Рішення
від 01.04.2024 по справі 180/94/24
МАРГАНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 180/94/24

2/180/230/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2024 р.

Марганецький міський суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Нанічкіної Н.М.,

з секретарем судового засідання Лебедєвою К.Є.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади м.Марганця в особі Марганецької міської ради про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із позовною заявою про визначення додаткового строку для подачі заяви про прийняття спадщини. Позов обґрунтовано тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , який був зареєстрований та проживав за адресою: АДРЕСА_1 . У вказаній квартирі він проживав сам. Про належність вказаної квартири батьку згідно спадкового договору він дізнався лише цієї зими. У січні 2024 року він звернувся до нотаріуса Єрьоменко Є.Г., але отримав постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, оскільки ним пропущено строк на прийняття спадщини. Йому було запропоновано звернутися до суду для визначення додаткового строку. Він раніше до нотаріуса не звертався, бо тільки в січні 2024 року дізнався, що батько був власником квартири, коли отримав документи від свого дядька. Також були закриті реєстри, був введений карантин, воєнний стан у країні, що і стало причиною пропуску строку для прийняття спадщини. Він єдиний спадкоємець після смерті батька, оскільки є єдиною дитиною у своїх батьків, а мати розлучилася із батьком ще у 2000 році. Після розлучення батько не одружувався.

Просить суд визнати причини пропуску ОСОБА_1 строку для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 його батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , - поважними, і визначити додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини, що залишилася після смерті ОСОБА_2 , в три місяці.

Ухвалою від 25 січня 2024 року відкрито провадження по справі, призначено справу до розгляду у порядку загального позовного провадження.

Представник позивача адвокат Левченко А.В. надав суду заяву про розгляд справи без його та позивача участі, просив позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не прибув, надав заяву про розгляд справи без участі представника, за наявними у справі матеріалами.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та наведені у позовній заяві доводи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження, ОСОБА_2 є батьком, а ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_1 (а.с.5).

Шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_5 було розірвано 08 травня 1996 року (а.с.6).

Згідно зі Спадковим договором від 12 грудня 2011 року, посвідченого державним нотаріусом Марганецької державної нотаріальної контори Дніпропетровської області Дрябловою Н.Ф., ОСОБА_6 віжчужила ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , квартиру АДРЕСА_2 . У разі смерті ОСОБА_6 квартира на праві власності належатиме ОСОБА_2 (а.с.8-8а).

ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.7).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7а).

Згідно домової книги, ОСОБА_2 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.11-13).

17 січня 2024 року приватним нотаріусом Нікопольського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Єрьоменко Є.Г. винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, де вказано, що спадкоємець ОСОБА_1 не проживав зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та не звернувся до нотаріуса протягом встановленого законом строку для прийняття спадщини, тому він вважається таким, що спадщину не прийняв.

Статтями 1269, 1270 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1273 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , отже шестимісячний строк для прийняття спадщини завершився 10 серпня 2022 року.

З огляду на викладені в позові обставини, враховуючи надані позивачем докази, суд вважає, що ОСОБА_1 пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, а саме: він не знав, що квартира належить на праві власності його батькові ОСОБА_2 .

У зв`язку з цим, суд вважає за можливе задовольнити позов та встановити позивачу додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Керуючись статтями ст.ст.12, 13, 77-81, 141, 259, 263-265, 268, 279, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовзадовольнити.

Визнати поважними причини пропуску строку для прийняття спадщини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , 3 (три) місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено в день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження за умов, визначених в ч.2 ст.354 ЦПК України.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_3 .

Відповідач: територіальна громада міста Марганця в особі Марганецької міської ради, юридична адреса: Дніпропетровська область, м.Марганець, вул.Єдності, 29-а.

Повне судове рішення складено 04 квітня 2024 року.

Суддя: Н. М. Нанічкіна

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118148106
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —180/94/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Нанічкіна Н. М.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Нанічкіна Н. М.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Нанічкіна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні