Ухвала
від 02.04.2024 по справі 355/542/24
БАРИШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 355/542/24

Провадження № 2-з/355/5/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про забезпечення позову

02 квітня 2024 року Баришівський районний суд Київської області в складі

головуючого судді Чальцева Т.В.,

секретаря судового засідання Ющенко Л.А.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні всмт.Баришівка заяву ОСОБА_1 прозабезпечення позовудо Товаристваз обмеженоювідповідальністю "ФінансоваКомпанія "Кредит-Капітал",треті особи-приватний нотаріусКиївського міськогонотаріального округу Данич Оксана Федорівна, приватний виконавець виконавчого органу Київської області Канцедал Олександр Олександрович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню.

ВСТАНОВИВ:

До Баришівськогорайонного судуКиївської областінадійшла заява ОСОБА_1 прозабезпечення позовудо Товаристваз обмеженоювідповідальністю "ФінансоваКомпанія "Кредит-Капітал",треті особи-приватний нотаріусКиївського міськогонотаріального округу Данич Оксана Федорівна, приватний виконавець виконавчого органу Київської області Канцедал Олександр Олександрович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню. Заявник просить забезпечити позов шляхом зупинення стягнення у виконавчому провадженні№67477368за виконавчим написом від22 травня 2021 року, зареєстрованим в реєстрі за №5164.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 зазначає, що на виконанні приватного виконавцявиконавчого округу Київської області Канцедал Олександр Олександровичперебуває виконавчий напис нотаріуса № 5164 від 22 травня 2021 року про стягнення з неї заборгованості на користь"Фінансова Компанія "Кредит-Капітал". На думку заявника, оскільки виконавчий напис здійснено з порушенням норм чинного законодавства, існує реальна загроза, що невжиття заходів забезпечення позову може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених прав позивача, за захистом яких він звернувся до суду.

Розглянувши зазначену заяву, без виклику сторін та без технічної фіксації процесу, відповідно до ч. 1 ст.153, ч. 2 ст.197 ЦПК України, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст.153ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду), крім випадків, передбачених частиною п`ятою цієї статті.

У відповідності до положень ст.149ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150цього кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до п. 6 ч. 1ст.150ЦПК України позов забезпечується зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

У постанові ПленумуВерховного судуУкраїни №9від 22.12.2006р.«Про практикузастосування судамицивільного процесуальногозаконодавства прирозгляді заявпро забезпеченняпозову» зазначено, що забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

У пункті 4 цієї постанови Верховнийсуд України вказав, що розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Під час вирішення питання щодо наявності підстав для забезпечення позову суд повинен враховувати обґрунтованість заявленого клопотання, пов`язаність заходів забезпечення позову з предметом позову, співмірність заходів забезпечення із заявленими вимогами, а також необхідність запобігти порушенню прав третіх осіб у зв`язку із вжиттям заходів забезпечення позову.

Так, з наведених у заяві про забезпечення позову фактів та обґрунтувань вбачається, що предмет заяви забезпечення позову в даній справі є взаємопов`язаний із способом забезпечення позову, а саме зупинення стягнення за виконавчим написом, а невжиття заходів забезпечення може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист прав позивача, зазахистом яких він звернувся до суду.

Заявником обґрунтовано наявність зв`язку між заходом забезпечення позову та предметом позовних вимог, оскільки застосування такого заходу забезпечення позову спроможне забезпечення ефективний захист його порушеного права та поновлення порушених прав та інтересів позивача.

Виходячи з наведеного, перевіривши заяву про забезпечення позову, суд приходить до висновку про необхідність її задоволення, оскільки на даний час приватним виконавцем виконавчого органу Київської області Канцедал Олександром Олександровичемвчиняються виконавчі дії (ВП №67477368), направлені на виконання виконавчого документа, законність якого оспорюється заявником.

Керуючись ст.ст.149-153,259,260,261,353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Заяву ОСОБА_1 прозабезпечення позовудо Товаристваз обмеженоювідповідальністю "ФінансоваКомпанія "Кредит-Капітал",треті особи-приватний нотаріусКиївського міськогонотаріального округу Данич Оксана Федорівна, приватний виконавець виконавчого органу Київської області Канцедал Олександр Олександрович, про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, задовольнити.

2.Зупинити стягненняна підставівиконавчого напису№5164,вчиненого 22травня 2021приватним нотаріусомКиївського міськогонотаріального округу Данич Оксаною Федорівною щодо стягнення з ОСОБА_1 заборгованості на користьТовариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Кредит-Капітал".

Позивач: ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова Компанія "Кредит-Капітал" операції" код ЄДРПОУ: 35234236 (адреса: 79018, м. Львів, вул. Смаль-Стоцького, будинок 1, корп. 28)

Треті особи:приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Данич Оксана Федорівна(адреса: АДРЕСА_2 )

приватний виконавець виконавчого округу Київської областіКанцедал Олександр Олександрович(адреса:07300, Київська область, місто Вишгород, «Карат» промисловий майданчик, 5-А, офіс 507 (Бізнес Центр «Карат»))

3. Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження у порядку, встановленому для виконання судових рішень.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту підписання її суддею.

5. Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду або через Баришівський районний суд Київської області протягом 15-ти днів з дня її складення відповідно до вимог, встановлених статтями 353-356 ЦПК України.

Повний текст ухвали суду складений та підписаний .

Суддя Баришівського районного суду Т. В. Чальцева

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118121420
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —355/542/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Чальцева Т. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Чальцева Т. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Чальцева Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні