Ухвала
від 04.04.2024 по справі 703/1451/24
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/1451/24

1-кс/703/324/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2024 року слідчий суддя Смілянського міськрайонного суду Черкаської області ОСОБА_1 з секретарем судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши скаргу директора ТОВ « ЕЛ ТІ ПІ ЕМ КАПІТАЛ» ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб відділу поліції №2 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській област, щодо невнесення до ЄРДР заяви про кримінальне правопорушення,

встановив:

Директор ТОВ « ЕЛ ТІ ПІ ЕМ КАПІТАЛ» ОСОБА_3 звернулася до суду із скаргою на бездіяльність службових осіб відділу поліції №2 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області, щодо невнесення до ЄРДР заяви про вчинене кримінальне правопорушення.

Свою скаргу обґрунтовує тим, що 19 березня 2024 року об 11 год. 36 хв. представник товариства ОСОБА_4 звернувся до ВП №2 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України.

Дана заява була прийнята відділом поліції №2 Черкаського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області, що підтверджується талоном - повідомленням № 3769 та протоколом прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення або таке, що готується від 19 березня 2024 року, однак до ЄРДР протягом 24 год., як того вимагає ст. 214 КПК України, внесена заява не була.

Вважає, що таким чином працівниками відділу поліції було вчинено бездіяльність. А тому просить зобов`язати посадових осіб відділу поліції №2 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області, щодо невнесення до ЄРДР заяви про злочин.

В направленій до суду заяві представник ТОВ « ЕЛ ТІ ПІ ЕМ КАПІТАЛ» ОСОБА_4 підтримав скаргу повністю і просив її задовольнити та розглянути без його участі.

Представник відділу поліції №2 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області, будучи належним чином повідомлена про час та місце розгляду скарги, в судове засідання не з`явився. Заяв, заперечень не надав.

Заслухавши представника скаржника, дослідивши матеріали скарги, вважаю, що скарга підлягає до задоволення з наступних підстав

Статтею 303 КПК України передбачено вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового провадження.

У відповідності з наведеною статтею на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно з ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як вбачається з ч. 4 наведеної статті, слідчий прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

До ЄРДР, зокрема, має бути внесено короткий виклад обставин про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела (ч. 5 ст. 214 КПК України).

Відповідно до п.п 2 п. 1 розділу 2 Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, який затверджений Наказом Генеральної прокуратури України за № 139 від 6 квітня

2016 року, відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела, повинні відповідати вимогам пункту 4 частини п`ятої статті 214 КПК України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Слідчому судді не надано доказів внесення відомостей до ЄРДР за цією заявою.

Виходячи з наведеного, оцінюючи належність, допустимість та достовірність наданих доказів, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що скарга ОСОБА_3 підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст. 214, 303-307 КПК України,

ухвалив:

Скаргу директора ТОВ « ЕЛ ТІ ПІ ЕМ КАПІТАЛ» ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб відділу поліції №2 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській област, щодо невнесення до ЄРДР заяви про кримінальне правопорушення, задовольнити.

Зобов`язати службових осіб відділу поліції №2 Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, про вчинення якого 19 березня 2024 року повідомив ОСОБА_4 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя : ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118122527
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —703/1451/24

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Прилуцький В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні