Рішення
від 04.04.2024 по справі 904/926/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.04.2024м. ДніпроСправа № 904/926/24

за позовом Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі", м. Дніпро

до Державного професійно-технічного навчального закладу "Кам`янський центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівництва та автотранспорту", м. Кам`янське, Дніпропетровська область

про стягнення заборгованості

Суддя Ярошенко В.І.

Без повідомлення (виклику) учасників справи

ПРОЦЕДУРА

Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Державного професійно-технічного навчального закладу "Кам`янський центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівництва та автотранспорту" про стягнення заборгованості з оплати за надані послуги з розподілу електричної енергії вартістю 126 288, 89 грн за листопад-грудень 2023 та послуги з забезпечення перетікання реактивної електричної енергії вартістю 3 961, 30 грн за червень-грудень 2023 у розмірі 130 250, 19 грн.

Ухвалою суду від 26.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 904/741/24. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

21.03.2024 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

За викладених обставин, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

В порядку статті 240 Господарського процесуального кодексу України судом прийнято рішення у справі.

АРГУМЕНТИ СТОРІН

Позиція позивача викладена у позовній заяві

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору про постачання електричної енергії, в частині повної та своєчасної оплати послуг за розподіл та перетікання реактивної електричної енергії.

Позиція відповідача викладена у відзиві на позовну заяву

Відповідач не заперечує проти задоволення позовних вимог.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ ТА ДОКАЗИ, ЩО ЇХ ПІДТВЕРДЖУТЬ

Акціонерне товариство "ДТЕК Дніпровські електромережі" (далі позивач/оператор системи розподілу) у відповідності із Законом України "Про ринок електричної енергії" та Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 року (далі - Правила, ПРРЕЕ), надає послуги з розподілу електричної енергії у межах місць провадження господарської діяльності, а саме на території Дніпропетровської області в межах розташування системи розподілу електричної енергії, що перебуває у власності або господарському віданні AT "ДТЕК Дніпровські електромережі", та електричних мереж інших власників, які приєднані до мереж ліцензіата.

16.11.2018 року позивачу видано ліцензію з розподілу електричної енергії споживачам (постанова НКРЕКП від 16.11.2018 № 1440).

19.04.2018 набрала чинності постанова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) "Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії" №312 від 14.03.2018 (надалі - Постанова).

За п. 2 Постанови укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, відповідно до вимог цих Правил, здійснюється до "01" грудня 2018 року шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Пунктом 4 Постанови встановлено, що договір про надання послуг з розподілу електричної енергії вважається укладеним з дати підписання споживачем заяви-приєднання до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії, яка повертається споживачем на адресу ОСР, та/або сплати за рахунком (квитанцією), який надсилається (надається) одночасно з договором споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, та/або з дати, указаної у заяві-приєднанні, якщо споживач протягом указаного в заяві-приєднанні терміну не звернувся до ОСР із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих умов договору та спожив будь-який обсяг електричної енергії.

Публічний договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії розміщено на сайті Оператора системи розподілу за посиланням https://www.dtek-dnem.com.ua/ua/enter-contract.

Відповідно до пункту 2.1.2 Правил Оператор системи зобов`язаний укласти договори про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії з усіма споживачами, електроустановки яких приєднані до електричних мереж на території діяльності відповідного оператора системи.

Пунктом 2.1.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП) № 312 від 14.03.2018 (з подальшими змінами та доповненнями), договір споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії є публічним договором приєднання та укладається з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України на основі типового договору, що є додатком 3 до цих Правил.

Оператор системи розподілу зобов`язаний на головній сторінці свого вебсайту, а також у друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності, та у власних центрах обслуговування споживачів розмістити редакцію договору про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії та роз`яснення щодо укладення та приєднання споживача до договору споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії.

Договір споживача про надання послуг з розподілу/передачі електричної енергії за ініціативою споживача або оператора системи відповідно до визначених цими Правилами випадків, як правило, укладається шляхом приєднання споживача за заявою-приєднанням до розробленого оператором системи розподілу договору на умовах складеного оператором системи розподілу паспорта точки розподілу/передачі.

Враховуючи факт споживання відповідачем електричної енергії, станом на сьогодні між відповідачем та позивачем діє Публічний договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, умови якого розміщені на сайті Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" (далі - договір з розподілу). При цьому позивачу зазначає, попередній договір про постачання електричної енергії № 1360 від 01.07.2009 продовжує свою дію в частині, що не врегульована договором про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Крім того, 21.02.2022 між Позивачем та Відповідачем було укладено Договір № 1360КР/10 про закупівлю послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії за державні кошти/власні кошти, який є невід`ємною частиною Публічного договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії.

Додатком до вказаного Договору є Перелік об`єктів Споживача, за яким вказано № особового рахунку - 1360, найменування об`єкту - 62Z0560550079730, адреса об`єкту - смт. Новомиколаївка, вул. Гайдамацька, 3.

Оператор системи розподілу надає споживачу послуги з розподілу (передачі) електричної енергії параметри якості якої відповідають показникам, визначеним Кодексом системи передачі, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 309 та Кодексом систем розподілу, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 310, за об`єктом, технічні параметри якого фіксуються в Паспорті точки/точок розподілу за об`єктом споживача, який є Додатком 2 до договору, та в особовому рахунку споживача, облікових базах даних Оператора системи розподілу (пункт 2.1. договору з розподілу).

Відомості про засіб (засоби) вимірювання обсягу електричної енергії, що використовується на об`єкті (об`єктах) споживача, зазначаються разом із енергетичними ідентифікаційними кодами (ЕІС кодами) в додатку 3 до цього Договору (пункт 2.2. договору з розподілу).

Споживач оплачує за розподіл (передачу) електричної енергії згідно з умовами глави 5 договору та інші послуги Оператора системи розподілу згідно з Додатком 4 "Порядок розрахунків" (пункт 2.3. договору з розподілу).

Ціною договору є вартість послуг з розподілу (передачі) електричної енергії на об`єкт (об`єкти) споживача зазначені у в Паспорті точки/точок розподілу за об`єктом споживача (пункт 5.1. договору з розподілу).

Оплата послуг з розподілу (передачі) електричної енергії за договором здійснюється на поточний рахунок Оператора системи розподілу (пункт 5.2. договору з розподілу).

Згідно з пунктом 6.2. договору з розподілу, споживач зобов`язується, зокрема: виконувати умови договору; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх внутрішніх електромереж, електроустановок та електроприладів; невідкладно повідомляти Оператора системи розподілу про недоліки в роботі вузла вимірювання; узгоджувати з Оператором системи розподілу нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності; забезпечувати доступ представникам Оператора системи розподілу, які пред`явили свої службові посвідчення, до свого об`єкта для обстеження вузла вимірювання, електроустановок та електропроводки; у разі зміни власника об`єкта (звільнення споживачем займаного приміщення, реорганізації, ліквідації (у тому числі шляхом банкрутства), відчуження в будь-який спосіб займаного приміщення) не пізніше ніж за 20 робочих днів до припинення користування електричною енергією на об`єкті письмово повідомити Оператора системи розподілу про розірвання договору та не пізніше дня звільнення об`єкту здійснити всі оплати передбачені умовами договору; у разі здійснення оплати за послугу з розподілу безпосередньо Оператору системи розподілу здійснювати таку оплату у терміни передбачені Додатком 4 до договору; уразі, якщо споживач є власником засобу вимірювання, виконувати обґрунтовані вимоги Оператора системи щодо приведення засобу вимірювання в технічний стан відповідно до вимог нормативних документів.

Відповідно до пункту 7 Додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору з розподілу, оплата послуг за фактичні обсяги розподіленої електричної енергії здійснюється споживачем на підставі виставлених Оператором системи розподілу платіжних документів протягом 5 робочих днів від дня їх отримання. Споживач має можливість самостійно сформувати платіжні документи у веб-сервісі "особистий кабінет", що розміщений на офіційному сайті Оператора системи розподілу за посиланням: http://dtek-dnem.com.ua (далі Особистий кабінет), на підставі фактичних показів засобу (ів) обліку за розрахунковий період, внесених самостійно або Оператором системи розподілу.

У разі не отримання споживачем з будь-яких причин платіжного документу, оплата ним послуг з розподілу електричної енергії здійснюється споживачем самостійно, не пізніше ніж за 5 робочих днів до настання розрахункового періоду, який визначається в Додатку 3 до договору, відповідно до фактичного обсягу розподіленої електричної енергії протягом відповідного розрахункового періоду. Під час визначення суми платежу остаточного розрахунку за поточний розрахунковий період Оператором системи розподілу мають бути враховані суми проведених попередніх платежів за даний період. Оплата остаточного розрахунку за надання послуг з розподілу електричної енергії за поточний розрахунковий період здійснюється споживачем не пізніше 5 робочих днів після закінчення розрахункового періоду (пункти 12-14 Додатку 4 до договору з розподілу).

На виконання умов договору, у період з листопада 2023 по грудень 2023 позивачем були надані відповідачу послуги з розподілу електричної енергії на загальну суму 126 288, 89, що підтверджується актами надання послуг з розподілу електричної енергії:

- № 40250140269835-1 за листопад 2023 року на суму 52 057, 73 грн з ПДВ;

- № 40250060284059-1 за грудень 2023 року на суму 74 231, 16 грн з ПДВ.

З матеріалів справи також вбачається, що у період з червня по грудень 2023 року позивачем були надані відповідачу послуги з перетікання реактивної електричної енергії на загальну суму 3 961, 30 грн на підтвердження чого були складені такі акти надання послуги із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії:

- № 30250140203836-3 за червень 2023 року на суму 158, 10 грн з ПДВ;

- № 30250100215702-3 за липень 2023 року на суму 456, 52 грн з ПДВ;

- № 30250040228826-3 за серпень 2023 року на суму 798, 16 грн з ПДВ;

- № 30250060242098-3 за вересень 2023 року на суму 786, 32 грн з ПДВ;

- № 3025 0000841204-3 за жовтень 2023 року на суму 650, 84 грн з ПДВ;

- № 30250140269835-3 за листопад 2023 року на суму 601, 78 грн з ПДВ;

- № 30250060284059-3 за грудень 2023 року на суму 509, 58 грн з ПДВ.

Акти про надання послуг за спірні періоди підписані відповідачем без заперечень до них. Зауважень щодо вартості наданих послуги з розподілу електричної енергії та послуги з перетікання реактивної енергії у спірні періоди відповідач також не направляв.

Позивач виставив відповідачеві рахунки на оплату наданих послуг.

Несплата відповідачем заборгованості у загальній сумі 130 250, 19 грн, з якої: 126 288, 89 грн заборгованості з оплати за надані послуги з розподілу електричної енергії, 3 961, 30 грн заборгованості з оплати за надані послуги з забезпечення перетікання реактивної електричної енергії, і стало причиною виникнення спору та зверненням позивача до суду.

ОЦІНКА АРГУМЕНТІВ СТОРІН, ВИСНОВКИ СУДУ

Щодо правовідносин сторін

Предметом доказування у цій справі є обставини, пов`язані з виконанням сторонами договірних зобов`язань щодо надання послуг з розподілу електричної енергії, перетікання реактивної електричної енергії та з їх оплати.

Взаємовідносини між учасниками роздрібного ринку електричної енергії, до яких, зокрема, належать оператор системи розподілу та споживач, визначені Правилами роздрібного ринку електроенергії, затвердженими постановою НКРЕКП № 312 від 14.03.2018 (далі Правила, ПРРЕЕ).

Згідно з пунктом 4.1 цих Правил розрахунки за електричну енергію та послуги, що надаються на роздрібному ринку, між учасниками цього ринку здійснюються у грошовій формі відповідно до укладених договорів.

Розподіл електричної енергії та забезпечення перетікання реактивної електричної енергії за своєю сутністю є послугами, що надаються оператором системи розподілу.

Щодо суми заборгованості

Статтею 901 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

Відповідно до положень частини першої статті 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Пунктом 4.2 ПРРЕЕ визначено, що послуги з розподілу або передачі електричної енергії оплачуються відповідно до умов договору споживача з електропостачальником або споживачем, або електропостачальником на зазначений у відповідних договорах поточний рахунок оператора системи.

За змістом пункту 4.33 ПРРЕЕ споживачі, які відповідно до методики, затвердженої центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики в електроенергетичному комплексі, зобов`язані здійснювати розрахунки за перетікання реактивної електричної енергії, вносять плату за перетікання реактивної електричної енергії на поточний рахунок оператора системи, на території здійснення ліцензованої діяльності якого приєднані електроустановки споживачів, відповідно до умов договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії, який може бути додатком до договору споживача про розподіл (передачу) електричної енергії.

Наявними у матеріалах справи актами приймання-передачі наданих послуг підтверджується факт належного виконання позивачем своїх зобов`язань щодо надання відповідачу послуг з розподілу електричної енергії за період з листопада по грудень 2023 року та з перетікання реактивної електричної енергії у період із червня по грудень 2023 року, у зв`язку з чим у відповідача виникло зобов`язання з оплати цих послуг у порядку, визначеному умовами договору про надання послуг з розподілу електричної енергії та договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії.

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

За частиною першою статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За змістом пункту 7 додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору та пункту 3.2 договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії (додаток 10 до договору) відповідач повинен був здійснити остаточну оплату послуг з розподілу електричної енергії та оплату послуг з перетікання реактивної електричної енергії протягом 5 робочих днів з дня отримання (формування) відповідного рахунку.

Доказів вручення відповідачу (отримання ним) рахунків на оплату наданих у зазначений період послуг з розподілу електричної енергії та з перетікання реактивної електричної енергії матеріали справи не містять.

Проте, рахунок на оплату за своєю правовою природою не є первинним документом, що фіксує здійснення певної господарської операції, а є документом, який містить тільки платіжні реквізити, на які потрібно перераховувати грошові кошти.

Тож, з огляду на дати формування позивачем рахунків та актів приймання-передачі наданих у період з лютого 2023 року по жовтень 2023 року послуг, які містять інформацію щодо обсягу та вартості наданих послуг з розподілу електричної енергії та з перетікання реактивної електричної енергії, та з урахуванням умов пункту 7 додатку 4 "Порядок розрахунків" до договору, пункту 3.2 договору про надання послуг із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії (додаток 10 до договору), строк виконання відповідачем зобов`язань з оплати є таким, що настав.

Докази повної оплати відповідачем послуг з розподілу електричної енергії за період з листопада по грудень 2023 року та з перетікання реактивної електричної енергії, наданих йому позивачем у період з червня по грудень 2023 року, у матеріалах справи відсутні.

Пункт 3 частини 2 статті 129 Конституції України визначає одним із принципів судочинства змагальність сторін та свободу в наданні ними своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно з частинами 1, 3 статті 74, частиною 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Отже, обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Відповідач наявну суму основного боргу визнав, але на момент розгляду справи доказів її погашення суду не надано. Тому вимоги позивача в частині стягнення з відповідача заборгованості у загальній сумі 130 250, 19 грн, з якої: 126 288, 89 грн заборгованості з оплати за надані послуги з розподілу електричної енергії, 3 961, 30 грн заборгованості з оплати за надані послуги з забезпечення перетікання реактивної електричної енергії визнаються судом обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

СУДОВІ ВИТРАТИ

За змістом статті 129 Господарського процесуального кодексу України за результатами розгляду справи здійснюється розподіл судових витрат.

Відповідно до частини 1 статті 130 Господарського процесуального кодексу України у разі визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Аналогічна норма закріплена в частині 3 статті 7 Закону України "Про судовий збір".

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне в порядку, визначеному частиною 1 статті 130 Господарського процесуального кодексу України та частиною 3 статті 7 Закону України "Про судовий збір", повернути позивачу 50% сплаченого ним при поданні позову судового збору (у розмірі 1 514 грн), оскільки до початку розгляду справи по суті відповідачем було подано заяву про визнання позову.

В іншій частині витрати зі сплаті судового збору у розмірі 1 514 грн судом покладаються на відповідача.

Керуючись статями 2, 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 231, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Державного професійно-технічного навчального закладу «Кам`янський центр підготовки та перепідготовки робітничих кадрів будівництва та автотранспорту» (51938, Дніпропетровська область, м. Кам`янське, вул. Б. Хмельницького, буд. 20; ідентифікаційний код 02541527) на користь Акціонерного товариства "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, буд. 22, ідентифікаційний код 23359034) 126 288, 89 грн заборгованості з оплати за надані послуги з розподілу електричної енергії, 3 961, 30 грн заборгованості з оплати за надані послуги з забезпечення перетікання реактивної електричної енергії та 1 514 грн витрат по сплаті судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повернути Акціонерному товариству "ДТЕК Дніпровські електромережі" (49107, м. Дніпро, шосе Запорізьке, буд. 22, ідентифікаційний код 23359034) 1 514 грн (одна тисяча п`ятсот чотирнадцять грн 00 копійок) судового збору з Державного бюджету України, сплата якого підтверджується платіжною інструкцією № 3249579 від 20.12.2023, що міститься в матеріалах справи № 904/926/24.

Рішення суду може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня підписання рішення шляхом подання апеляційної скарги до Центрального апеляційного господарського.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя В.І. Ярошенко

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118129528
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —904/926/24

Рішення від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні