Ухвала
від 03.04.2024 по справі 152/514/24
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Шаргородський районний суд

Вінницької області

У Х В А Л А

03 квітня 2024 року

м. Шаргород

Справа № 152/514/24

Провадження № 2/152/247/24

Суддя Шаргородського районного суду Вінницької області Соколовська Т.О., розглянувши

позовну заяву ОСОБА_1 до Джуринської сільської ради Жмеринського району Вінницької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

встановив:

02.04.2024 ОСОБА_1 звернулася до Шаргородського районного суду з позовом до Джуринської сільської ради Жмеринського району Вінницької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Згідно з ч.1ст.4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За приписами ч.1 ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до вимог ст.187 ЦПК України, суддя, отримавши позовну заяву, перевіряє, чи відповідає вона вимогам, викладеним у ст.ст.175, 177 ЦПК України, чи немає підстав для залишення її без руху, повернення чи відмови у відкритті провадження і за відсутності таких підстав відкриває провадження у справі.

Згідно з вимогами ч.1 ст.185 ЦПК України, суддя встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч.2 ст.185 ЦПК України).

Відповідно до ч.3 ст.175 ЦПК України, позовна заява повинна містити: 1)найменування судупершої інстанції,до якогоподається заява; 2)повне найменування(дляюридичних осіб)або ім`я(прізвище,ім`я тапо батькові дляфізичних осіб)сторін таінших учасниківсправи,їх місцезнаходження(дляюридичних осіб)або місцепроживання чиперебування (дляфізичних осіб),поштовий індекс,ідентифікаційний кодюридичної особив Єдиномудержавному реєстріпідприємств іорганізацій України(дляюридичних осіб,зареєстрованих зазаконодавством України),а такожреєстраційний номероблікової карткиплатника податків(дляфізичних осіб)за йогонаявності абономер ісерію паспортадля фізичнихосіб громадян України(якщотакі відомостіпозивачу відомі),відомі номеризасобів зв`язку,офіційної електронноїадреси таадреси електронноїпошти; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4)зміст позовнихвимог:спосіб (способи)захисту правабо інтересів,передбачений закономчи договором,або іншийспосіб (способи)захисту правта інтересів,який несуперечить законуі якийпозивач проситьсуд визначитиу рішенні;якщо позовподано докількох відповідачів зміст позовнихвимог щодокожного зних; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися, в тому числі, якщо законом визначений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Згідно з п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України, позивач повинену позовнійзаяві зазначити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Під позовом розуміється матеріальноправова вимога позивача до відповідача про захист порушеного права, оспорюваного, невизнаного права через суд.

Під змістом позовних вимог цивільне процесуальне законодавство розуміє вказівку позивача на спосіб судового захисту.

Пред`являючи позов, позивач повинен, насамперед, зазначити у позовній заяві предмет позову (що конкретно вимагає позивач), далі він сам повинен визначитися, виходячи із принципу змагальності, зі способом судового захисту змістом позовних вимог, що є одним із основних елементів позову, який має своє нормативне закріплення у п.4 ч.3. ст.175 ЦПК України, а далі у заяві, за п.5 ч.3 ст.175 ЦПК позивач повинен зазначити підстави позову (обставини, з яких випливає право вимоги позивача та якими він обґрунтовує свої вимоги).

Звертаючись до суду, позивач повинен визначитися як з матеріальним, так і з процесуальним законом, який повинен застосовуватися до даних правовідносин, оскільки від правильної правової кваліфікації правовідносин залежить формування позивачем предмета доказування та подальше вирішення позовних вимог.

Обов`язок правильно формулювати свої позовні вимоги до суду, визначати зміст (спосіб судового захисту) та предмет покладається на позивача, що в даному позові позивачем не виконано.

Виходячи зі змісту п.4 ч.3 ст.175 ЦПК України, ОСОБА_1 у позовній заяві не вказано передбачений законом спосіб захисту її права, не зазначено позовні вимоги та їх правові підстави, відсутнє посилання на норми закону, якими позивач керувалася при зверненні до суду, назва, зміст позовної заяви містять різні підстави і предмет позову, а прохальна частина взагалі відсутня.

Подана ОСОБА_1 позовна заява містить назву «про визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування за законом», в змісті заяви позивач вказує про те, що до неї перейшло «право користування земельною ділянкою», а позовна вимога взагалі відсутня.

Отже, позивачу необхідно визначитись з предметом та підставою позову, вказати спосіб захисту порушеного права, з посиланням на відповідні норми права, обставини та докази.

Відтак, позовна заява ОСОБА_1 згідно з вимогами ст.185 ЦПК України, підлягає залишенню без руху.

Керуючись ст.ст. 185, 260 ЦПК України,

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Джуринської сільської ради Жмеринського району Вінницької області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом залишити без руху.

Повідомити позивача ОСОБА_1 про необхідність виправлення недоліків позовної заяви у строк, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання даної ухвали, шляхом подачі на виконання даної ухвали позовної заяви у новій редакції із виправленими недоліками в канцелярію Шаргородського районного суду і роз`яснити, що в разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатися неподаною і повернута їй.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала складена і підписана суддею 03.04.2024.

Суддя: Т.О. Соколовська

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118126175
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —152/514/24

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні