Ухвала
від 21.03.2024 по справі 468/2070/23
БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 468/2070/23

2-о/468/4/24

БАШТАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

56101 Миколаївська область м. Баштанка вул. Полтавська 43

УХВАЛА

21.03.2024 року Баштанський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого по справі судді Янчук С.В. при секретарі Онофрійчук М.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Баштанка в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, Баштанський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального Управління міністерства юстиції (м.Одеса), виконачий комітет Баштанської міської ради Баштанського району Миколаївської області (як орган опіки та піклування), про встановлення факту батьківства,

В С Т А Н О В И В:

До суду надійшла заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, Баштанський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального Управління міністерства юстиції (м.Одеса), виконачий комітет Баштанської міської ради Баштанського району Миколаївської області (як орган опіки та піклування), про встановлення факту батьківства померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою судді Баштанського районного суду Миколаївської області від 19.09.2023 року було відкрито провадження в цивільній справі за вказаною заявою в порядку окремого провадження.

Розгляд справи призначено на 14.11.2023 року о 11.30 год. та в подальшому відкладено до 21.03.2024 року о 09.30 год.

16.11.2023 року до суду надійшло клопотання ОСОБА_4 про залучення її до участі у справі в якості третьої особи, посилаючись на те, що рішення по справі може вплинути на її права та права її доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , оскільки на теперішній час нею вирішується питання щодо оформлення спадщини після смерті ОСОБА_2 , який доводився їй чоловіком, а її доньці - батьком.

Учасники у судове засідання не з`явились, про розгляд справи повідомлялись належним чином.

Від заявника надійшла заява про розгляд справи у її відсутність, заяву підтримала та просила її задовольнити. Щодо залучення до участі у справі ОСОБА_4 заперечує, вважаючи, що у останньої відсутні підстави для такого залучення до участі у справі.

Від представника заінтересованої особи Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області надійшла заява про розгляд справи у його відсутність на підставі наявних матеріалів справи.

Від представника ОСОБА_4 надійшла заява про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення заяви про встановлення факту батьківства заперечує.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного.

Відповідно до частин 1 та 2 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ч.6 ст. 294 ЦПК України якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

Частиною 1 ст. 315 ЦПК України визначений перелік фактів, що мають юридичне значення, справи про встановлення яких розглядаються судом.

Згідно ч.2 вказаної статті, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно роз`яснень, викладених у п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України N5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: - згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; - чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; - заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; - встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Як роз`яснено в п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України N7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

З наданих ОСОБА_4 документів (копії свідоцтва про народження, копії свідоцтва про шлюб та копії позовної заяви з вхідною печаткою Баштанського районного суду) вбачається, що остання 25.11.2006 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_2 , останній є батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 подано до суду позов про визнання факту проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 з метою визнання майна спільною сумісною власністю.

Як убачається зі змісту заяви про встановлення факту батьківства, метою встановлення даного факту є необхідність призначення пенсії по втраті годувальника

Разом з тим, встановлення факту батьківства померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (у разі задоволення заяви) слугуватиме підставою для виникнення у сина заявника ОСОБА_3 спадкових прав після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що в даному випадку заявник звернулася до суду з вимогою про встановлення факту, що має юридичне значення, встановлення якого може вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб, що вказує про наявність спору про право та необхідності залишення заяви без розгляду, оскільки встановлення даного факту підлягає розгляду за правилами позовного провадження.

Згідно ч. 4 ст. 315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

На підставівикладеного такеруючись ст.ст.257,258-261 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області, Баштанський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального Управління міністерства юстиції (м.Одеса), виконачий комітет Баштанської міської ради Баштанського району Миколаївської області (як орган опіки та піклування), про встановлення факту батьківства - залишити без розгляду.

Роз`яснити заявнику, що він має право звернутися до суду з позовом на загальних підставах.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118126385
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —468/2070/23

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Янчук С. В.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Баштанський районний суд Миколаївської області

Янчук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні