуючись статтями11,15,16,1217,1218,1261,1268,1269,1270,1296 ЦК України,

статтями141,200,206,247,263,264,265,268,273,354 ЦПК України,

суд

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 доСереховичівської сільськоїради Ковельськогорайону Волинськоїобласті,про визнанняправа наземельну частку(пай)в порядкуспадкування - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала в колективній власності КСП «Зоря» Старовижівського району Волинської області, розміром 2,30 умовних кадастрових гектари без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), згідно сертифіката на право на земельну частку (пай) серії ВЛ № 0256300, виданого Старовижівською районною державною адміністрацією на підставі розпорядження голови Старовижівської районної державної адміністрації від 14 березня 2000 року №87, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 434 від 16 грудня 2015 року, в порядку спадкування за законом.

Витрати по сплаті судового збору залишити за позивачем ОСОБА_1 .

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення ухвалене і надруковане,, перебуваючи в нарадчій кімнаті, 04 квітня 2024 року в єдиному екземплярі.

Ім`я (найменування) сторін :

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 адреса проживання: АДРЕСА_2 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий Ковельським МРВ УМВС України у Волинській області 27.04.1998 року; РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Сереховичівська сільська рада Ковельського району Волинської області, юридична адреса: с.Сереховичі, вул.Незалежності,20, Ковельський район, Волинська область. Код ЄДРПОУ 04332940.

Суддя А.В.Малюта

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118121073
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, учасники справи в підготовче засідання не з`явилися

Судовий реєстр по справі —168/277/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Старовижівський районний суд Волинської області

Малюта А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні