Рішення
від 04.04.2024 по справі 213/26/24
ІНГУЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

г Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Справа № 213/26/24

Номер провадження 2/213/515/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2024 року м. Кривий Ріг

Інгулецький районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого - судді Попова В.В., секретар судового засідання - Куропятник І.О., розглянувши заочно у відкритому судовому засіданні, у залі судових засідань №14, в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу №213/26/24 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СІТІСЕРВІС-КР» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

В С Т А Н О В И В :

Короткий зміст позовної заяви.

Товариство з обмеженою відповідальністю «СІТІСЕРВІС-КР» є управителем будинків, споруд та прибудинкової території в Інгулецькому районі м. Кривого Рогу. Відповідач зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , та є споживачем житлово-комунальних послуг, які надаються позивачем, але не виконує свої зобов`язання щодо здійснення оплати за них, має заборгованість. Дані обставини є підставою для стягнення з відповідача боргу у повному обсязі з урахуванням інфляційних збитків та 3% річних. Тому позивач просить стягнути з ОСОБА_2 на свою користь заборгованість за надані послуги з утримання будинку та прибудинкової території за період з 01 грудня 2020 року по 01 грудня 2023 року у розмірі 24 851,35 грн, інфляційні збитки у розмірі 754,94 грн., 3% річних у розмірі 207,90 грн., та сплачений судовий збір 2 684,00 грн.

Процесуальні дії у справі.

02 січня 2024 року позовна заява надійшла до суду.

19 січня 2024 року судом отримана інформація про зареєстроване місце проживання (перебування) відповідача.

22 січня 2024 року позовну заяву залишено без руху.

01 лютого 2024 року надійшла уточнена позовна заява.

06лютого 2024року позовназаява прийнятадорозгляду,провадження у справі відкрито. Розгляд справи призначено в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Інші процесуальні дії у справі судом не здійснювались.

Заяви, клопотання.

В судове засідання сторони не з`явились, їх належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, зокрема відповідача через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади.

Представник позивача заявив клопотання про розгляд справи за його відсутності. Позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить задовольнити, не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач відзив на позов не подала, будь-яких клопотань від неї не надходило.

За таких обставин, суд вважає можливим ухвалити рішення у справі за відсутності сторін, на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положенням ч.4 ст. 223 ЦПК України, та оголосив про заочний розгляд справи відповідно до ст.ст. 280 - 282 ЦПК України.

Фактичні обставини, встановлені судом.

Товариство з обмеженою відповідальністю «СІТІСЕРВІС-КР» на підставі договору від 18 листопада 2013 року, укладеного між ним та Управлінням благоустрою та житлової політики виконкому міськради, виконує функції управителя багатоквартирними будинками Інгулецького району м. Кривого Рогу.

Відповідач ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , є споживачем житлово-комунальних послуг, які надає позивач, але оплату за надані послуги не здійснює.

За розрахунком позивача сума заборгованості за період з 01 грудня 2020 року по 01 грудня 2023 року у розмірі 24 851,35 грн. На вказану суму позивачем станом на 21 лютого 2022 року здійснено нарахування інфляційних збитків у розмірі 754,94 грн. та 3% річних у розмірі 207,90 грн.

Розмір заборгованості відповідачем не спростовано.

Зміст спірних правовідносин.

Викладеним обставинам відповідають правовідносини, які витікають з належного виконання споживачем зобов`язань зі сплати наданих послуг.

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

01 травня 2019 року вступив в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року № 2189-VIII, який регулює основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також права та обов`язки зазначених учасників відносин.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 5 цього Закону, до житлово-комунальних послуг належить в тому числі житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Індивідуальний споживач фізична або юридична особа, яка є власником (співвласником) нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об`єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги (п.6 ч.1 ст.1 Закону № 2189-VIII).

Пунктами 2, 5 частини другої статті 7 зазначеного Закону встановлено, що індивідуальний споживач зобов`язаний укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом; оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

За змістомч.1ст.9вказаного Закону, відсутність договору на надання житлово-комунальних послуг не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг, оскільки укладення договору є обов`язком споживача.

Відповідно до ст. 625 ЦК Україниборжник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Застосовані судом вищенаведені норми права регулюють спірні правовідносини та визначають обсяг суб`єктивних прав та юридичних обов`язків, якими наділені сторони в цих правовідносинах.

Висновок суду.

Аналізуючи спірні правовідносини в контексті вказаних норм права, судом встановлено, що відповідач не виконує покладені на нього законом обов`язки з утримання будинку та прибудинкової території, оплату за надані житлові послуги не здійснює, своїми неправомірними діями завдає позивачеві збитків, тому право позивача є порушеним і підлягає відновленню шляхом стягнення з відповідача на його користь суми заборгованості, інфляційних втрат та трьох відсотків річних. Отже, суд вважає, що позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Щодо розподілу судових витрат.

Відповідно дост.141 ЦПК України, з відповідача підлягають стягненню на користь позивача понесені ним витрати у виді судового збору у розмірі 2 684,00 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 13, 76-81, 89, ч.1 ст.141, 263, 265, 274-279, 280-282 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «СІТІСЕРВІС-КР» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «СІТІСЕРВІС-КР» заборгованість за житлово-комунальні послуги за адресою: АДРЕСА_1 за період з 01 грудня 2020 року по 01 грудня 2023 року у розмірі 24 851,35 грн, інфляційні збитки у розмірі 754,94 грн та 3% річних у розмірі 207,90 грн., а всього стягнути 25 814 (двадцять п`ять тисяч вісімсот чотирнадцять) грн 19 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства зобмеженою відповідальністю«СІТІСЕРВІС-КР» на повернення судового збору 2 684,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яку може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку - до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю «СІТІСЕРВІС-КР», місцезнаходження: м. Кривий Ріг, вул. Генерала Радієвського, 34А, офіс 3, ЄДРПОУ 38788964.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання зареєстроване за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП судом не встановлений.

Дата складенняповного судовогорішення 04квітня 2024 року.

Головуючий суддя В.В. Попов.

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118145624
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —213/26/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні