Рішення
від 04.04.2024 по справі 559/724/24
ДУБЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 559/724/24

Провадження № 2-о/559/62/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2024 року Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

в складі головуючого суддіРалець Р.В.,

секретарясудового засідання Юрчук Ю.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Дубно цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Смизька селищна рада Дубенського району Рівненської області, про встановлення фактів, що мають юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

І. Стислий виклад позиції заявника.

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення. В обгрунтуваня заявлених вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , який на день смерті проживав та був зареєстрований разом з ним та дружиною (мамою заявника) ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_1 . ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мама ОСОБА_3 .

15 грудня 1998 року Державним підприємством «Рівнеторф» було видано свідоцтво про право власності на житло, а саме квартиру за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідно до вказаного свідоцтва, виданого згідно з розпорядженням від 15.12.1998 №19, зазначена квартира належить на праві приватної спільної часткової власності в рівних долях по 1/3: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_1 .

Після смерті батька спадщину шляхом фактичного володіння прийняли він та його мама ОСОБА_3 . Як єдиний спадкоємець за законом після смерті мами, згідно ст. 1268 ЦК України, він вчасно прийняв спадщину шляхом володіння спадковим майном, оскільки проживав разом із спадкодавцем на день її смерті. Спадкові справи після смерті батьків не заводились. Коли звернувся до нотаріуса щодо оформлення спадщини, то йому було відмовлено через розбіжності у написанні імені батька у правовстановлюючих документах.

Так, у свідоцтві про його народження НОМЕР_1 , яке видане Смизькою селищною радою Дубенського району Рівненської області, батьками зазначені: « ОСОБА_4 » та «ОСОБА_3 ». У свідоцтві про одруження батьків НОМЕР_2 та у військовому квитку НОМЕР_3 батько також зазначений « ОСОБА_4 ». Натомість у свідоцтві про народження НОМЕР_4 вказано, що ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , а у свідоцтві про смерть серії НОМЕР_5 , виданим виконкомом Шепетинської сільської ради 08.04.2005, батько вказаний як «ОСОБА_2 ».

Зважаючи на це, у видачі свідоцтва про право на спадщину йому відмовлено та рекомендовано звернутись до суду за встановленням факту родинних відносин зі спадкодавцем та факту належності спадкодавцю свідоцтва про право власності на житло.

ІІ. Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 08.03.2024 відкрито провадження у справі та призначено до судового розгляду.

У судове засідання сторони не з`явились, будучи належним чином повідомленими про день, час та місце розгляду справи.

Заявник ОСОБА_1 просить розгляд справи провести без його участі, заявлені вимоги підтримує, про що зазначив у заяві.

Представник заінтересованої особи: Смизької селищної ради у судове засідання не з`явився, попередньо подавши до суду заяву про розгляд справи без їх участі, не заперечують проти задоволення заявлених вимог.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Згідно ч. 4ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

ІІІ. Фактичні обставини, встановлені судом.

Дослідивши матеріали справи, докази по справі, суд дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 від 08.04.2005 (а.с. 6).

Згідно довідки №236/02-19 від 24.01.2024, виданої виконавчим комітетом Смизької селищної ради Дубенського району Рівненської області ОСОБА_1 , останнім місцем проживання та реєстрації ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , на день його смерті є АДРЕСА_2 . На час відкриття спадщини (на день смерті спадкодавця) разом з ним постійно проживали та були зареєстровані: дружина ОСОБА_3 , син ОСОБА_1 , невістка та внуки (а.с. 7).

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 від 12.01.2018 (а.с. 8).

Згідно довідки №237/02-19 від 24.01.2024, виданої виконавчим комітетом Смизької селищної ради Дубенського району Рівненської області ОСОБА_1 , останнім місцем проживання та реєстрації ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , на день її смерті є АДРЕСА_2 . На час відкриття спадщини (на день смерті спадкодавця) разом з нею постійно проживали та були зареєстровані: син ОСОБА_1 , невістка та внуки (а.с. 14).

У свідоцтві про народження ОСОБА_1 НОМЕР_1 , яке видане Смизькою селищною радою Дубенського району Рівненської області, батьками зазначені: « ОСОБА_4 » та «ОСОБА_3 » (а.с. 9).

У свідоцтві про одруження НОМЕР_2 та у військовому квитку НОМЕР_3 батько заявника також зазначений « ОСОБА_4 » (а.с. 11, 12).

У свідоцтві про народження НОМЕР_4 вказано, що ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с. 10).

15 грудня 1998 року Державним підприємством «Рівнеторф» було видано свідоцтво про право власності на житло, а саме квартиру за адресою: АДРЕСА_1 . Відповідно до вказаного свідоцтва, виданого згідно з розпорядженням від 15.12.1998 №19, зазначена квартира належить на праві приватної спільної часткової власності в рівних долях по 1/3: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_1 (а.с. 13).

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Дубенського районного нотаріального округу Коника Б.М. №27/01-16 від 29.02.2024, зважаючи на розбіжності у написанні імені спадкодавця у правовстановлюючих документах, а саме: « ОСОБА_6 » та « ОСОБА_7 » заявнику рекомендовано звернутись до суду для встановлення факту родинних відносин та належності спадкодавцю правовстановлюючих документів (а.с. 16).

IV. Норми права, які застосував суд.

Згідно ст. ст. 293, 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.1 ст.1221 ЦК України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. За ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, із якого вона оголошується померлою.

Згідно ст. 1261 ЦК України у першучергу правона спадкуванняза закономмають дітиспадкодавця,у томучислі зачатіза життяспадкодавця танароджені післяйого смерті,той зподружжя,який йогопережив,та батьки.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленогостаттею 1270цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

За змістом ст. 1296 ЦК України оформлення спадщини здійснюється шляхом видачі спадкоємцю свідоцтва про право на спадщину.

При видачі Свідоцтва про право на спадщину нотаріус надає юридичну оцінку документів, що наявні у спадковій справі та перевіряє родинні відносини спадкоємців із спадкодавцем. Доказом родинних відносин та інших відносин спадкоємців із спадкодавцем є: свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану, повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису, копії актових записів, копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин (підпункт 4.2. пункту 4 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України).

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику у справах встановлення фактів, що мають юридичне значення» із змінами та доповненнями від 25.05.1998, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно п. 7 вищевказаної Постанови, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

У відповідності з ч. 1 п. 1 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають справи про встановлення фактів родинних відносин між фізичними особами при неможливості встановити іншим шляхом документально.

V. Мотивована оцінка і висновки суду.

Задовольняючи заявупро встановлення факту родинних відносин та належності спадкодавцю правовстановлюючого документу, суд бередо уваги, що заявник ОСОБА_1 є спадкоємцем майна померлого батька ОСОБА_2 , а через розбіжності у написанні імені спадкодавця у правовстановлюючих документах, а саме: « ОСОБА_6 » та « ОСОБА_7 » заявник не може реалізувати свої спадкові права. Той факт, що заявник є сином ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , підтверджуються письмовими документами. Метою встановлення даних фактів є необхідність реалізації права на спадщину, отже такі факти породжують юридичні наслідки, чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення, встановлення зазначених фактів не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 209, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, на підставі ст.ст. 1220,1221,1268,1270,1299 ЦК України,суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа:Смизька селищнарада Дубенськогорайону Рівненськоїобласті,про встановленняфактів,що маютьюридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Студінка Дубенського району Рівненської області, актовий запис № 14, є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 .

Встановити факт належності ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтва про право власності на житло, виданого 15 грудня 1998 року Державним підприємством «Рівнеторф», а саме на квартиру за адресою: АДРЕСА_1 , де він зазначений, як ОСОБА_4 .

Апеляційна скарга подається до Рівненського Апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_7 ).

Заінтересована особа: Смизька селищна рада (адреса: вул. Заводська, буд. 1-б, смт. Смига, Дубенського району, Рівненської області, код ЄДРПОУ 04385391).

Суддя:

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118134698
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактів, що мають юридичне значення

Судовий реєстр по справі —559/724/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Ралець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні