Рішення
від 04.04.2024 по справі 731/103/24
ВАРВИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №731/103/24

Провадження №2/731/81/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2024 року смт Варва

Варвинський районний суд Чернігівської області в складі:

судді Савенка А.І.,

за участю секретаря Тарасенко Д.В.,

розглянувши у судовому засіданні в залі судових засідань №1 цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

21 лютого 2024 року ОСОБА_1 , звернувся до Варвинського районного суду Чернігівської області з зазначеним позовом.

В обґрунтування позовних вимог, позивач посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , який на день смерті проживав та був зареєстрований у АДРЕСА_1 . За життя останньому були належні: житловий будинок, розташований за адресою: по АДРЕСА_1 , земельна ділянка призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель з кадастровим №7421155100:01:006:0558, та земельна ділянка призначена для ведення особистого селянського господарства з кадастровим №7421181600:05:000:0074, яка знаходиться на території колишньої Дащенківської сільської ради Варвинського району Чернігівської області. Відповідно до заповіту за реєстровим №1629, посвідченого 30 вересня 2013 року державним нотаріусом Варвинської районної державної нотаріальної контори, ОСОБА_2 розпорядився всім належним йому майном на користь позивача. З метою прийняття вказаної спадщини, 20 лютого 2024 року позивач звернувся до приватного нотаріуса Прилуцького районного нотаріального округу Чернігівської області Пушкарьової-Гезердави Н.О. із відповідним зверненням, на що отримав письмову відмову з підстав пропуску встановленого законом шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини. Позивач зазначає, що пропустив зазначений строк з об`єктивних причин, оскільки йому було не відомо про існування вказаного заповіту.

У зв`язку з цим, зважаючи на неможливість вирішення спору в позасудовому порядку, просить суд визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та проживав за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою Варвинського районного суду Чернігівської області від 22 лютого 2024 року цивільну справу прийнято до провадження, відкрито провадження у справі у порядку загального позовного провадження, призначено до підготовчого судового засідання на 20 березня 2024 року. Додатково зобов`язано приватного нотаріуса Варвинського районного нотаріального округу Пушкарьову-Гезердаву Н.О. повідомити суду про те, чи відкривалася спадкова справа після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , а в разі відкриття спадкової справи надати її належним чином засвідчену копію. Крім того, надати суду відомості щодо виданих свідоцтв про прийняття спадщини, яка залишилася після померлого, та інформацію щодо складених ним заповітів і їх чинність.

04 березня 2024 року на виконання вищезазначеної ухвали суду від приватного нотаріуса Варвинського районного нотаріального округу Пушкарьової-Гезердава Н.О. надійшли інформаційні довідки (а.с. 33, 34-35), разом з письмовою відповіддю, відповідно до якої спадкова справа до майна померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , не заведена (а.с. 32).

Ухвалою суду від 20 березня 2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 04 квітня 2024 року.

Позивач ОСОБА_1 , у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином (а.с. 41). 02 квітня 2024 року звернувся до суду із письмовою заявою про здійснення розгляду справи без його участі, позов підтримав у повному обсязі (а.с. 44).

Відповідач Варвинська селищна рада Прилуцького району Чернігівської області у судове засідання явку свого представника не забезпечили, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином (а.с. 42). 28 лютого 2024 року від ОСОБА_3 , яка є головою Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області, засобами електронного зв`язку до суду надійшло клопотання про здійснення розгляду справи за відсутності представника відповідача (а.с. 30).

На підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, беручи до уваги позиції сторін по справі, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення заявлених позивачем вимог, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт Варва Прилуцького району Чернігівської області у віці 94 роки помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 7).

З копії довідки адміністратора відділу ЦНАП Варвинської селищної ради Галушки Т. №152 від 20 лютого 2024 року вбачається, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 дійсно був зареєстрований один за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 17).

Після смерті ОСОБА_2 залишилося спадкове майно, зокрема, належні йому за життя наступні об`єкти нерухомого майна: житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 ; земельна ділянка з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку і господарських будівель, площею 0,1188 га, кадастровий №7421155100:01:006:0558, розташована за адресою: АДРЕСА_1 ; та земельна ділянка з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, площею 2 га, кадастровий №7421181600:05:000:0074, яка знаходиться на території колишньої Дащенківської сільської ради Варвинського району Чернігівської області (а.с. 13, 14, 15).

Відповідно до повідомлення приватного нотаріуса Варвинського районного нотаріального округу Пушкарьової-Гезердави Н.О. від 04 березня 2024 року №31/01-16, спадкова справа до майна померлого ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , не заведена (а.с. 32). Вказані обставини також доводяться відомостями з Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №76065668 від 04 березня 2024 року (а.с. 33), наданої на запит суду.

При цьому, згідно з Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) №76065684 від 04 березня 2024 року (а.с. 34-35), наданої на запит суду, вбачається, що за життя ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , було складено заповіт, зареєстрований у реєстрі нотаріальних дій за №1629, посвідчений 30 вересня 2013 року нотаріусом Варвинської районної державної нотаріальної контори, відповідно до якого ОСОБА_2 на випадок своєї смерті розпорядився всім належним йому майном, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що йому буде належати на день смерті за законом, заповів на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 12), який згідно з копією належного йому свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 є сином померлого (а.с. 16).

Суд зважає, що відомості щодо наявності інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 , окрім позивача, які не залучені до участі у даній справі, чи інформація щодо визнання зазначеної спадщини відумерлою, матеріали цивільної справи не містять.

З інформаційної довідки №26/02-31, яка видана 20 лютого 2024 року приватним нотаріусом Варвинського районного нотаріального округу Пушкарьовою-Гезердава Н.О. вбачається, що на усне звернення ОСОБА_1 про прийняття ним спадщини по заповіту щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 повідомлено, що ним пропущений встановлений законом шестимісячний строк для прийняття вказаної спадщини. У зв`язку з цим, запропоновано звернутися до суду (а.с. 11).

Згідно ч. 1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Зважаючи на це, суд констатує, що позивачем ОСОБА_1 було пропущено встановлений законом строк для прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті його батька ОСОБА_2 , що мало місце 20 травня 2023 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

За положенням ч. 1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Частинами ч. 1, 3 ст. 1272 ЦК України визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до абзаців 6-7 пункту 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30 травня 2008 року «Про судову практику у справах про спадкування», вирішуючи питання про визначення додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, не може перевищувати шестимісячного строку, встановленого статтею 1270 ЦК України для прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, з урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив встановлений законом строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

При вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини у такому випадку потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Аналогічний за змістом висновок викладений у постанові Верховного Суду України від 06 вересня 2017 року у справі №6-496цс17.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Такого правового висновку дійшов Верховний Суд в постанові від 26 червня 2019 року по справі №565/1145/17, що також узгоджується з постановою Верховного Суду від 01 квітня 2020 року у справі № 241/372/18.

За таких обставин суд констатує, що позивач ОСОБА_1 не міг своєчасно реалізувати свої спадкові права та вчасно звернутися із заявою про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , з підстав його необізнаності про наявність заповіту на його користь, що матеріалами цивільної справи не спростовується та не заперечується іншими учасниками справи.

Отже, на підставі вказаних доводів та письмових доказів, суд приходить до висновку про те, що у позивача існували об`єктивні, непереборні, істотні труднощі у вчиненні ним дій щодо подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 . Причини пропуску строку на подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини наведені позивачем у позові судом приймаються, як поважні.

Суд звертає увагу, що позивач позбавлений можливості захистити своє порушене право в інший спосіб, крім, як звернутися з позовом до суду про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Відповідач щодо задоволення заявлених позивачем вимог не заперечує.

Згідно зі ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, оцінивши всі докази по справі у їх сукупності та взаємозв`язку, зважаючи на те, що обставини, на які посилається позивач, як на підставу задоволення позовних вимог, знайшли своє підтвердження в судовому засіданні, суд приходить до висновку, що зазначений позов підлягає задоволенню, оскільки строк для прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 було пропущено з поважних причин, а тому позивачу необхідно визначити додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини, тривалістю три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

На підставі наведеного, керуючись ст. 206, 247, 263, 265, 273, 354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_3 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_2 ) до Варвинської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області (юридична адреса: вул. Шевченка, 38, смт Варва Прилуцького району Чернігівської області, 17600; код ЄДРПОУ 04412372) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІПН НОМЕР_3 ) додатковий строк протягом трьох місяців після набрання рішенням законної сили для подання до нотаріуса заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя А.І. Савенко

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118127870
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —731/103/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Варвинський районний суд Чернігівської області

Савенко А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні