Ухвала
від 03.04.2024 по справі 826/14340/18
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

03 квітня 2024 року м. Київ№826/14340/18

Київський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Діски А.Б.,

розглянувши матеріали адміністративної справи

за позовомКиївського міського відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністюдоТовариства з обмеженою відповідальністю «Бершка Україна»простягнення адміністративно-господарських санкцій та пенівстановив:

Київське міське відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Бершка Україна" (далі відповідач) про стягнення з відповідача адміністративно-господарських санкцій у розмірі 961684,22 грн та пені у сумі 57701,00 грн.

Рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 14.12.2018 в адміністративній справі № 826/14340/18, залишеним без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 05.03.2019, у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Цим же судовим рішенням відмовлено Товариству з обмеженою відповідальністю «Бершка Україна» у задоволенні клопотання про стягнення витрат на правничу допомогу з Київського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів.

Постановою Верховного Суду від 19.09.2023 в адміністративній справі №826/14340/18 вказані вище судові рішення скасовані в частині відмови у стягненні витрат на професійну правничу допомогу та направлено справу в частині вирішення цього питання на новий розгляд до суду першої інстанції.

Наведена вище адміністративна справа 03.11.2023 надійшла до Київського окружного адміністративного суду та відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями передана на розгляд судді Київського окружного адміністративного суду Харченко С.В.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 09 листопада 2023 року справу прийнято до провадження суддею Харченко С.В. та призначено до розгляду у підготовчому судовому засіданні.

У зв`язку з звільненням судді, в провадженні якого перебувала справа №826/14340/18, остання передана на повторний автоматизований розподіл між суддями, за результатами якого для розгляду справи визначено суддю Діску А.Б.

З урахуванням вищевикладеного справа підлягає прийняттю до провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про доцільність проведення розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін на підставі пункту 10 частини 6 статті 12 КАС України, яким визначено, що для цілей цього Кодексу справами незначної складності є інші справи, у яких суд дійде висновку про їх незначну складність, за винятком справ, які не можуть бути розглянуті за правилами спрощеного позовного провадження.

В матеріалах справи, наявне клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Індітекс Україна» про заміну відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «Бершка Україна» його правонаступником Товариством з обмеженою відповідальністю «Індітекс Україна».

Дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

З огляду на доводи зазначеного клопотання варто зазначити, що правонаступництво юридичної особи має місце у випадку її припинення шляхом реорганізації: злиття, приєднання, поділу, перетворення (частина перша статті 104 ЦК України).

Кінцевим етапом у процедурі припинення підприємства є внесення державним реєстратором до ЄДР даних про проведення реєстрації припинення юридичної особи, про що видає ліквідатору (голові ліквідаційної комісії) повідомлення про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи (стаття 17 Закону України від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань»).

Відповідно до частини п`ятої статті 104 Цивільного кодексу України юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Для процесуального правонаступництва юридичної особи, яка є стороною чи третьою особою у судовому процесі, необхідне встановлення правонаступника такої юридичної особи внаслідок її припинення.

Таким чином, заміна Товариства з обмеженою відповідальністю «Бершка Україна» як відповідача у цій справі може мати місце виключно у випадку фактичного його вибуття унаслідок припинення.

Водночас, з Єдиного державного реєстру юридичних осіб видно, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Бершка Україна» (код ЄДРПОУ 35534949) знаходиться в стані припинення, проте до зазначеного реєстру не внесено запису про його припинення.

Отже, виходячи з того, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Бершка Україна» знаходяться в стані припинення, а не ліквідоване, клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Індітекс Україна» про заміну відповідача у цій справі задоволенню не підлягає.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 12, 248, 257-262 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя Київського окружного адміністративного суду

У Х В А Л И В:

1. Прийняти до провадження справу №826/14340/18.

2. Проводити розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у порядку письмового провадження).

3. Відмовити в задоволенні клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Індітекс Україна» про заміну відповідача.

4. Копію Ухвали надіслати учасникам справи.

5. Інформацію по справі можна отримати на офіційному веб - порталі судової влади України за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud2670/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Діска А.Б.

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118141168
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/14340/18

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Діска А.Б.

Ухвала від 09.11.2023

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Харченко С.В.

Постанова від 19.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 18.09.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 15.06.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Рибачук А.І.

Ухвала від 13.01.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 14.05.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 24.04.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мороз Л.Л.

Ухвала від 15.04.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Постанова від 05.03.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Файдюк Віталій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні