Рішення
від 01.04.2024 по справі 534/534/24
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №534/534/24

Провадження №2-о/534/25/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2024 року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський судПолтавської області

у складі:головуючого судді Солохи О.В.

за участі: секретаря судового засідання Гончар С.Т.

представника заявника ОСОБА_1

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_2 звернувся до суду із зазначеною заявою, в якій прохає встановити факт, що має юридичне значення, а саме: що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є єдиною особою, яка зайнята постійним доглядом за своїми батьками, батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який згідно висновку лікарсько-консультативної комісії від 29.01.2024 потребує постійного стороннього догляду, та матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка згідно висновку лікарсько-консультативної комісії від 29.01.2024 потребує постійного стороннього догляду, інші особи, які можуть здійснювати такий догляд відсутні.

Заяву обґрунтовує тим, що заявник є сином ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які згідно висновку лікарсько-консультативної комісії №17 від 29.01.2024 потребують постійного стороннього догляду. Вказує, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 перебувають на його матеріальному та фінансовому забезпеченні. Інші родичі у ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , які можуть здійснювати за ними догляд відсутні, тому він є єдиною особою, яка може здійснювати такий догляд. Брат заявника ОСОБА_2 - ОСОБА_5 (син ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ) помер ще в 2006 році. Встановлення даного факту необхідне заявнику для вирішення питання про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Ухвалою суду від 06.03.2024 провадження у справі відкрито.

У судовому засіданні представник заявника ОСОБА_1 подану заяву підтримав та наполягав на її задоволенні. Пояснив, що ОСОБА_2 дійсно є єдиною особою, зайнятою постійним доглядом за своїми батьками, батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який згідно висновку лікарсько-консультативної комісії від 29.01.2024 потребує постійного стороннього догляду, та матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка згідно висновку лікарсько-консультативної комісії від 29.01.2024 потребує постійного стороннього догляду, інші особи, які можуть здійснювати такий догляд відсутні. Вказане рішення необхідне заявнику для вирішення питання про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Заінтересовані особи - виконавчий комітет Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 будучи належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, своїх представників до суду не направили.

Допитаний в судовому засіданні у якості свідка - ОСОБА_6 показав, що він є головою Лікарсько-консультативної комісії «Центру первинної медико-санітарної допомоги м.Горішні Плавні Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області». Вказана комісія уповноважена видавати висновки про те, що особа потребує постійного стороннього догляду. Надані витяги з протоколу засідань лікарсько-консультативної комісії № 17 від 29.01.2024 є тотожними висновку про вказане, оскільки даний витяг робиться на підставі протоколу засідання ЛКК.

На засідання ЛКК про встановлення того, що особа потребує постійного стороннього догляду розглядається медична документація хворого, яка надається лікарями, які його оглядали та за потреби заслуховуються їхні пояснення.

Щодо висновку за формою №080-4/о про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі, у яких підставою видачі зазначено: для одержання компенсації фізичною особою, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, то свідок пояснив, що вони видаються у відповідності з вимогами постанови КМУ № 859 від 23.09.2020 Про порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі, саме для органів управління соціального захисну населення.

Заслухавши пояснення представника заявника, покази свідка, дослідивши письмові докази, суд доходить висновку про обґрунтованість заявлених вимог, з огляду на наступне.

Відповідно до положень ч.3 ст.294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених ЦПК, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Як убачається з копій Витягу з протоколу засідань ЛКК Центру ПМСД м. Горішні Плавні № 17 від 29.01.2024, ОСОБА_3 , 1942 року народження, та ОСОБА_4 , 1944 року народження, потребує постійного стороннього догляду (а.с.18,21).

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , ОСОБА_2 є сином ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.13).

Згідно із копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 в м. Комсомольськ на Дніпрі народився ОСОБА_5 , батьками якого є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.14).

Зі змісту копії свідоцтва про смерть виданого 28.06.2010 відділом запису актів цивільного стану адміністрації муніципального утворення «дорогобузький район» смоленської області, перекладеного на українську мову перекладачем ОСОБА_7 та завіреного нотаріально приватним нотаріусом Михно В.М. вбачається, що ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. шевельове, дорогобузького району смоленської області, росія, (а.с.15, 16).

Як убачається з заяви ОСОБА_3 , посвідченої приватним нотаріусом Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Куц С.М., ОСОБА_3 в поданій заяві зазначає, що він є особою, що потребує постійного стороннього догляду, та повідомляє, що його син, ОСОБА_2 є єдиним хто здійснює за ним постійний сторонній догляд, утримує його на надає матеріальну допомогу. Інших осіб, які б надали чи надають йому належне утримання чи матеріальну допомогу немає (а.с.19).

Згідно із заявою ОСОБА_4 , посвідченої приватним нотаріусом Кременчуцького районного нотаріального округу Полтавської області Куц С.М., ОСОБА_4 в поданій заяві зазначає, що вона є особою, що потребує постійного стороннього догляду, та повідомляє, що її син, ОСОБА_2 є єдиним хто здійснює за нею постійний сторонній догляд, утримує її на надає матеріальну допомогу. Інших осіб, які б надали чи надають їй належне утримання чи матеріальну допомогу немає (а.с.22).

Відповідно до довідки, наданої Управлінням соціального захисту населення Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не перебувають на обліку в Управлінні як отримувач соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі (а.с.52).

Згідно з копією довідки серії 7-66 ТЕ №0020090, ОСОБА_3 , 1942 року народження, встановлена ІІІ група інвалідності (а.с.60).

Частиною 1ст.4ЦПК України визначено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до положень ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно із ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно доч.1ст.319ЦПК Україниу рішеннісуду повиннобути зазначеновідомості профакт,встановлений судом,мету йоговстановлення,а такождокази,на підставіяких судустановив цей факт.

Отже, встановлення факту, що має юридичне значення залежить від мети, яка повинна мати правовий сенс і як наслідок, створювати для заявника будь-які правові наслідки.

Відповідно доч.1,2ст.172Сімейного кодексуУкраїни дитина,повнолітні дочка,син зобов`язаніпіклуватися пробатьків,проявляти проних турботута надаватиїм допомогу. Повнолітні дочка, син мають право звернутися за захистом прав та інтересів непрацездатних, немічних батьків як їх законні представники, без спеціальних на те повноважень.

Згідно із ч.1 ст. 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка,син зобов`язаніутримувати батьків,які єнепрацездатними іпотребують матеріальноїдопомоги.

У відповідності зі ст. 203 Сімейного кодексу України, дочка,син крімсплати аліментівзобов`язанібрати участьу додатковихвитратах набатьків,викликаних тяжкоюхворобою,інвалідністю абонемічністю.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснено, що суд вправі розглядати справи про встановлення факту, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки. Тобто, від встановлення такого факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян та встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293, ч.2 ст.315 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У статті23Закону України«Про мобілізаційнупідготовку тамобілізацію» визначені підстави відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, зокрема, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані: особа,яка зависновком медико-соціальноїекспертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦПК України у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Отже, встановлення факту, що має юридичне значення залежить від мети, яка повинна мати правовий сенс і як наслідок, створювати для заявника будь-які правові наслідки.

Враховуючи,що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є осами,які потребуютьпостійного сторонньогодогляду,що підтверджуєтьсядослідженими підчас судовогорозгляду доказами,а заявник ОСОБА_2 є єдиною особою, зайнятою постійним доглядом за своїм батьком ОСОБА_3 та матір`ю ОСОБА_4 та те, що інші особи, які можуть здійснювати такий догляд відсутні, суд вважає заяву ОСОБА_2 такою, яка належить до задоволення.

Керуючись ст. 263, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, суд

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення-задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є єдиною особою, яка зайнята постійним доглядом за своїми батьками, батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який згідно висновку лікарсько-консультативної комісії від 29.01.2024 потребує постійного стороннього догляду, та матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка згідно висновку лікарсько-консультативної комісії від 29.01.2024 потребує постійного стороннього догляду, інші особи, які можуть здійснювати такий догляд відсутні.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Повне ім`я заявника: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_1 ;Повне найменування заінтересованих особи:Виконавчий комітет Горішньоплавнівської міської ради Кременчуцького району Полтавської області, ЄДРПОУ 04057646, адреса: 39800, Полтавська область, Кременчуцький район, м. Горішні Плавні, вулиця Миру, 24; ОСОБА_3 , РНОКПП НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_2 ; ОСОБА_4 , РНОКПП НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_2 ; ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса: АДРЕСА_3 .

Суддя О.В.Солоха

Повний текст рішення складено 04.04.2024.

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118134294
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —534/534/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Солоха О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні