Ухвала
від 04.04.2024 по справі 624/249/24
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 624/249/24

провадження № 2-о/624/14/24

УХВАЛА

04 квітня 2024 року суддя Кегичівського районного суду Харківської області Богачова Т.В., розглянувши заяву

ОСОБА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

заінтересована особа: Кегичівська селищна рада Красноградського району Харківської області, місцезнаходження за адресою: вул. Волошина, буд. 50, смт. Кегичівка, Красноградського району, Харківської області, 64003,

про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

в с т а н о в и в:

Заявник звернувся до суду з заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, призначення його опікуном заявника ОСОБА_1 .

Заява обґрунтована тим, що згідно рішення Виконавчого комітету Кегичівської селищної ради від 11.03.1988 опікуном ОСОБА_2 було призначено його матір ОСОБА_3 . На цей час мати ОСОБА_3 померла. ОСОБА_2 у зв`язку з розладом психіки не може розуміти значення своїх дій і керувати ними, а тому потребує встановлення над ним опіки. Заявник є рідним братом ОСОБА_2 , який є інвалідом другої групи у зв`язку з розладом психіки, перебуває на обліку у психіатра. Внаслідок психічної хвороби ОСОБА_2 не може висловлювати свої думки, не може чітко розмовляти, самостійно одягатися, готувати їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, самостійно вийти з дому, приймати їжу.

Заява відповідає вимогам ст.ст. 295-297 ЦПК України.

Підстави, визначені ст.ст.185,186 ЦПК України, для залишення заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження відсутні.

Заявником при зверненні до суду з заявою, особу щодо якої розглядається питання визнання її недієздатною, до складу учасників справи як заінтересовану особу не залучено.

Встановивши даний факт, суд приходить до висновку про необхідність залучити цю особу до участі у справі, оскільки судове рішення прийняте за результатами розгляду цієї справи вплине на її права та обов`язки як дієздатної особи.

Згідно ч.1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до ч. 3 ст. 42 ЦПК України, передбачено, що у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Відповідно до ч. 8 ст. 49 ЦПК України, заявник та заінтересовані особи у справах окремого провадження мають права та обов`язки сторін, крім випадків, передбачених у розділі IV цього Кодексу.

Нормами ЦПК України не врегульовано порядок залучення до участі у справі заінтересованої особи, у зв`язку з цим, суд приходить до висновку про застосування принципу аналогії закону, а тому при вирішенні питання про залучення заінтересованої особи керується ст. 53 ЦПК України.

Згідно вимог ч.1, ч.3, ч. 5, ч. 7 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що ухвалене судом рішення за результатами розгляду цивільної справи може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_2 , як дієздатної особи, що є підставою для її залучення до участі у справі як заінтересованої особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України, питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Відповідно до довідки Кегичівської ЦРЛ, довідки МСЕК, висновку ЛКМ ОСОБА_2 є інвалідом ІІ групи по психічному захворюванню, має обмежену здатність контролювати свою поведінку.

Враховуючи стан здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, виклик її у судове засідання не здійснювати, а розгляд справи проводити за участю заявника, адвоката особи, стосовно якої розглядається питання її недієздатності та заінтересованої особи.

Як вбачається з матеріалів справи заявником адвоката для особи стосовно якої розглядається питання її недієздатності самостійно не залучено.

Відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України розгляд справ про визнання фізичної особи недієздатною проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами України мають особи, стосовно яких розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до Наказу Координаційного центру з надання правової допомоги №4 від 01.02.2021 «Про затвердження переліків адміністративно-територіальних одиниць, на територію яких поширюється діяльність місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги» на територію Кегичівської територіальної громади поширюється діяльність Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За таких обставин, суд вважає за необхідне доручити Первомайському місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката особі, стосовно якої вирішується питання про визнання недієздатною з метою забезпечення її прав та законних інтересів.

Відповідно до ч. 2 ст. 294 ЦПК України, суд, з метою з`ясування обставин справи може за власної ініціативи витребувати необхідні докази.

Відповідно до ч. 5 ст. 84 ЦПК України, суд може уповноважити на одержання витребуваних доказів заінтересовану особу.

Суд вважає за необхідне для належного з`ясування обставин справи, необхідність призначення судово-психіатричної експертизи витребувати з лікарні амбулаторну картку хворого ОСОБА_2 та на її отримання уповноважити заявника ОСОБА_1 та його представника Каніщеву В.С .

В зв`язку з вищевикладеним вважаю за необхідне призначити справу до розгляду в судовому засіданні та витребувати докази.

Керуючись ст.ст. 187, 258, 260, 293-267, 300 ЦПК України, суддя

у х в а л и в:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Кегичівська селищна рада Красноградського району Харківської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Розгляд справи проводити в порядку окремого провадження.

Справу слухати Кегичівським районним судом Харківської області у складі суду згідно протоколу розподілу судової справи.

Призначити судове засідання на 23 квітня 2024 року о 10-00 годині в приміщенні Кегичівського районного суду Харківської області за адресою: вул. Миру, 26, смт. Кегичівка, Харківської області.

Залучити до участі у справі як заінтересовану особу - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою АДРЕСА_1 .

Доручити Первомайському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (64602, Харківська область, Лозівський район, м. Лозова, вул. Свято-Миколаївська, 4, еmail: pervomayskyy.kharkiv@legalaid.kh.ua) призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою АДРЕСА_1 , адвоката для надання безоплатної правничої допомоги в обсязі, передбаченому нормами Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», для участі в цивільній справі.

Органу опіки та піклування виконавчого комітету Кегичівської селищної ради Харківської області розглянути питання щодо можливості призначення ОСОБА_1 , опікуном над ОСОБА_2 у випадку визнання його судом недієздатним, про що за наявності підстав надати відповідне подання.

Зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство Кегичівської селищної ради «Кегичівська центральна лікарня» надати до Кегичівського районного суду Харківської області (вул. Миру, 26, смт. Кегичівка Харківської області) амбулаторну картку хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою АДРЕСА_1 .

Уповноважити ОСОБА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , Каніщеву Віту Сергіївну , свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю серії ПТ №2656 від 26.03.2019, на одержання амбулаторної картки хворого ОСОБА_2 .

Роз`яснити, що відповідно до ч.ч. 6-9 ст. 84 ЦПК України Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Відповідно до ч. 1 ст. 146 ЦПК України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 148 ЦПК України за невиконання ухвали з відповідальної особи може бути стягнуто штраф в дохід державного бюджету у сумі від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Роз`яснити заінтересованій особі, що вона має процесуальні права і обов`язки, встановлені ст.ст. 43, 49 ЦПК України.

Запропонувати заінтересованій особі, протягом 10 (десяти) днів з дня отримання цієї ухвали надати суду письмові пояснення щодо заяви з викладом аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти заяви; докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, а також документи, що підтверджують надіслання (надання) письмових пояснень і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Копію ухвали надіслати учасникам справи, залученій особі, Первомайському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Кегичівській центральній районній лікарні. Копію заяви та доданих до неї документів надіслати заінтересованій особі.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: http://court.gov.ua/fair/sud2017/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Т.В. Богачова

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118125164
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —624/249/24

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Богачова Т. В.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Богачова Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні