Ухвала
від 03.04.2024 по справі 386/337/24
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/337/24

Провадження № 2-о/386/24/24

УХВАЛА

Іменем України

03 квітня 2024 року

Голованівський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючого судді - Червоненка Д.В.,

за участю секретаря судового засідання Штанько Л.Є.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі суду всмт.Голованівськ в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа відділ №4 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в:

Заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту належності йому державного акту на право власності на земельну ділянку площею 3,6423 га серії МК №018491, виданого 29 вересня 2004 року Кривоозерською райдержадміністрацією на підставі розпорядження №513-р від 01.09.2004 року,зареєстрований в Книзі записів державних актів на право власності на землю за №010401700298 .

У судове засідання заявник не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи у його відсутність.

01.04.2024 року на адресу суду від начальника відділу № 4 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області надійшла заява в якій вона повідомляє що відділ № 4 управління надання адміністративних послуг не має статусу юридичної особи, а є структурним підрозділом Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області. Разом з тим, Положенням про Головне управління Держгеокадасту у Миколаївській області, затвердженим наказом Дергеокадасту від 08.03.2021 року № 603 «Про затвердження положень про територіальні органи Держгеокадастру» (у редакції наказу Держгеокадастру від 08.03.2023 року № 85 «Про внесення змін до положень про територіальні органи Дергеокадастру») передбачене повноваження щодо само представництва в місцевих, апеляційних судах з розгляду цивільних, господарських, адміністративних, кримінальних справ, справ про адміністративне правопорушення , користуючись при цьому правами учасника процесу, визначеними чинним законодавством.

Відповідно до ч. 3 ст.294ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

За ч.4 ст.294ЦПК України справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 42 ЦПК України, у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

У відповідності до положень ст.ст. 46, 47 ЦПК України здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи. Здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Права заінтересованих осіб знаходяться у юридичному зв`язку із суб`єктивними правами заявників і зумовлюються встановленням юридичного факту. Інтереси заінтересованих осіб можуть суперечити інтересам заявника. Отже, притягнення (вступ) цих заінтересованих осіб має важливе практичне значення, оскільки вони мають можливість у процесі розгляду справи про встановлення юридичного факту заявити про порушення чи оспорювання їхніх суб`єктивних прав.

Заінтересовані особи беруть участь у справах окремого провадження з метою захисту своїх інтересів або інтересів держави. Але на відміну від заявника ці особи самі не звертаються до суду із заявою, а вступають у вже розпочатий процес з власної ініціативи або притягуються до участі у справі судом.

Заявником у якості заінтересованої особи до участі у справі залучено відділ №4 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, який не є юридичною особою.

При цьому, державний акт на право власності на земельну ділянку серії МК №018491, виданий 29 вересня 2004 року Кривоозерською райдержадміністрацією Миколаївській області, а земельна ділянка, згідно акту, знаходиться на території Маломечетнянської сільської ради Кривоозерського району Миколаївській області.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 № 807-ІХ у Миколаївській області утворено Первомайський район (з адміністративним центром у місті Первомайськ) у складі територій Арбузинської селищної, Благодатненської сільської, Врадіївської селищної, Кам`яномостівської сільської, Кривоозерської селищної, Мигіївської сільської, Первомайської міської, Синюхинобрідської сільської територіальних громад.

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. № 719-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Миколаївської області» Маломечетнянська територіальна громада увійшла до складу Кривоозерської.

Оскільки, порядок заміни та залучення заінтересованих осіб у ЦПК України не врегульований, а відповідно до ч. 3 ст.294ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, суд при заміні та залученні заінтересованих осіб керується вимогами ст. 53 ЦПК України, що регулює порядок заміни та залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог. Відповідно до ч.ч. 1, 3, 4 ст. 53ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Враховуючи, що відділ №4управління наданняадміністративних послугГоловного управлінняДержгеокадастру уМиколаївській областіне має статусу юридичної особи, адже є структурним підрозділом Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, а також приймаючи до уваги, що останній не є заінтересованою особою у справі, суд вважає за необхідне замінити заінтересовану особу у справі на належну - Кривоозерську селищну раду Первомайського району Миколаївської області, адже вона має у справі юридичну заінтересованість через знаходження земельної ділянки на яку видано державний акт на території Маломечетнянської територіальної громади.

Керуючись ст.ст. 10, 53, 260, 261, 294 ЦПК України,

постановив:

Замінити уцивільній справізаінтересовану особу- відділ№4управління наданняадміністративних послугГоловного управлінняДержгеокадастру уМиколаївській областінаналежну заінтересовануособу -Кривоозерську селищнураду Первомайського району Миколаївської області.

Судове засідання у справі відкласти на 01 травня 2024 року об 11 годині 00 хвилин.

Копію ухвали, заяви з доданими до неї документами направити заінтересованій особі.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України: http://gl.kr.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Відповідно до ч. 2 ст. 353 ЦПК України заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя: Д. В. Червоненко

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118133559
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —386/337/24

Рішення від 01.05.2024

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Червоненко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні