Рішення
від 03.04.2024 по справі 226/425/24
ДИМИТРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 226/425/24

ЄУН 235/425/24

Провадження 2-о/226/7/2024

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

3 квітня 2024 року Димитровський міський суд Донецької області у складі:

головуючої судді Коваленко Т.О.,

присяжних Іванов В.А., Аутка Н.М.,

за участі секретаря Лазарєвої В.В.,

учасники судового провадження:

заявник ОСОБА_1 ,

заінтересовані особи ОСОБА_2 , ОСОБА_3 (відсутній),

заінтересована особа представник Органу опіки та піклування виконавчого

комітету Мирноградської міської ради Заборська Н.В.,

заінтересована особа представник Мирноградського відділу державної

реєстрації актів цивільного стану у Покровському

районі Донецької області Східного міжрегіонального

управління Міністерства юстиції (відсутній),

розглянувши у закритому судовому засiданнi в місті Мирнограді Донецької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про усиновлення дитини, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Мирноградської міської ради, Мирноградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_3 , ОСОБА_2 ,

у с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про усиновлення малолітньої дитини, в обґрунтування якої зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 одружився із ОСОБА_4 , яка має малолітню дитину - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зі своєю дружиною та її донькою вони з часу одруження проживають разом. В їхній родині склалися теплі стосунки, на засадах взаємної любові та поваги, які є основою в будь якої сім`ї. Малолітню дитину він сприймає як рідну доньку, так само як і відчуває прив`язаність та батьківську любов до неї так само, як і дитина сприймає його як свого батька та називає батьком. Відчуваючи спорідненість з дитиною, він займається її вихованням, у дусі поваги, захищеності та турботи, матеріально її забезпечує. Її батько ОСОБА_3 не бере участі у її вихованні, матеріально не забезпечує та її життям не цікавиться. ОСОБА_5 потребує батьківської турботи, вона повинна відчувати її своїм повноцінним батьком, що може бути досягнуто шляхом її усиновленням. Він старший за ОСОБА_6 на 24 роки. Спільних дітей з дружиною, на час звернення з цією заявою, в них немає. Він створює всі належні умови для розвитку дитини, як фізичного так і духовного. Бажає усиновити малолітню дитину, про що й не заперечує ані мати дитини, ані сама дитина. Сам він матеріально забезпечений та має усі можливості для усиновлення ОСОБА_5 . Проживає у квартирі з усіма зручностями. Працює па постійній основі в ПАТ "Шахтоуправління "Покровське", де займає посаду машиніста гірничих машин. Обмежено дієздатним чи недієздатним визнаний не був. Згідно медичного висновку має добрий стан здоров`я, інфекційними захворюваннями не хворіє. Наркотичних речовин не вживає. Спиртними напоями не зловживає. На обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері не перебуває. Батьківських прав не позбавлявся. До кримінальної відповідальності не притягувався і засудженим не був. 16 січня 2024 року ОСОБА_3 надав свою згоду на усиновлення своєї малолітньої дочки, ОСОБА_5 ним, просить суд постановити рішення про оголошення його усиновлювачем дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , змінити прізвище дитини з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 », по батькові з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 », ім`я, дату та місце народження залишити без змін. Зобов`язати Мирноградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до складеного Мирноградським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області актового запису № 383 від 05 жовтня 2011 року про народження - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вказавши його батьком дитини.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 повністю підтримав свої вимоги, обґрунтовуючи свою позицію обставинами, викладеними в адресованій суду заяві. Додав, що любить дитину, вважає її своєю донькою, усвідомлює всі наслідки, у тому числі юридичні, усиновлення ним цієї дитини і ту відповідальність, яку він бажає на себе покласти.

Заінтересована особа ОСОБА_2 заяву підтримала, просила суд її задовольнити зазначивши, що надала згоду на усиновлення її доньки. З дитиною у заявника дуже гарні стосунки, він з нею займається, повністю матеріально утримує, має довірчі стосунки. Її донька називає чоловіка татом.

Заінтересована особа ОСОБА_3 до судового засідання не з`явився по невідомій суду причині, про час та місце розгляду справи сповіщений належним чином. Будь-які відомості про поважність відсутності у судовому засіданні або клопотання про відкладення розгляду справи суду не подавав.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Мирноградської міської ради в судовому засіданні вимоги заявника про усиновлення ним малолітньої ОСОБА_5 підтримала, зазначивши, що за висновком установи, яку вона представляє, таке усиновлення є доцільним і відповідає інтересам малолітньої дитини та заявника ОСОБА_1 .

Представник заінтересованої особи Мирноградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не зявився по невідомій суду причині, про час та місце розгляду справи сповіщені належним чином. Будь-які заяви по суті справи не подавали.

Судом установлено, що заявник ОСОБА_1 і заінтересована особа ОСОБА_2 , 27 червня 2019 року уклали шлюб, який був зареєстрований Мирноградським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, актовий запис № 82.

ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Працює в ПрАТ «ШУ «Покровське», отримує заробітну плату, розмір якої за період із липня 2023 року по грудень 2023 року включно склав 535668,97 гривень. За витягом, сформованим МВС України станом на 17.01.2024 року до кримінальної відповідальності не притягувався, ОСОБА_1 на обліках в медичних установах не перебуває, здоровий.

ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Надала нотаріально завірену заяву про надання згоди на усиновлення її малолітньої дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її чоловіком ОСОБА_1 , з присвоєнням дочці прізвища « ОСОБА_11 », по батькові « ОСОБА_10 ».

За актом обстеження умов проживання родини ОСОБА_8 від 8 лютого 2024 року санітарно-гігієнічні умови проживання у квартирі, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , задовільні, створено належні умови для повноцінного виховання та розвитку малолітньої дитини.

ОСОБА_5 , згідно з даними свідоцтва про її народження народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 . Матір`ю цієї дитини визначена ОСОБА_2 (до шлюбу ОСОБА_7 ), батько дитини - ОСОБА_3 . ОСОБА_3 надав нотаріально завірену заяву про надання згоди на усиновлення його малолітньої дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , з присвоєнням дочці прізвища « ОСОБА_11 », по батькові « ОСОБА_10 ». Дитина на обліках в медичних установах не перебуває. Навчається у 7 класі закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 10 Мирноградської міської ради. Дитина надала згоду на її усиновлення у письмовому вигляді і підтвердила таку згоду безпосередньо у судовому засіданні.

Органом опіки та піклування виконавчого комітету Мирноградської міської ради 12 лютого 2024 року складений висновок про доцільність усиновлення малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що буде доцільно та відповідати інтересам дитини.

Вислухавши учасників процесу, дослідивши докази, надані суду у їх сукупності, суд вважає, що вимоги заявника ОСОБА_1 підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 20 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року дитина, яка тимчасово або постійно позбавлена сімейного оточення або яка в її власних найкращих інтересах не може залишатися в такому оточенні, має право на особистий захист та допомогу, яка надається державою. Одним із проявів державного піклування про таку дитину є можливість її усиновлення.

Згідно зі статтею 207 Сімейного кодексу України усиновленням є прийняття усиновлювачами у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, здійснене на підставі рішення суду у найвищих інтересах дитини для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Враховуючи встановлені в судовому засіданні обставини, дотримання вимог статті 217 Сімейного кодексу України, суд прийшов до висновку, що усиновлення ОСОБА_5 відбувається в її інтересах, усиновлення не зачіпає нічиїх прав або інтересів. Заявник здатний забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дівчинки, відповідає вимогам, передбаченим статтею 211 Сімейного кодексу України, а тому вимоги заявника щодо усиновлення ним малолітньої ОСОБА_5 підлягають задоволенню.

Відповідно до умов статей 229-231 Сімейного кодексу України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини, зміну відомостей про дату народження дитини, її прізвище, ім`я, по батькові, у зв`язку з чим суд вважає вимоги заявника про внесення змін до актового запису про народження малолітньої ОСОБА_5 і визначення його батьком малолітньої, про зміну її прізвища та по батькові малолітньої такими, що ґрунтуються на законі і підлягають задоволенню.

На підставі ст. 207-209, 211, 218-219, 223-224, 229, 230, 231 Сімейного Кодексу України, керуючись ст. 7, 310-314 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Вимоги заявника ОСОБА_1 про усиновлення дитини задовольнити повністю.

Оголосити заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с. Опитне Артемівського району Донецької області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_5 , усиновлювачем дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Мирноград Донецької області.

Мирноградському відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції змінити актовий запис Відділу державної реєстрації актів цивільного стану Димитровського міського управління юстиції у Донецькій області № 383 від 5 жовтня 2011 року про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зазначивши у ньому батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с. Опитне Артемівського району Донецької області, а також змінити прізвище дитини з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 », по батькові з « ОСОБА_9 » на « ОСОБА_10 ».

Ім`я, дату та місце народження дитини залишити без змін.

Рішення суду вступає в законну силу після закінчення терміну подачі апеляційної скарги, яка може бути подана до Дніпровського апеляційного суду через Димитровський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Т.О.Коваленко

Присяжні В.А. Іванов

Н.М. Аутка

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118133920
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Мирноградської міської ради, Мирноградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Покровському районі Донецької області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ОСОБА_3 , ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —226/425/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Коваленко Т. О.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Коваленко Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні