Ухвала
від 04.04.2024 по справі 2-а-1943/08
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

04 квітня 2024 року Чернігів Справа № 2-а-1943/08

Чернігівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого суддіБаргаміної Н.М.,

при секретаріКондратенко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про заміну сторони виконавчого провадження по справі за позовом першого заступника прокурора м. Чернігова в інтересах держави в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області до Державного підприємства «Чернігівторф» простягнення заборгованості зі сплати страхових внесків,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області звернулось до суду з заявою, в якій просить замінити стягувача, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, на правонаступника Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

В судове засідання учасники справи не з`явилися, про дату, час та місце судового засідання повідомлялися належним чином, від представників прокуратури, відповідача, заявника надійшли заяви про проведення судового засідання без їх участі.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного запису, відповідно до статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України, не здійснювалося.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Постановою Чернігівського окружного адміністративного суду від 29.09.2008 позов задоволено повністю, стягнуто з Державного підприємства «Чернігівторф» на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові заборгованість в розмірі 19822,38 грн.

17.10.2008 по даній справі видано виконавчий лист.

Ухвалою суду від 18.09.2017 було замінено стягувача відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові його правонаступником управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області у виконавчому провадженні ВП №10211646, відкритому на підставі виконавчого листа №2-а-1943/08, виданого 17.10.2008 року Чернігівським окружним адміністративним судом.

Пунктами 2-6 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (далі в редакції, чинній з 01.03.2023) передбачено припинити Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень. Кабінету Міністрів України у встановленому порядку вжити заходів, що випливають із цього Закону. До завершення заходів, пов`язаних з приєднанням до Пенсійного фонду України Фонду соціального страхування України та його робочих органів, виконання функцій та завдань, передбачених цим Законом, забезпечують у межах компетенції виконавча дирекція та робочі органи Фонду соціального страхування України. Установити, що нормативно-правові та розпорядчі акти Фонду соціального страхування України діють до затвердження відповідних рішень Пенсійним фондом України. Фонду соціального страхування України забезпечити передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей), баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Установити, що з дня набрання чинності цим Законом платники страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, платники єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється. Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2022 № 1442 «Питання припинення Фонду соціального страхування України та управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України» постановлено: припинити з 1 січня 2023 р., реорганізувавши шляхом приєднання до Пенсійного фонду України, серед інших: Фонд соціального страхування України; управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області.

Також судом встановлено, що згідно акту приймання-передачі справ (документів) виконавчого провадження від 16.03.2023 управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області передало Головному управлінню Пенсійного фонду України в Чернігівській області справи, які знаходяться на виконанні в органах Державної виконавчої служби Чернігівської області та які можуть бути подані до виконання, зокрема, щодо Державного підприємства «Чернігівторф».

Частиною першою статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (частина четверта статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України).

Відповіднодо статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Отже, заміна сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, (процесуальне правонаступництво) можливе на будь-якій стадії адміністративного процесу, як на стадії розгляду справи, так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної сили, зокрема, і до видання виконавчого листа, і відбувається виключно за відповідним рішенням суду, а не державного виконавця (що стосується заміни сторони виконавчого провадження), незалежно від того, виданий судом виконавчий лист на момент звернення із заявою про правонаступництво та чи пред`явлений він (виконавчий лист) до примусового виконання.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 24.04.2018 у справі № 2а/0612/649/11.

Отже, підставою для заміни стягувача у виконавчому листі є перехід її прав і обов`язків до іншої юридичної особи.

Враховуючи ту обставину, що Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області є правонаступником Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, суд приходить висновку про наявність правових підстав для задоволення заяви про заміну сторони у справі № 2-а-1943/08 шляхом заміни стягувача, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, його правонаступником Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

Керуючись статтями 241-243, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області про заміну сторони виконавчого провадження по справі за позовом першого заступника прокурора м. Чернігова в інтересах держави в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області до державного підприємства «Чернігівторф» про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків задовольнити повністю.

Замінити стягувача, Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, у справі № 2-а-1943/08, на правонаступника, Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана безпосередньо до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 04.04.2024.

Суддя Наталія БАРГАМІНА

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118143938
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження по справі за позовом першого заступника прокурора м. Чернігова в інтересах держави в особі відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Чернігові Чернігівської області до Державного підприємства «Чернігівторф» простягнення заборгованості зі сплати страхових внесків

Судовий реєстр по справі —2-а-1943/08

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Наталія БАРГАМІНА

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Наталія БАРГАМІНА

Ухвала від 28.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ольга ТКАЧЕНКО

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Ольга ТКАЧЕНКО

Ухвала від 18.09.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Скалозуб Ю.О.

Постанова від 28.01.2009

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Валюх В.М.

Постанова від 19.05.2008

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 15.12.2008

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Новікова Т.В.

Постанова від 18.12.2008

Адміністративне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

КОРЗУН Г.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні