Рішення
від 01.04.2024 по справі 729/389/24
БОБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 729/389/24

2/729/198/24 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І м е н е м У к р а ї н и

01 квітня 2024 р. Бобровицький районний суд Чернігівської області в складі:

Судді Демченко Л.М.,

за участю секретарки ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Бобровицяцивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Новобасанської об`єднаної територіальної громади в особі Новобасанської сільської ради Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

У С Т А Н О В И В :

Позивачка звернулася до суду з позовом до відповідача про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її баба, ОСОБА_3 , яка на день смерті проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1 . Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, до складу якої входить земельна ділянка площею 3,1984 га., яка розташована на території Новобиківської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області. За життя ОСОБА_3 заповіту не склала. Дочка та чоловік спадкодавиці померли до відкриття спадщини. Вона у встановлений законом строк не змогла звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті баби, а в останні дні встановленого законом шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини захворів та перебувала на лікуванні. Вважає, що хвороба є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини, тому просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, про час та місце судового засідання повідомлена належним чином, надала заяву, в якій просить розглянути справу без її участі, позовні вимоги підтримує та просить задовольнити (а.с. 22).

Представник відповідача в судове засідання також не з`явився, через канцелярію суду подав заяву, в якій просить справу розглядати без його участі, позовні вимоги визнає (а.с. 21).

Враховуючи те, що сторони до суду не з`явились, суд вважає за необхідне розгляд справи провести відповідно до вимог ст.247 ч.2 ЦПК України без проведення фіксування судового засідання технічними засобами.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з такого.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.4), яка на день смерті проживала та була зареєстрований в АДРЕСА_1 (а.с.15).

Після її смерті відкрилася спадщина на належне майно.

Згідно довідки Бобровицької державної нотаріальної контори, спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не відкривалась (а.с. 3).

Згідно ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. На спадщину може претендувати територіальна громада, так як в передбачений чинним законодавством строк позивачка не подала до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ст.1272ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи те, що позивачка в справі на спливі шестимісячного строку захворіла та перебувала на лікуванні,що підтверджується відповідною довідкою медичного закладу (а.с. 6), суд вважає, що шестимісячний строк, встановлений ст.1270ЦК України пропущений з поважних причин, а тому визначає ОСОБА_2 додатковий строк три місяці для подання заяви про прийняття спадщини.

На підставівищевикладеного такеруючись ст.ст.4,12,13,76-81,89,95,200, 258,259 ЦПК України, ст.ст. 1270, 1272 ЦК України, суд ,

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_2 , - задовольнити.

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк три місяці з дня вступу рішення в законну силу для подання нею заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 баби, ОСОБА_3 .

Найменування сторін: позивачка ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , рнокпп НОМЕР_2 ); відповідач - Новобасанська об`єднана територіальна громада в особі Новобасанської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області (17461, вул. Шевченка, 49, с. Нова Басань, Бобровицький район, Чернігівська область, код ЄДРПОУ 7420684801).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя Л.М.Демченко

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118127823
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —729/389/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Демченко Л. М.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Демченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні