Ухвала
від 03.04.2024 по справі 557/506/24
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 557/506/24

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"03" квітня 2024 р. селище Гоща

Суддя Гощанськогорайонного судуРівненської областіТишкун П.В.,перевіривши матеріалипозовної заяви ОСОБА_1 доБабинської сільськоїради Рівненськоїобластіпро встановлення факту постійного непроживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

в с т а н о в и в :

29 березня 2024 року до Гощанського районногосуду Рівненськоїобластінадійшла позовна заява ОСОБА_1 до Бабинськоїсільської радиРівненської областіпро встановлення факту постійного непроживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, яка 29.03.2024 року була передана на розгляд судді Тишкуну П.В. у відповідності до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Вивчивши позовну заяву та додані до неї документи, доходжу наступного.

Статтею 4 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 175 Цивільного процесуального кодексу України визначені основні вимоги до позовної заяви, які мають бути дотримані особами, які звертаються до суду за захистом своїх прав та інтересів шляхом пред`явлення позову до суду.

Зокрема, відповідно до ч. 1 ст. 175 Цивільного процесуального кодексу України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

У відповідності до п. 5 ч. 3 ст. 175 Цивільного процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

За нормою ч. 5 ст. 177 Цивільного процесуального кодексу України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно з ч. 2 ст. 83 Цивільного процесуального кодексу України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

В той же час, у позові не зазначено, де знаходиться спадкове майно (земельні ділянки тощо) та з чого конкретно воно складається, а також не додано відповідних доказів щодо цього.

Оскільки, на позови спадкоємців, в тому числі щодо прийняття/неприйняття спадщини поширюються правила виключної підсудності і вони пред`являються за місцем знаходження майна або основної його частини, якщо такі позови виникають із приводу нерухомого майна, суд позбавлений можливості перевірити дотримання позивачем при зверненні до Гощанського районного суду Рівненської області правил підсудності, встановлених ст.ст. 27, 30 Цивільного процесуального кодексу України.

Крім того, суд зауважує, що відповідно до п. 23Постанови №7 Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року, свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутись до суду в порядку позовного провадження.

Таким чином, позивачу необхідно, на підтвердження позовних вимог і наявності правового характеру спору (наявності спору про право), надати суду докази звернення до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину та відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 Цивільного процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, суддя доходить висновку, про необхідність залишення позовної заяви без руху та надати строк позивачу для усунення зазначених в ухвалі недоліків, оскільки позовна заява не відповідає вимогам процесуального закону.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 95, 175, 177, 185 ЦПК України суддя

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву позивача ОСОБА_1 доБабинської сільськоїради Рівненськоїобластіпро встановлення факту постійного непроживання спадкоємця зі спадкодавцем на час відкриття спадщини залишити без руху.

Надати позивачудесятиденний строк усунення недоліків заяви, який починає рахуватися з дня отримання позивачем цієї ухвали.

Копію ухвали надіслати для відома позивачу.

Роз`яснити позивачу, що в разі якщо у строк, встановлений судом, недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя П.В. Тишкун

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118134670
СудочинствоЦивільне
Сутьзалишення позовної заяви без руху "03" квітня 2024 р. селище Гоща

Судовий реєстр по справі —557/506/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Тишкун П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні