Ухвала
від 27.01.2023 по справі 752/1640/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/1640/23

Провадження № 1-кс/752/802/23

У Х В А Л А

27 січня 2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора Голосіївської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 , підозрюваної ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання подане слідчою СВ Голосіївського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_6 погоджене прокурором Голосіївської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про застосування підозрюваній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту в межах кримінального провадження № 12023100010000276 від 25.01.2023 року, подане в порядку глави 18 Кримінального процесуального кодексу України,

В С Т А Н О В И В :

слідча СВ Голосіївського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_6 за погодженням прокурора Голосіївської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 у межах кримінального провадження № 12023100010000276 від 25.01.2023 року звернулась до слідчого судді із вказаним клопотанням, в якому просить застосувати підозрюваній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

В обґрунтування клопотання вказує, що у провадженні СВ Голосіївського управління поліції ГУ Національної поліції у м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до ЄРДР № 12023100010000276 від 25.01.2023 року за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 25.01.2023 у невстановлений досудовим розслідуванням час та у невстановленому місці у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виник злочинний умисел спрямований на незаконне збагачення, шляхом таємного викрадення чужого майна, шляхом вільного доступу в магазині «Defacto», що знаходиться в ТРЦ «Республіка», розташованого за адресою: м. Київ, вул. Кільцева дорога, 1, вчинене в умовах воєнного стану.

Так, 25.01.2023, приблизно о 18 год. 00 хв., ОСОБА_4 , реалізуючи свій прямий злочинний умисел, тобто, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи настання останніх, увійшла до приміщення ТРЦ «Республіка» та попрямувала до магазину одягу «Defacto», що належить ТОВ «Дефакто рітейл Україна», ЄДРПОУ 41670667. Перебуваючи в торговій залі магазину одягу «Defacto» та роздивляючись асортимент одягу, взяла з полиць: - світер чоловічий модель - N9902AZ\Size S, вартістю 299 грн. 00 коп. без урахування ПДВ та світшот чоловічий модель - Z4548AZ\Size ZL, вартістю 799 грн. 00 коп. без урахування ПДВ, з якими попрямувала до примірочної.

Продовжуючи свої умисні, протиправні дії, направлені на таємне, умисне викрадення чужого майна, вчинене в умовах воєнного стану ОСОБА_4 , знаходячись в приміщенні примірочної магазину, від чоловічого світера та чоловічого світшота від`єднала магнітні блоки, після чого вказаний одяг вдягнула на себе. З метою маскування вчиненого кримінального правопорушення зверху одягнула свою куртку темно-зеленого кольору.

Після чого, ОСОБА_4 , не розрахувалась за товар, з викраденим майном вийшла з приміщення магазину та отримала реальну можливість розпоряджатися викраденим майном на свій власний розсуд.

Внаслідок вчинення кримінального правопорушення, ОСОБА_4 , спричинила ТОВ «Дефакто рітейл Україна», ЄДРПОУ 41670667., матеріальну шкоду на суму 1098 грн. 00 коп. без урахування ПДВ.

Крім того, 25.01.2023 у невстановлений досудовим розслідуванням час та у невстановленому місці у ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виник злочинний умисел спрямований на незаконне збагачення, шляхом таємного викрадення чужого майна, шляхом вільного доступу в магазині «Інтерспорт», що знаходиться в ТРЦ «Республіка», розташованого за адресою: м. Київ, вул. Кільцева дорога, 1, вчинене повторно, в умовах воєнного стану.

Так, 25.01.2023 приблизно о 18 год. 10 хв., ОСОБА_4 реалізуючи свій повторний злочинний умисел, спрямований на незаконне збагачення, шляхом таємного викрадення чужого майна, шляхом вільного доступу, в умовах дії воєнного стану увійшла до торгової зали магазину «Інтерспорт», що належить ТОВ «Епіцентр - К» (ЄДРПОУ 32490244), розташованого за адресою: м. Київ, вул. Кільцева дорога, 1 та почала роздивлятись асортимент товару магазину.

Після чого, ОСОБА_4 , взяла з полиці жіночу куртку, чорного кольору «ESS HOODED PADDED COAT Puma», модель FW2223, вартістю 3026 грн. 00 коп. без урахування ПДВ та інший товар з якими попрямувала до примірочної.

Продовжуючи свої умисні, протиправні дії, направлені на повторне таємне, умисне викрадення чужого майна, вчинене в умовах воєнного стану ОСОБА_4 , знаходячись в приміщенні примірочної магазину, від`єднала від жіночої куртки «ESS HOODED PADDED COAT Puma», модель FW2223 магнітні блоки, після чого куртку вдягнула на себе. З метою маскування вчиненого кримінального правопорушення зверху одягнула свою куртку темно-зеленого кольору.

Після чого, ОСОБА_4 з викраденим майном через металевий турнікет, в обхід касової зони, направилась до виходу з магазину «Інтерспорт», однак, виконавши всі дії, які вважала необхідними для доведення кримінального правопорушення до кінця, а саме пройшовши з викраденим майном в обхід касової зони, яка розміщена в торговій залі, ОСОБА_4 , свій злочинний умисел направлений на повторне, таємне викрадення чужого майна не довела до кінця, з причин які не залежали від її волі, оскільки була зупинена працівником охорони магазину.

26.01.2023 року ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 185 КК України.

Відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження встановлено наявність ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме: усвідомлюючи невідворотність покарання за вчинення вказаного тяжкого злочину, відповідно до ч. 5 ст. 12 КК України, та за який передбачено покарання у виді покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років, ОСОБА_4 може значний термін переховуватися від органів досудового розслідування та суду з метою уникнення кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення; ризик вчинення іншого кримінального правопорушення. Враховуючи мету, спосіб та обстановку вчинення даного злочину, особу підозрюваної ОСОБА_4 , остання може вчинити інше кримінальне правопорушення.

Інші більш м`які запобіжні заходи не здатні будуть запобігти вищевказаним ризикам.

Слідча вказує, що враховуючи, що досудовим розслідуванням було встановлено наявність достатніх доказів для обґрунтованого повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України, а також керуючись вимогами КПК України, слід застосувати відносно підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту за місцем її проживання в межах строку досудового розслідування, та покласти на підозрювану ОСОБА_4 відповідні обов?язки.

У судовому засіданні прокурор вимоги клопотання підтримав, просив задовольнити подане клопотання.

Підозрювана та її захисники в судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечували, посилаючись на його необґрунтованість та недоведеність.

Вивчивши клопотання та матеріали, якими обґрунтовується клопотання, заслухавши думку прокурора, пояснення підозрюваного та його захисників, слідчий суддя дійшла наступних висновків.

Відповідно до ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобіганням спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення або продовжити злочину діяльність.

Згідно ст. 178 КПК України, при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 КПК України, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний в сукупності оцінити тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі, дані про особу підозрюваного, розмір майнової шкоди, в заподіянні якого підозрюється особа.

Згідно ст. 181 КПК України, домашній арешт полягає в забороні підозрюваному залишати житло цілодобово або у певний період доби.

Вирішуючи питання про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваної, слідчим суддею враховані вимоги п. 3, п. 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; наявність достатніх підстав вважати, що існуєхоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Так, клопотання не містить переконливого обґрунтування припущень слідчого/прокурора про наявність у підозрюваної наміру перешкоджати ходу досудового розслідування у такий спосіб, що застосування більш м`якого запобіжного заходу буде недостатнім для запобігання ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

Відповідно до ч.1 ст. 179 КПК України особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу.

Слідчий суддя, враховуючи особу підозрюваної, її вік, а також те, що остання раніше не судима, матеріали кримінального провадження, якими слідчий доводить обґрунтованість висунутої підозри, вважає, що запобіжний захід у вигляді домашнього арешту буде занадто обтяжливим запобіжним заходом для підозрюваної, та вважає за необхідне застосувати до неї особисте зобов`язання, як найбільш м`який з передбачених законом запобіжних заходів і який, виходячи з встановлених обставин, зможе забезпечити виконання підозрюваною покладених на неї обов`язків, передбачених у ч. 5 ст. 194 КПК України.

З урахуванням всіх обставин справи, доцільним буде покласти на підозрювану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 року наступні обов`язки: прибувати до слідчого, прокурора або слідчого судді у межах кримінального провадження № 12023100010000276 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.01.2023 року; повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи.

Керуючись ст.ст. 177, 179, 181, 185, 194, КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

клопотання подане слідчою СВ Голосіївського УП ГУ Національної поліції у м. Києві ОСОБА_6 погоджене прокурором Голосіївської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_3 про застосування підозрюваній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту в межах кримінального провадження № 12023100010000276 від 25.01.2023 року, подане в порядку глави 18 Кримінального процесуального кодексу України, залишити без задоволення.

Застосувати відносно підозрюваної ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених . 4 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України, українки, громадянки України, уродженки м. Вінниця, зареєстрованої у встановленому законом порядку за адресою: АДРЕСА_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Покласти на підозрювану ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 наступні обов`язки:

-прибувати до слідчого, прокурора або слідчого судді у межах кримінального провадження № 12023100010000276 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.01.2023 року;

-повідомляти слідчого, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

Контроль за виконанням ухвали в частині виконання особистого зобов`язання покласти на уповноваженого слідчого СВ Голосіївського УП ГУ Національної поліції у м. Києві у межах кримінального провадження № 12023100010000276 відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.01.2023 року.

Визначити строк дії покладених обов`язків у межах строку досудового розслідування , а саме до 25.03.2023 року включно.

Ухвалу може бути оскаржено безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118138244
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування підозрюваній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 4 ст. 185 КК України запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту в межах кримінального провадження № 12023100010000276 від 25.01.2023 року, подане в порядку глави 18 Кримінального процесуального кодексу України

Судовий реєстр по справі —752/1640/23

Ухвала від 27.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 27.01.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні