Рішення
від 29.03.2024 по справі 182/4962/22
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/4962/22

Провадження № 2-о/0182/98/2024

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

29.03.2024 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:головуючого - суддіРунчевої О.В., секретаряПаламарчук П.Ю., заявника ОСОБА_1 , заінтересованої особи ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Нікополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник 27.12.2022 року звернувся до Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області в порядку окремого провадження із заявою про встановлення факту родинних відносин, яку згодом уточнив.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , яка до дня смерті проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_3 приходиться рідною сестрою його батька ОСОБА_4 та відповідно йому рідною тіткою.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина у вигляді житлового будинку з надвірними будівлями розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

В передбачений ч. 1 ст. 1270 ЦК України 6-и місячний строк з часу відкриття спадщини, а саме 05.03.2022 року він звернувся до приватного нотаріуса Нікопольського районного нотаріального округу Коляди Ю.А. з заявою про прийняття спадщини за законом після смерті ОСОБА_3 , у зв`язку з чим в нотаріальній конторі було відкрито спадкову справу № 26/2022.

Ч. 2 ст. 1223 ЦК України передбачає, що у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

За життя ОСОБА_3 не склала заповіту.

Згідно ст. 1258 ЦК України:

1. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

2. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

У ОСОБА_3 був син ОСОБА_5 , який помер раніше своєї матері ІНФОРМАЦІЯ_2 , і саме після його смерті вона отримала в Першій Нікопольській державній нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за законом від 07.09.2019 року, реєстровий № 2-821, яке є правовстановлюючим документом на житловий будинок по АДРЕСА_1 , та копія якого наявна в матеріалах цивільної справи.

Згідно ч. 1ст. 1265 ЦК України,у п`ятучергу правона спадкуванняза закономмають іншіродичі спадкодавцядо шостогоступеня спорідненнявключно,причому родичіближчого ступеняспоріднення усуваютьвід праваспадкування родичівподальшого ступеняспоріднення.

Він, будучи рідним племінником ОСОБА_3 відноситься до спадкоємців п`ятої черги спадкування за законом після її смерті.

Його батько ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , та рідний ОСОБА_6 , який залучений мною у якості заінтересованої особи у даній справі, з заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 до нотаріальної контори не зверталися.

Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_3 які б претендували на зазначену спадщину немає, тож жодного спору про право під час розгляду даної цивільної справи в порядку окремого провадження немає.

У зв`язку з відсутністю у нього документів які підтверджують його родинний зв`язок зі спадкодавцем ОСОБА_3 , а саме її свідоцтва про народження та свідоцтва про укладення шлюбу, після якого її прізвище було змінено зі « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 » приватний нотаріус Нікопольського районного нотаріального округу Коляда Ю.А. Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 13 грудня 2023 року відмовив йому у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на майно після смерті ОСОБА_3 , та для встановлення факту родинних відносин рекомендував звернутися до суду.

Що стосується підтвердження його родинних відносин зі спадкодавцем ОСОБА_3 , то зазначає наступне.

Його батьком є ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 .

Його батько ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в м. Печора Комі АРСР, його батьками є ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , що підтверджується свідоцтвом про народження його батька серія НОМЕР_2 .

Його тітка ОСОБА_11 народилася ІНФОРМАЦІЯ_5 в м. Печора Комі АРСР. Батьками Його тітки ОСОБА_3 , яка мала дошлюбне прізвище « ОСОБА_7 », також є ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

З ланцюжка документів, які б підтвердили його родинний зв`язок з тіткою випадають свідоцтво про народження тітки та її свідоцтво про укладення шлюбу з ОСОБА_8 , після чого її прізвище було змінено зі « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ». Отримати дублікати зазначених свідоцтв чи витяги з реєстрів актових записів неможливо, оскільки місцем народження ОСОБА_3 є м. Печора Комі АРСР, розташоване на території Російської Федерації, з якою через війну відсутні дипломатичні та консульські відносини, поштове та будь-яке транспортне сполучення.

Окрім спільного прізвища « ОСОБА_7 », спільного по-батькові « ОСОБА_12 - ОСОБА_13 », спільного місця народження м. Печора Комі АРСР, беззаперечним доказом, який вказує на родинний зв`язок між його батьком ОСОБА_4 та його тіткою ОСОБА_11 є домова книга на житловий будинок АДРЕСА_1 . В цій домовій книзі відслідковується вся історія їхньої родини ОСОБА_7 з моменту приїзду його діда з бабою до м. Нікополь та до моменту смерті тітки ОСОБА_3 .

Його рідні дід ОСОБА_9 та баба ОСОБА_10 разом зі своїми дітьми ОСОБА_4 (його батьком) та ОСОБА_14 (його рідною тіткою) в 1967 році переїхали з м. Печора Комі АРСР до м. Нікополь Дніпропетровської області. Родина придбала житловий будинок по АДРЕСА_1 і 22.12.1967 року в даному житловому будинку було зареєстровано їх постійне місце проживання, що підтверджується штампами в домовій книзі.

В 1971 році тітка вийшла заміж та змінила дівоче прізвище « ОСОБА_7 » на прізвище чоловіка « ОСОБА_8 », що підтверджується штампом в домовій книзі про перереєстрацією у зв`язку зі зміною прізвища від 10.04.1971 року.

Його батько в подальшому утворив свою сім`ю та переїхав жити в квартиру по АДРЕСА_1 . Його тітка ОСОБА_15 залишилась проживати в будинку разом зі своїми батьками ОСОБА_12 та ОСОБА_16 , які дожили свій вік в цьому будинку, як і сама тітка ОСОБА_15 .

Ще доказами родинного зв`язку між ним та спадкодавцем ОСОБА_3 є вітальна новорічна листівка, яку мій батько ОСОБА_4 з адреси: АДРЕСА_2 направляв на адресу свого батька (його діда) ОСОБА_9 по АДРЕСА_1 , та якою привітав свого батька, свою рідну сестру Майю, її співмешканця ОСОБА_17 та її сина ОСОБА_18 з Новим 1982-м роком, а також фототаблиця зі спільними фотографіями мого батька та тітки Майї в кількості 4 штук.

Окрім вищезазначених письмових доказів, факт родинних відносин між ним та ОСОБА_3 може бути підтверджений заінтересованою особою по даній справі моїм рідним братом ОСОБА_2 та показами свідка ОСОБА_19 (сусідки тітки).

Встановлення факту родинних відносин необхідно мені для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом.

Тому, просить суд встановити факт родинних відносин між ним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановивши, що ОСОБА_3 приходиться рідною сестрою його батькові ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 , та йому рідною тіткою.

Ухвалою судді Нікопольського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 14.04.2023 року вказану заяву прийнято до розгляду в порядку окремого провадження, відкрито провадження по даній справі (а.с.24-25).

Заявник ОСОБА_4 в судовому засіданні на заявлених вимогах наполягав, просив їх задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 проти задоволення позовних вимог не заперечував.

Вислухавши заявника, заінтересовану собору, свідка ОСОБА_19 , вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч.1ст. 4 ЦПК України,кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1ст.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання чи оспорювання.

Згідно з ч.1ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутись до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

У судовому засіданні встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 (а.с.57). Після її смерті залишилося спадкове майно, до складу якого входить житловий будинок з надвірними будівлями АДРЕСА_1 . Вказаний будинок належав померлій ОСОБА_3 на підставі Свідоцтва про право на спадщину за законом від 07.09.2019 року за № 2-821 (а.с.9).

За життя ОСОБА_3 , згідно інформаційній довідки зі спадкового реєстру за №73805394, заповіту не залишила (а.с.64).

Позивач звертався в передбачений законом шестимісячний строк до приватного нотаріуса Нікопольського районного нотаріального округу Коляда Ю.А. із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , на підставі його заяви було заведено спадкову справу 26/2022 (а.с.101-125). Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 13.12.2023 року позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва через те, що не надано документів, що його родинні відносини зі спадкодавцем (а. с.125).

ІНФОРМАЦІЯ_7 помер ОСОБА_4 батько заявника (а.с.78).

В обґрунтування позову позивач зазначив, що з ланцюжка документів, які б підтвердили його родинний зв`язок з тіткою випадають свідоцтво про народження тітки та її свідоцтво про укладення шлюбу з ОСОБА_8 , після чого її прізвище було змінено зі « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ». Отримати дублікати зазначених свідоцтв чи витяги з реєстрів актових записів неможливо, оскільки місцем народження ОСОБА_3 є м. Печора Комі АРСР, розташоване на території Російської Федерації, з якою через війну відсутні дипломатичні та консульські відносини, поштове та будь-яке транспортне сполучення.

В судовому засіданні була допитана свідок ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , пенсіонер, мешкає: АДРЕСА_3 та в судовому засіданні підтвердила факт родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 .

Вивчивши матеріали справи, надані позивачем на підтвердження обставин, викладених у позові, суд приходить до висновку, що позивачем безперечно доведено, що ОСОБА_3 приходиться рідною сестрою його батькові ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 , та йому рідною тіткою.

Статтями1217,1258 ЦК Українипередбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, що визначено п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України.

Перелік фактів, які підлягають встановленню судом в окремому провадженні, викладений в ч. 1 ст. 315 ЦПК України та не є вичерпним ч. 2 ст. 315 ЦПК України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах встановлення фактів, що мають юридичне значення» (далі постанови Пленуму) із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п. 7 постанови Пленуму суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Згідно ч.ч. 1-4ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

У відповідності до ч.ч. 1-3ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Зазначені норми процесуального права узгоджуються і з положеннямистатті 20 ЦК України, згідно якої право на захист особа здійснює на свій розсуд.

Згідно ч.1ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч.6ст.81 ЦПК України, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Обґрунтування наявності обставин повинні здійснюватися за допомогою належних, допустимих і достовірних доказів, а не припущень, що й буде відповідати встановленомустаттею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободвід 04 листопада 1950 року принципу справедливості розгляду справи судом.

Під родинними відносинами слід розуміти, насамперед, кровний зв`язок між людьми, за наявністю якого у людини виникають відповідні юридичні наслідки, тобто, виникнення, зміна чи припинення прав та обов`язків, зокрема право на спадщину.

Таким чином суд вважає, що в матеріалах справи наявні всі докази, що підтверджують юридичний факт, а саме - в судовому засіданні з досліджуваних письмових документів, показів свідка встановлено родинний зв`язок ОСОБА_3 з ОСОБА_1 , а тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.ст.ст. 12,13,76-78,81,89,259,263-265,268,315-319 ЦПК, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідною сестрою ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_3 та рідною тіткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Суддя: О. В. Рунчева

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118124164
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —182/4962/22

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

Ухвала від 14.04.2023

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Рунчева О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні