Рішення
від 04.04.2024 по справі 339/533/23
БОЛЕХІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №339/533/23

17

2-о/339/5/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2024 року м. Болехів

Болехівський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Скригун В.В.

за участю секретаря Ганчар Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за заявою ОСОБА_1 , зацікавлена особа: Болехівська міська рада, про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 та визначити, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є сином ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Мотивуючи свої вимоги, заявник вказує, що він є сином ОСОБА_2 та онуком ОСОБА_3 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 (баба) померла.

Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно. Батько, як спадкоємець першої черги, вступив у володіння спадковим майном, оскільки на день смерті проживав разом із спадкодавцем. Однак батько не виготовив правовстановлюючих документів на спадкове майно.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 (батько) помер.

У встановленому законом порядку він звернувся до нотаріуса про прийняття спадщини, щоб отримати свідоцтво про право на спадщину за законом після смерті батька. Однак нотаріус виявив у документах розбіжності та запропонував усунути ці неточності і надати підтвердження, що його батько є сином ОСОБА_3 , оскільки ОСОБА_3 (баба) з невідомих причин після смерті діда повернула дошлюбне прізвище ОСОБА_4 , а у свідоцтві про народження батька матір"ю вказано вказано Лесів. Вказані суперечності у прізвищах його рідних перешкоджають у виготовленні спадкових документів.

Усунути вказані суперечності в позасудовому порядку він не може, оскільки його батько і баба померли. Отже для встановлення факту родинних відносин між батьком і бабою він змушений звернутися до суду.

Ухвалою від 04 грудня 2023 року відкрито провадження по справі та вирішено розглядати справу за правилами окремого провадження.

24 січня 2024 року витребувано докази по справі.

12лютого 2024року витребуваноповторно уДолинського районноговідділу державноїреєстрації актівцивільного стануПівденно-Західногоміжрегіонального управлінняміністерства юстиції(м.Івано-Франківськ)інформацію напідставі чого ОСОБА_3 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 ,змінила шлюбнепрізвище ОСОБА_5 на дошлюбне ОСОБА_4 .Будь-яких інших процесуальних дій по справі не вчинялося.

Заявник в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, вимоги, викладені у заяві, підтримує.

Представник заінтересованої особи Болехівської міської ради в судове засідання не з`явився. Подав клопотання про розгляд справи за відсутності їхнього представника (а.с.21).

Згідно ч.1 ст.223 ЦПК України, неявка усудове засіданнябудь-якогоучасника справиза умови,що йогоналежним чиномповідомлено продату,час імісце цьогозасідання,не перешкоджаєрозгляду справипо суті.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з вимогами ч. 3ст. 294 ЦПК України,справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відповідно доп.6 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі; прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті. У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Як вбачається із свідоцтва про народження заявника, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Міжріччя Долинського району Івано-Франківської області. Батьками заявника є: ОСОБА_2 та ОСОБА_6 (а.с.7).

ІНФОРМАЦІЯ_4 народився батько заявника ОСОБА_2 , батьками якого є ОСОБА_7 та ОСОБА_8 (а.с.9).

ІНФОРМАЦІЯ_5 народилася ОСОБА_3 (а.с.8).

23 лютого 1948 року ОСОБА_7 та ОСОБА_3 уклали шлюб. Після укладення шлюбу дружина взяла прізвище ОСОБА_5 (а.с.10).

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 (баба) померла (а.с.11).

Батько заявника ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.12).

Звернувшись до нотаріуса для отримання свідоцтва про право на спадщину, як єдиний спадкоємець після смерті батька, заявник отримав повідомлення від 23 листопада 2023 року про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки у документах виявлено розбіжності, запропонував усунути ці неточності та надати підтвердження, що його батько є сином ОСОБА_3 (а.с.13)

Згідно відомостей Долинського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Калуському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління міністерства юстиції, актових записів про зміну прізвища ОСОБА_8 на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 не виявлено (а.с. 42).

Встановлення факту родинних відносин необхідно заявникові для реалізації права на спадщину після смерті батька ОСОБА_2 .

Так, відповідно до частини першої статті 293 Цивільного процесуального кодексу України № 1618-IV від 18.03.2004 (далі - ЦПК України) окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з п. 1 частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до ч.2 цієї ж статті ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У постанові Верховного Суду від 14.04.2021 року у справі № 205/2102/19-ц (провадження N0 61 - 872св21) встановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися до суду із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору розглядається в порядку окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем. Разом з тим, незалежно від часу прийняття спадщини, вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (частина п`ята статті 1268 ЦК України).

Верховний Суд у постанові від 14.04.2021 року у справі № 205/2102/19- ц (провадження № 61 -872св21) зробив правовий висновок, що спадкові права є майновим об`єктом цивільного права, оскільки вони надають спадкоємцям можливість успадкувати майно (прийняти спадщину), але право розпорядження нею виникає після оформлення успадкованого права власності у встановленому законом порядку.

В даному випадку встановлення юридичного факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право та після смерті ОСОБА_2 інших осіб, які б подавали або могли б подати заяву на спадщину немає.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У відповідності до п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Жодних доказів, які б спростовували доводи заявника по справі матеріали справи не містять.

Відповідно ч.1 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Отже, вказані докази свідчать про те, що батько заявника ОСОБА_2 є сином ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до вимог ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Європейський суд з прав людини вказав, що згідно з його установленою практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (SERYAVIN AND OTHERS v. UKRAINE, № 4909/04, § 58, ЄСПЛ, від 10 лютого 2010 року).

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що заявник звернувся із заявою до суду про встановлення факту родинних відносин з метою оформлення своїх спадкових прав, встановлення даного факту в позасудовому порядку є неможливим з підстав відсутності частини документів про походження осіб, перешкоджає реалізації заявнику права на оформлення спадщини, наявності спору про право судом не встановлено, у зв`язку з чим заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 89, 211, 247, 293, 315, 319 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Заяву ОСОБА_1 , зацікавлена особа: Болехівська міська рада, про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 та встановити, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є сином ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_1 , паспорт НОМЕР_2 , виданий Болехівським МВ УМВС в Івано-Франківській області, 08 лютого 1996 року, проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Болехівська міська рада місцезнаходження пл. Івана Франка, 12 м.Болехів Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04054270.

Суддя: СкригунВ.В.

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118124565
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —339/533/23

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Скригун В. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Скригун В. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Скригун В. В.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Болехівський міський суд Івано-Франківської області

Скригун В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні