Ухвала
від 28.03.2024 по справі 361/2775/24
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/2775/24 провадження № 2/361/3272/24

28.03.2024

У Х В А Л А

«28» березня 2024 року м.Бровари Київської області

Суддя Броварського міськрайонного суду Київської області Василишин В.О., перевіривши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Центру надання адміністративних послуг Броварської районної державної адміністрації, приватного виконавця виконавчого округу міста Києва Кравця Вадима Валентиновича, Акціонерного товариства «СЕНС БАНК», треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Державне підприємство «СЕТАМ», приватний нотаріус Броварського міського нотаріального округу Бурлака Олег Вікторович, про визнання права власності на земельну ділянку,

в с т а н о в и в:

У березні 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з даним позовом про визнання права власності на земельну ділянку.

Відповідно до статті 4 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Вимоги до форми та змісту позовної заяви визначено положеннями статті 175, 177 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України).

Подана до суду позовна заява не відповідає вимогам статей 175, 177 ЦПК України.

Відповідно до пункту 3 частини третьої статті175ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна ( пункт 2 частина перша статті 176 ЦПК України).

З аналізу наведених правових норм слідує, що зазначення ціни позову щодо вимог майнового характеру є обов`язковою вимогою до змісту позовної заяви. Зазначаючи ціну позову, позивач повинен обґрунтувати у позовній заяві наведену ним оцінку, оскільки щодо цієї обставини застосовується загальне правило про те, що кожна особа повинна довести обставини, на які вона посилається.

При цьому вартість майна - це грошова сума, за яку це майно може бути придбане у даній місцевості. В якості доказу вартості майна суду можуть бути подані звіт про оцінку майна, витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно з визначеною у них дійсною вартістю майна, а також дійсна вартість майна може підтверджуватись висновком суб`єкта оціночної діяльності.

Так, позивачем заявлено вимогу про визнання права власності на земельну ділянку, кадастровий номер: 3221287001:01:001:0015, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до акту про реалізацію предмета іпотеки від 17 березня 2021 року ціна продажу лоту, земельної ділянки, кадастровий номер: 3221287001:01:001:0015, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 ,

- 61000 грн. 00 коп.

При цьому вартість майна - це грошова сума, за яку це майно може бути придбане у даній місцевості. У якості доказу вартості майна суду можуть бути подані звіт про оцінку майна, витяг з реєстру прав власності на нерухоме майно з визначеною у них дійсною вартістю майна, а також дійсна вартість майна може підтверджуватись висновком суб`єкта оціночної діяльності.

При зверненні до суду з даним позовом позивачем судовий збір не сплачено.

Відповідно до статті 2Закону України«Про судовийзбір» платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (частина перша статті 4 Закону України «Про судовий збір»).

З 01 січня 2024 року, згідно із Законом України«Про Державнийбюджет Українина 2024рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 3028 грн. 00 коп.

Відповідно до частини другої статті 4Закону України«Про судовийзбір» за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

З урахуванням викладеного позивачу необхідно сплати суму судового збору за вимоги майнового характеру у розмірі, передбаченому Законом України «Про судовий збір», про що надати суду оригінал квитанцій.

З огляду на викладене, позивачу необхідно подати нову редакцію позовної заяви в якій зазначити ціну позову та надати звіт про оцінку вартості спірного нерухомого майна (станом на момент звернення до суду з вищезазначеним позовом), та з урахуванням встановленої вартості об`єкту нерухомого майна, здійснити розрахунок ставки судового збору відповідно до Закону України «Про судовий збір» та провести сплату судового збору.

Судовий збір необхідно сплатити за наступними реквізитами Броварського міськрайонного суду Київської області: Отримувач коштів: ГУК уКиїв.обл/Броварська міс/22030101; Код отримувача (код за ЄДПРОУ) 37955989; Банк отримувача: Казначейство України(ел. адм. подат.); Код банку отримання МФО: 899998; Рахунок отримувача: UA 088999980313151206000010784; Код класифікації доходів бюджету: 22030101; Призначення платежу: судовий збір за позовом ОСОБА_1 про визнання права власності на земельну ділянку Броварський міськрайонний суд Київської області.

З урахуванням викладеного, позивачу необхідно сплатити судовий збір за подання даного позову, на загальних підставах, передбачених положеннями закону.

Статтею 185 ЦПК України передбачено, - суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

З огляду на викладене, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку на усунення недоліків, зазначених у цій ухвалі суду.

На підставі викладеного та керуючись статтями 185, 260 ЦПК України,

у х в а л и в:

Позовну заяву- залишити без руху.

Запропонувати позивачу до 08 квітня 2024 року, але не пізніше ніж через десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, усунути вказані у ній недоліки, інакше заява буде вважатися неподаною та повернута .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя В.О.Василишин

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118145696
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання права власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —361/2775/24

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні