Ухвала
від 04.04.2024 по справі 920/363/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

04.04.2024м. СумиСправа № 920/363/24

Господарський суд Сумської області у складі судді Заєць С.В., розглянувши матеріали позовної заяви від 30.03.2024 (вх. № 1708 від 01.04.2024)

за позовом ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 )

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Сумська насосна

техніка» (вул. Ковпака, 4/1, м. Суми, 40020,

код ЄДРПОУ 37283133)

про визнання незаконним протоколу загальних зборів та скасування реєстраційної дії про зміну керівника товариства,

УСТАНОВИВ:

01.04.2024 позивач подав позовну заяву, в якій просить суд визнати:

1. Постановити рішення, яким визнати незаконними Загальні збори учасників ТОВ «Сумська насосна техніка» від 27.04.2023 року у зв`язку з тим, що вказані Загальні збори учасників були проведені всупереч вимог чинного цивільного законодавства України та Статуту даного Товариства.

2. Визнати незаконною та скасувати реєстраційну дію № 1006321070026007965 від 28.04.23., як таку, що складена особою, яка не мала повноважень діяти від імені ТОВ «Сумська насосна техніка».

3. Покласти на Відповідача всі судові витрати, пов`язані з судовим розглядом даної справи, включаючи і витрати на правову допомогу адвоката у розмірі 5000,0 грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 01.04.2024, справу № 920/363/24 розподілено до розгляду судді Заєць С.В.

Дослідивши позовні матеріали, суд дійшов наступних висновків:

Згідно зі ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Позовна заява повинна містити:

1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову;

6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

У разі пред`явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Відповідно до ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

За приписами ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Судом під час огляду позовних матеріалів було встановлено, що позивачем не сплачено судовий збір у встановленому законом розмірі.

Відповідно до прохальної частини позовної заяви позивачем заявлено 3 вимоги не майнового характеру, а саме:

- визнання незаконними Загальні збори учасників ТОВ «Сумська насосна техніка» від 27.04.2023 року,

- визнання незаконною реєстраційну дію,

- скасування реєстраційної дії,

За приписами ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір, що становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У статті 7 Закону України «Про державний бюджет на 2024 рік» установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року у розмірі 3028 гривень.

Таким чином, за подання даного позову підлягає сплаті судовий збір в розмірі 3028 грн х 3 = 9084 грн.

Разом з цим, позивачем на підтвердження сплати судового збору надано до позовної заяви платіжну інструкцію № 0.0.3561120874.1 від 01.04.2024 про сплату 3028 грн 00 коп.

Доказів сплати 6056 грн 00 коп. судового збору позивачем не надано.

Окрім цього, судом встановлено, що позовна заява не містить, в тому числі, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви.

Також, в порушення ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позивачем не зазначено відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету як у позивача так і у відповідача.

Окрім цього, судом встановлено, що позивачем у позові, як учасника ТОВ «Сумська насосна техніка», зазначено ОСОБА_1 , в той же час до позовної заяви додано копію Статуту ТОВ «Сумська насосна техніка» та Витяг з ЄДРПОУ щодо ТОВ «Сумська насосна техніка», з яких вбачається, що засновником (учасником) Товариства з обмеженою відповідальністю «Сумська насосна техніка» є ОСОБА_1 .

Отже доказів, що ОСОБА_1 є учасником Товариства з обмеженою відповідальністю «Сумська насосна техніка» заявник не надав.

Також позивачем предметом позовної заяви зазначається «про визнання незаконним протоколу загальних зборів…» проте, в прохальній частині позову ставиться вимога «визнати незаконними Загальні збори учасників ТОВ «Сумська насосна техніка» від 27.04.20-23 року».

Окрім цього, у відповідності до вимог ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Водночас, відповідно до вимог ст. 91 Господарського процесуального кодексу України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Порядок засвідчення копій документів визначений пунктом 5.27 Національного стандарту України, затвердженого Державним комітетом з питань технічного регулювання та споживчої політики від 07.04.2003 №55 "ДСТУ 4163-2003", відповідно до якого відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Додані до позовної заяви ксерокопії документів не містять відмітки про засвідчення копій документів.

З огляду на викладене, такі ксерокопії не є доказами у розумінні ч. 2 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України, оскільки не засвідчені належним чином.

У відповідності до ч.1, 2 ст.174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу.

Зважаючи на те, що позивачем не дотримано вимог статті 162 ГПК України, враховуючи, що приписи статті 174 ГПК України носять імперативний характер, то суд приходить до висновку, що наведені обставини є підставою для залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. ст. 6, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву від 30.03.2024 (вх. № 1708 від 01.04.2024) ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сумська насосна техніка» про визнання незаконним протоколу загальних зборів та скасування реєстраційної дії про зміну керівника товариства - залишити без руху.

2. Надати позивачу строк 5 днів з дня вручення йому цієї ухвали для усунення недоліків, а саме:

- надання доказі доплати судового збору у розмірі 6056 грн 00 коп.;

- письмового зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви.

- письмового зазначення відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету як у позивача так і у відповідача;

- надання письмових пояснення щодо розбіжностей у прізвищі, ім`ї та по батькові особи позивача та учасника (засновника) товариства та відповідні докази в підтвердження;

- надання письмових доказів щодо розбіжностей в зазначенні предмету спору та прохальної частини позовних вимог;

- надання належним чином завірених копій документів в обґрунтування позовних вимог.

3. Роз`яснити, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили в день її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвалу складено та підписано суддею 04.04.2024.

СуддяС.В. Заєць

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118130710
СудочинствоГосподарське
Сутьзміну керівника товариства

Судовий реєстр по справі —920/363/24

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Заєць Світлана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні