Рішення
від 04.04.2024 по справі 132/3629/23
КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 132/3629/23

Провадження № 2-о/132/12/24

РІШЕННЯ

Іменем України

"04" квітня 2024 р. Калинівський районний суд Вінницької області у складі: головуючого судді СЄЛІНА Є.В., при секретарі судового засідання РЯБІШИНІЙ Ю.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Калинівка Хмільницького району Вінницької області у порядку окремого провадження цивільну справу № 132/3629/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Тростянецька селищна рада Гайсинського району Вінницької області про встановлення фактів, що мають юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

20.11.2023 року до Калинівського районного суду Вінницької області звернулася ОСОБА_1 із вказаною заявою, в якій просить встановити факт прийняття нею спадщини після смерті баби ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області, та встановити факт належності останній Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 018480, виданого 16.07.1996 року головою Тростянецької районної державної адміністрації Вінницької області ОСОБА_3 на підставі рішення цієї ж районної державної адміністрації Вінницької області № 154 від 27.06.1996 року, який зареєстровано 18.07.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 480, на ім`я ОСОБА_2 . В обґрунтування цих вимог зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилась спадщина, зокрема на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП імені Б.Хмельницького, розміром 2,91 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). Вона будучи єдиною спадкоємицею за законом після смерті баби, фактично прийняла спадщину, оскільки вступила в управління та володіння спадковим майном. Однак отримати свідоцтво про право на спадщину не має можливості, через що вимушена звернутися до суду.

Заявник ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, надавши письмову заяву, згідно якої просить справу розглянути за її відсутності, вимоги підтримує та просить їх задовольнити.

Заінтересована особа представник Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області в судове засідання не з`явився, надавши письмове клопотання, згідно якого просить справу розглянути за його відсутності, проти задоволення вимог заявника не заперечує.

В зв`язку із неявкою сторін в судове засідання фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні у справі докази у їх сукупності, суд приходить до наступного.

За положенням частини першої статті 58 Конституції України, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Відповідно до частин першої, третьої статті 5 ЦК України, акти цивільного законодавства регулюють відносини, які виникли з дня набрання ними чинності; якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, новий акт цивільного законодавства застосовується до прав та обов`язків, що виникли з моменту набрання ним чинності.

Згідно із частиною четвертою Прикінцевих таперехідних положеньЦК України 2004року,ЦК України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності (з 01 січня 2004 року). Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності ЦК України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов`язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності.

Крім того, у відповідності до пунктів 1, 2 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування», відносини спадкування регулюються правилами ЦК, якщо спадщина відкрилась не раніше 01 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР.

За змістом норм розділу VII спадкового права ЦК України у редакції 1963 року, спадковим майном є майно, яке на праві приватної власності належало спадкодавцю на час його смерті.

Відповідно до частини першої статті 524 ЦК Української РСР, спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Згідно статті 527 ЦК Української РСР, спадкоємцями можуть бути особи, що були живими на момент смерті спадкодавця, а також діти померлого, зачаті при його житті і народженні після його смерті.

Відповідно до статті 548 ЦК Української РСР, для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Згідно статті 549 ЦК Української РСР, визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. Особи, для яких право спадкоємства виникає лише у випадку неприйняття спадщини іншими спадкоємцями, можуть заявити про свою згоду прийняти спадщину протягом строку, що залишився для прийняття спадщини. Якщо строк, що залишився, менше трьох місяців, він продовжується до трьох місяців.

Як встановлено судом, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , видане повторно 25.07.2023 року Тростянецьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), яка доводиться бабою заявника ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 , виданим повторно 16.02.2022 року Калинівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Хмільницькому районі Вінницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький); витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України № 00040677948, сформованим 25.07.2023 року Тростянецьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ); свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 , виданим повторно 17.02.2022 року Калинівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Хмільницькому районі Вінницької області Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький); витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя № 00025546548, сформованим 11.02.2020 року Калинівським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький); паспортом громадянки України серії НОМЕР_4 , виданим 27.01.2002 року Тростянецьким РВ УМВС України у Вінницькій області.

Після її смерті відкрилась спадщина, зокрема на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП імені Б.Хмельницького, розміром 2,91 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка належала померлій на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 018480, виданого 16.07.1996 року головою Тростянецької районної державної адміністрації Вінницької області ОСОБА_3 на підставі рішення цієї ж районної державної адміністрації Вінницької області № 154 від 27.06.1996 року, який зареєстровано 18.07.1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 480.

Відповідно до положень статті 529 ЦК Української РСР, онуки і правнуки спадкодавця є спадкоємцями за законом, якщо на час відкриття спадщини немає в живих того з їх батьків, хто був би спадкоємцем; вони успадковують порівну в тій частці, яка належала б при спадкоємстві за законом їх померлому родителю.

Згідно статті 553 ЦК Української РСР, спадкоємець за законом або за заповітом вправі відмовитись від спадщини протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. При цьому він може заявити, що відмовляється від спадщини на користь кого-небудь з інших спадкоємців, закликаних до спадкоємства за законом або за заповітом, а також на користь держави або окремих державних, кооперативних або інших громадських організацій. Наступне скасування спадкоємцем такої заяви не допускається. Вважається, що відмовився від спадщини також той спадкоємець, який не вчинив жодної з дій, що свідчать про прийняття спадщини (стаття 549 цього Кодексу).

Як вбачається з довідки Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області № 114 від 02.10.2023 року, № 127 від 01.11.2023 року, ОСОБА_2 на день своєї смерті була зареєстрована та проживала одиноко за адресою: АДРЕСА_1 . Після її смерті залишилось спадкове майно у вигляді права на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП імені Б.Хмельницького, розміром 2,91 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). Єдиною спадкоємицею ОСОБА_2 є її онука ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка на момент смерті баби проживала за адресою: АДРЕСА_2 , та й відповідності до положень ст.549 ЦК Української РСР, фактично прийняла спадщину, оскільки вступила в управління та розпорядження спадковим майном.

Таким чином, оскільки заявник ОСОБА_1 заяву про відмову від спадщини протягом строку, встановленого статтею 553 ЦК Української РСР не подала, вона вважається такою, що прийняла спадщину, оскільки фактично вступила в управління та володіння спадковим майном.

Відповідно до пункту 5 частини другої статті 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно пункту 6 частини першоїстатті 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або паспорті.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичної особи, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення (частина другастатті 315 ЦПК України).

Як визначено встатті 76 ЦПК України,доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору (частина перша саттті 95 ЦПК України).

Враховуючи встановлені судом обставини, оцінюючи, належність, допустимість й достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, які містяться в матеріалах справи, суд вважає доведеним факт належності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженці села Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області, померлій ІНФОРМАЦІЯ_4 в селі Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області - Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 018480, виданого 16 липня 1996 року головою Тростянецької районної державної адміністрації Вінницької області ОСОБА_3 на підставі рішення цієї ж районної державної адміністрації Вінницької області № 154 від 27 червня 1996 року, який зареєстровано 18 липня 1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 480, на ім`я ОСОБА_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12-13, 81, 89, 259, 263-265, 268, 293, 315 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Тростянецька селищна рада Гайсинського району Вінницької області про встановлення фактів, що мають юридичне значення задовольнити.

Встановити факт, від якого залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, а саме того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженка села Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області, фактично вступила в управління та володіння спадковим майном, залишеним після смерті баби ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 в селі Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме належності ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженці села Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області, померлій ІНФОРМАЦІЯ_4 в селі Четвертинівка Тростянецького району Вінницької області - Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВН № 018480, виданого 16 липня 1996 року головою Тростянецької районної державної адміністрації Вінницької області ОСОБА_3 на підставі рішення цієї ж районної державної адміністрації Вінницької області № 154 від 27 червня 1996 року, який зареєстровано 18 липня 1996 року у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № 480, на ім`я ОСОБА_2 .

Рішення суду може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118125894
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —132/3629/23

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Сєлін Є. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні